Att tänka på när du väljer båtbottenfärg

Dela artikeln
måndag, 07 mars 2016 0
Det finns en hel del saker att tänka på innan du väljer färg till din båt Det finns en hel del saker att tänka på innan du väljer färg till din båt

Snart är våren och sommaren här. För många betyder detta ett stundande båtliv. En återkommande diskussion bland många båtägare är båtbottenfärg och den påverkan detta har på vår miljö. I den här artikeln ska vi försöka röna ut några fakta kring detta med båtbottenfärg.

Båtbottenfärger som innehåller biocider

Ett problem för många båtägare är havstulpaner, musslor, alger och andra organismer som sätter sig fast i skrovet. Detta är ett problem då det kan göra båtar svårare manöverbara, samt kan det i många fall öka bränsleförbrukningen avsevärt. Inte helt ovanligt att det ökar bränsleförbrukningen upp till 40 procent.

Många populära båtbottenfärger innehåller så kallade biocider. Dessa båtbottenfärger förhindrar organismer såsom havstulpaner, musslor och alger att fästa i skrovet. Av Kemikalieinspektionen räknas dessa färger som bekämpningsmedel. Varje båtbottenfärg innehållandes biocider som finns på marknaden måste därför granskas och godkännas av Kemikalieinspektionen innan de kommer ut i handeln.

Vattenmiljön och de organismer som finns där är mycket känsliga för dessa ämnen som finns på många av våra fritidsbåtar, vilka står förankrade på grunt vatten där biociderna snabbt sprider sig och bekämpar hela vattenmiljön, och inte bara de organismer som fastnar på båtbottnen. Hur vet du då att din båtbottenfärg är godkänd? Varje färg som Kemikalieinspektionen godkänner får ett registreringsnummer. Dessa nummer syns tydligt på förpackningen. Hittar du inget sådant kan du börja misstänka att din färg inte är godkänd och därför olaglig. Finner du ett registreringsnummer så finns där också en behörighetsklass angiven av Kemikalieinspektionen. Behörighetsklass 3 får användas utan särskild yrkesutbildning, det vill säga av alla. Färger märkta med behörighetsklass 1 eller 2 får dock bara användas yrkesmässigt, detta är dock ofta färger som inte är avsedda för fritidsbåtar utan för fartyg inom den kommersiella båttrafiken.

Utifall din båtbottenfärg innehåller biocider kan du också gå in på Kemikalieinspektionens hemsida och se efter om just din färg är godkänd för användning. Det finns ett särskilt register över godkända bekämpningsmedel där som du kan söka i. Är din färg gammal och du känner dig osäker på de senaste uppdaterade reglerna är det en god idé och kolla de befintliga registren på Kemikalieinspektionen.

Båtbottenfärg

Kom ihåg! Det finns lokala bestämmelser angående båtbottenfärger innehållandes biocider. Olika regler gäller för öst- respektive västkusten. Olika vatten har olika känslighet. Fakta om vilka färger som är godkända i respektive vatten finns också att hitta på Kemikalieinspektionens hemsida. Båtar som är förtöjda i Bottniska viken eller i nån av våra insjöar får inte vara målade alls med båtbottenfärg.

Att tänka på vid användning av båtbottenfärger innehållandes biocider

Även om en båtbottenfärg innehållandes biocid är godkänd finns det fortfarande mycket man ska tänka på. Var införstådd med hur du använder färgen och följ medföljande instruktioner, detta både för din egen samt andras hälsa som för miljön. Instruktioner står alltid angivet på förpackningen om du använder dig av en godkänd färg. Det är inte heller bara biocider i dessa färger som kan vara skadlig för hälsa och miljö, de innehåller också en rad andra ämnen som kan vara hälso- eller miljöfarliga om de hanteras fel.

Tänk också på att även om du använder båtbottenfärger innehållandes biocid, använd det inte i onödan. Se först efter vad du kan göra på mekanisk väg innan du använder färg innehållandes bekämpningsmedel.

Alternativ till båtbottenfärger innehållandes biocid

Man kan komma till bukt med organismer som sätter på båtbottnen på andra sätt än att bara använda båtbottenfärg med biocid. Ett av de mest uppenbara är att på mekanisk väg avlägsna de oönskade organismerna. Detta kräver lite mer arbete och underhåll, men är samtidigt mer skonsamt får vår hälsa och miljö. Olika mekaniska metoder kan bland annat användas för att få bukt med de oönskade organismerna på båtbotten. Ett sätt är att på land använda högtryckstvätt. Det går också att mekaniskt avlägsna oönskade organismer på båtbotten genom att använda borste. Borste går utmärkt att använda även om du har båten i sjön. Tänk bara på om du har båten i sjön när du använder denna metod att båtbottnen och skrovet inte är målad med hälso- och miljöfarlig färg som vid borstningen hamnar i vattnet.

På senare tid har fler och fler också börjat använda membran-duk där de har sin båt förtöjd. Denna förhindrar havstulpaner och andra organismer att fästa vid båtbottnen när båten står förtöjd. Många använder också pontoner vilken skyddar båten när den inte används, och på så viss hinner havstulpaner och andra organismer inte få fäste. Andra använder en båtlyftkran och lyfter helt enkelt upp båten på land så fort den inte används.

Bra att veta

Informationssamhället är fantastiskt. Även när det gäller problemet med havstulpaner på våra båtar finns det matnyttig och aktuell information att tillgå. På www.havstulpan.se kan man gå in och kolla när förekomsten av havstulpan är som rikligast. På detta viss kan man ta reda på när det är dags att ta upp båten och tvätta den fri från havstulpaner.

Läst 3031 gånger Senast redigerad onsdag, 16 mars 2016 12:23

Välj kommun från listan