Tips att tänka på när du väljer natursten till ditt badrum

Dela artikeln
Tuesday, 26 January 2016 0
Badrum där olika typer av sten använts Badrum där olika typer av sten använts Text av Renée Nilsson

Att använda natursten i badrum och andra våtutrymmen är en stor trend som känns både exklusiv och praktisk. Natursten kan användas som exempelvis golv, väggbeklädnad, handfat och annan badrumsinredning. Stenlagda ytor är lätta att städa då de flesta går att torka av med bara en fuktig trasa. Däremot behöver så gott som alla stensorter behandlas med nanoolja, som är en skyddsolja som täpper till porerna i stenen. På det viset skyddas stenen mot fläckar och annan smuts som annars kan tränga in och orsaka missfärgningar i ytan. I regel kräver mörkare sorter av granit mindre skyddsolja, medan ljusare stensorter som marmor behöver smörjas lite oftare.

När det gäller att välja sten till sitt badrum finns det några viktiga saker att tänka på. Se till att fuktspärra utrymmet ordentligt och använd endast sten som är riktigt vattentålig. Naturstensplattorna måste ha en täthet och en beständighet mot vatten, för annars riskerar man att vattenlösliga mineraler och salter i stenen tvättas ur.

Om natursten

Det finns stora skillnader mellan stensorterna, och det är inte bara färg och struktur som skiljer sig åt. Vissa sorter är hårda och tåliga, medan andra är sköra och mjuka. Natursten brukar delas in i tre sorter; granit, skiffer och marmor/kalksten.

De olika stensorterna bör behandlas och underhållas på olika sätt eftersom de har olika motståndskraft mot kemiska påverkningar. Planera därför i god tid när du ska stenlägga ditt badrum med natursten.

Olika stentyper passar på olika ställen i hemmet. I ett badrum eller våtutrymme passar granit, skiffer eller gnejs bäst då dessa är tåliga sorter som har en hög beständighet mot vatten.

Den stensort som är allra mest beständig är granit. Graniten är en kompakt stensort som passar bra i både kök och badrum, eftersom den tål mycket höga temperaturer, är reptålig och håller sig fin även om den utsätts för sura livsmedel och kemikalier. Den kan dock vara känslig för snabba temperaturändringar.

Natursten är ett biologiskt material som andas. Det innebär att om det kommer in lite fukt under stenplattan så torkar det snabbt igen. Natursten passar även perfekt tillsammans med golvvärme då stenen ger en fin spridning av värmen. Tänk på att ett stengolv utan golvvärme kan bli rätt kallt.

Vissa sorter har även en tendens att bli mer eller mindre hala när de blir våta. En blankpolerad sten är dock alltid hal, så välj en mer grovhuggen sten till golv. Granit och skiffer passar bra som golvsten, medan marmor och kalksten är lite känsligare och kan behöva mer skötsel. Priset varierar även kraftigt, då granit i regel ofta är billigare än exempelvis skiffer eller marmor.

Att lägga sten är ett tungt arbete och det är viktigt att underarbetet blir ordentligt gjort för att undvika fuktskador, sprickor och sviktande ytor. Att lägga sten inomhus är oftast inget för en ensam nybörjare.

Undvik

Det är inte alla stensorter som lämpar sig till att använda i badrum. Vissa stensorter, som kalksten och sandsten, är känsliga för saltkristallisation. Det innebär att salter kan lösas ut ur fäst- och fogmassor, vilket i sin tur kan leda till sprickor runt plattorna och att stenen urholkas och vittrar sönder. Andra porösa stensorter som innehåller lermineral är inte heller lämpliga att använda.

Din lokala byggvaruhandel kan ofta hjälpa dig med val av sten, eller så kan du vända dig till en professionell stenläggare.

Läst 10708 gånger Senast redigerad Monday, 14 March 2016 20:14
ÄMNEN:

Nytt i forumet

0 Topics

COM_KUNENA_VIEW_TOPICS_DEFAULT_MODE_DEFAULT

COM_KUNENA_VIEW_NO_TOPICS
0 Topics

Who Is Online

Total users online: 0
Legend:  Site Administrator Global Moderator Moderator Banned User Guest
  • Total Messages: 11 | Total Subjects: 8
  • Total Sections: 3 | Total Categories: 20
  • Today Open: 0 | Yesterday Open: 0
  • Today Total Answer: 0 | Yesterday Total Answer: 0

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan