Fördelar och nackdelar med iPhone XS

Dela artikeln
måndag, 06 maj 2019 0

Vår teknikkonsumtion ökar och det för med sig en belastning på miljön. Samtidigt underlättar den tekniska utvecklingen för oss och kan också ha en positiv inverkan på miljön. T.ex. kan möten ta plats via videolänkar istället för att grupper ska köras eller flygas fram och tillbaka. 

Förra året släppte Apple tre nya iPhone-modeller. Tre verkar vara deras nya favoritsiffra och samma lanseringsmodell har setts tidigare och ryktas komma i år. Den stora nyheten var modellen iPhone XS, som även kom som XS Max med en större skärm. Den tredje modellen var den enklare budgetvarianten XR.

mobil telefon

Iphone XS är den dyraste iPhone-modellen hittills. Med ett pris som vid lanseringen i september låg på över 13 000 kronor undra vi om den är värd det.

Fördelarna: Det första man måste säga är att XS är en kvalitetsprodukt. Den har följt med utvecklingen och har en bra batteritid. Den har möjligheten att snabbladdas upp till 50 procent. Den är vattentålig upp till två meters djup i max 30 minuter. Både front- och bakkameran håller kvaliteten och skärmen är en Super Retina HD. Den har även uppmätt 26 procent snabbare 4G-hastigheter än tidigare modeller och har rum för ett e-sim.

Vad som verkligen sticker ut med den här modellen är det nya A12 Bionic chipet. Det är ett krafthus som kommer att optimera upplevelsen för den som vill spela och titta på livestremade serier och videor. Den klarar av att spela tyngre spel som PUBG Mobile och Fortnite. I tester har den visat att den hanterar all grafik utan prestandafall. Rullarna på spelautomaterna från SverigeAutomaten snurrar utan att det uppstår laggningar och färgerna i spel som Starburst och Twinspin är klara och levande. Detta gäller både i app-versionen och i mobilversionen. Utöver Bionic-chipet har den en andra generationens Neural Engine och en fyrkärnig GPU, vilket gör den till den hittills snabbaste modellen från Apple.

Under lanseringen berättade företagets miljöchef Lisa Jackson att de starkare processorerna även förlänger livslängden. Det är en del av företagets hållbarhetsarbete, som också fortsätter inom andra områden. Bland annat har de startat ett skogsprojekt med Conservation International som ska minska utsläppen med 17 000 ton – samma mängd som släpps ut när de uppdaterar Apple Maps.

Nackdelarna: Kan en modell med ovannämnda fördelar ha nackdelar? Ja, det kan den och ett av dem är priset. Trots att modellen snart är ett halvår gammal ligger priset på ungefär detsamma. Har man tur kan man hitta en återförsäljare som säljer iPhone XS för under 12 500 kronor.

Slutsatsen blir ändå att det är en bra modell. Den har allt man kan tänka sig. Batteritiden och prestandan är bra för en jämn till omfattande användning. Att Apple enligt Green Peace räknas som en av de grönaste tillverkarna är också ett plus. De använder 100 procent förnybar energi i sin produktion och de arbetar för att eliminera alla farliga kemikalier i sin tillverkning och att stoppa utvinningen av metaller. Istället använder de delar från äldre modeller. De främjar därför att man lämnar tillbaka alla gamla Apple-produkter till auktoriserade återförsäljare, som i sin tur kan skicka in dem till företaget.

Den stora nackdelen är priset. Däremot kanske det kommer att sjunka till hösten, då ytterligare tre modeller ryktas släppas.

Läst 249 gånger

Välj kommun från listan