After display title

onsdag, 07 december 2016 0
av Redaktionen i Hem & Trädgård

Andra advent har passerat och julen närmar sig med stormsteg. Kanske är du en av dem som inhandlade alla julklappar kring midsommar och sitter lugnt i båten vid det här laget, grattis till dig i så fall! Fler är vi nog som allt för ofta väntar till sista sekund med alla inköp och stressat packar in paketen medan barnen äter julgröten på julaftonsmorgon.

En konsekvens av detta kan, förutom ett par svettiga dopparedagar, bli att man kompromissar med sitt annars ekovänliga tänk. Julen får fungera som undantag från den annars så miljömedvetna vardagen och vårt dåliga samvete dövar vi med att åtminstone inhandla en ekologisk skinka till julbordet. Men det finns faktiskt många ekovänliga och bra klappsalternativ på marknaden idag om man vet var man ska leta. Alternativ som inte innebär att vi måste sticka ullstrumpor av egenkardad ull, eller belåna bostaden för att ha råd med en designad gunghäst i bambu.

Läs även: Kål är julbordets, ja alla smörgåsbords klimathjälte

Nedan följer några tips på julklappar för de flesta plånböcker och livssituationer, och i bästa fall kan du smyga in en del av den ekologiska livsstilen också till icke-ekotänkande nära och kära.

1. Tvättnötter

De så kallade ”tvättnötterna” har nyligen slagit igenom på den svenska marknaden och snabbt blivit populär både som handelsvara och snackis. Nötterna är i själva verket torkade frukter från Indien, och kallas även ”såpanötter” för sina starkt löddrande egenskaper. Genom användningen av tvättnötter ersätter du helt och hållet de vanliga, och sällan speciellt miljövänliga, tvättmedlen. En rolig julklapp till både storfamiljen och den fattiga studenten. Giftfritt, billigt och 100% nedbrytbart. Finns bland annat på jordklok.se

2. Vegetarisk kokbok

Den vegetariska kokboken kan, även om den inte i sig är en ekoprodukt, i förlängningen bidra till ett mer miljösmart leverne. Om du lyckas inspirera vänner och familj till att ha åtminstone en vegetarisk dag i veckan så har du gjort en stor klimat och miljötjänst! Utbudet av vegetariska kokböcker är dessutom just nu väldigt brett och med sina färgsprakande bilder och variationsrika recept kan de troligen omvända även den mest inbitna köttätaren.

3. Matlådor i glas/metall

Någonting som är fördelaktigt för både dig själv och miljön är en satsning på giftfri matförvaring och införskaffande av matlådor i glas eller metall. Traditionella plastlådor släpper nämligen giftiga ämnen till maten när de hettas upp, och behöver dessutom bytas ut tämligen ofta. Kanske kan detta vara en uppskattad julklapp? Stilrent, fräscht och klimatsmart! Finns i billigare varianter på exempelvis IKEA, men också i dyrare på t ex Ekokul.se

4. Fairphone

2014 lanserade företaget Fairphone en smart mobil speciellt utformad för social och global hållbarhet. Förutom att mobilen är tillverkad under rättvisa arbetsvillkor och med arbetarnas säkerhet i fokus så vill företaget uppmärksamma vår stora elektroniska konsumtion och dess konsekvenser för omvärlden. Mobilerna är utformade efter en tanke om förlängd livscykel vilket bland annat innebär att konsumenten så långt det är möjligt själv skall kunna reparera skador som uppstår, istället för att slänga och köpa ny. Ett lite dyrare val av julklapp till den elektronikintresserade, men med en bra agenda och viktigt samtalsämne kring julhelgens slit och släng-anda.

Ekologiska presenter och julgåvor

5. Ekologisk matkasse

För de flesta av oss är vardagen ständigt lite präglad av stress och ett evigt pusslande för att få ihop det. Kanske är det därför den färdigkomponerade matkassen har blivit så populär i svenskarnas hushåll. För de som ännu inte tagit steget till denna veckovisa matkasse, där enkla recept kombinera med utvalda råvaror, så kan en provperiod vara en mycket uppskattad julklapp! Matkassarna är ofta utformade för att ge ca 4 middagar till 4 personer. Och det finns nästan alltid en ekologisk variant att välja på. En gåva som bidrar till mindre stress för de vi bryr oss om, och samtidigt för in lite ekologisk mat i deras vardag. Se exempelvis: Linasmatkasse.se eller Mathem.se

6. Secondhand

Av någon anledning kan det ta emot att köpa hela eller alla sina julklappar på secondhand, men det kan ändå vara ett bra ställe för att köpa delar till ett större arrangemang. Kanske en flätad korg att fylla med ekologisk choklad och vin, fina glasburkar till den hemmagjorda marmeladen, eller varför inte lite retrotyg att packa in klapparna i. Secondhand är inte bara snällt för miljön, utan du får även en chans att ge bort något alldeles unikt, och för en ofta ganska liten peng.

7. Peppa® tygdocka

En fin julklapp till den lilla i familjen är den så kallade Peppa-dockan. Peppa är en kollektion dockor, handgjorda och Fair-Traid, som finns i många varianter, med varierande hår och hudfärg såväl som kläder och accessoarer. Dockan är gjord av enbart naturmaterial, i 100% ekologisk bomull och med fyllning av ull. De är tillverkade i enlighet med ÖKO-Tex 100 standarden och är CE-märkta. En Pedagogisk, hållbar och helt giftfri julklapp! Finns bland annat att köpa på Babynord.se och Ekokul.se

8. Kläder hos Kedjor

Om man inte orkar tänka så mycket under sin julklappsshopping men ändå vill göra någonting litet för miljön så kan det vara bra att känna till att även de stora kedjorna, såsom H&M och Lindex, nu har ett visst utbud av ekologiska produkter. H&M säljer exempelvis både kläder av 100% ekologisk bomull, och eko certifierad hudvård och kosmetik, allt under namnet Conscious. Lindex i sin tur har förutom kläder för vuxna också ett relativt stort utbud av ekologiska barnkläder i sin Sustainable-kollektion. Kanske inte det optimala valet för den som vill vara helt ekovänlig, men åtminstone ett steg i rätt riktning.

9. Cykelabonnemang

Det är förmodligen många svenskar som någon gång tänkt tanken att man borde transportera sig mer med cykel, för miljön, bensinkostnader eller helt enkelt för hälsans skull. Möjligen har man till och med en cykel ståendes i garaget som fick punktering någon gång på 90-talet och därefter aldrig har blivit lagad. Det blir helt enkelt aldrig av. Har man ingen cykel ståendes kan det dessutom bli en ganska stor utgift den dagen man bestämmer dig för att köpa en, åtminstone om man vill införskaffa sig en helt ny. Men, bor du i en storstad så finns det nu ett helt nytt alternativ där du själv aldrig behöver stå för någon cykelservice eller lägga en stor summa vid inköp, nämligen cykelabonnemang. Med ett cykelabonnemang tar du bara en cykel vid närmsta cykelstation, cyklar dit du vill, och lämnar den sedan på samma eller en annan station. I Stockholm t ex. finns 140 cykelstationer utplacerade runt om i staden. Abonnemangen är billigt, runt 250kr per säsong och all service sköter cykelföretaget. En perfekt ekovänlig julklapp till den stadsboende vännen eller släktingen!

After display title

lördag, 07 maj 2016 0
av Erika Kvarnlöf i Recept

Ingen har väl undgått frukosttrenden nummer ett sedan ett bra tag nu, chiapuddingen. Det nyttiga chiafröet sägs ha mängder av hälsofördelar och dess användningsområde går att variera i det oändliga. Är du nybörjare eller inte har hittat riktigt rätt bland de olika chiapuddingalternativen så är detta ett recept för dig. Det påminner lite grann om chokladpudding i smak och konsistens men den här varianten är helt igenom nyttig.

Att den går så snabbt och lätt att förbereda kvällen innan är dessutom ett plus som när man snabbt behöver få i sig något och kanske inte har så mycket tid. Häller du upp den i en glasburk med lock kan du till och med ta med dig den och äta på vägen.

Ingredienser:

(alla ingredienser är självklart ekologiska)

1 liten banan

2 tsk kakao

1 dl mandel/havre eller sojamjölk

1 msk chiafrön

Hallon eller andra bär

Mosa bananen och blanda den med övriga ingredienser. Ställ i kylen över natten. Servera med hallon eller något annat bär du gillar.Chiapudding

Klart!

After display title

onsdag, 30 mars 2016 0
av Erika Kvarnlöf i Recept

Att gör egna bars att äta till mellanmål är både enkelt och roligt. Dessa är perfekta att ta med sig i väskan när du är på språng, avnjuta på picknick eller bara hemma till mellanmål. De är nyttiga, ekologiska och jättegoda.

Du behöver:

1 dl havregryn

1 dl solrosfrön

1 dl pumpafrö

2 dl kokos

1 dl torkade granatäpplekärnor

2 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

2 msk kakao

2 msk flytande honung

2 äggvitor

Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i honung och äggvitor. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i smeten och tryck ner den ordentligt. Grädda mitt i ugnen i tio minuter. Låt svalna och ställ en stund i kylen innan du skär upp i bitar.

Bars

After display title

tisdag, 22 mars 2016 0
av Erika Kvarnlöf i Kropp, Hälsa & Livsstil

Är mode och intresse för kläder förenligt med att leva miljövänligt? Och går det att bli en fashionista utan att för den delen shoppa nytt hela tiden? Svaret på dessa frågor är faktiskt ja. Det krävs bara lite eftertanke och fantasi och du kommer att vara helt rätt i år!

Här kommer åtta tips på hur du blir en ecochic ecofashionista utan att shoppa nytt:

1. Gör det till en sport att sätta samman nya outfits av det du redan har i din garderob. Du kan genom att tänka till lite säkert hitta massor av olika sätt att mixa och matcha som du kanske inte har tänkt på tidigare. Kanske kan en kjol och en skjorta som du tidigare inte har använt tillsammans passa bra ihop eller så blir en klänning som ny med ett skärp i midjan.

2. Sno stilen genom att leta inspiration i bloggar, på Pinterest, på TV och i tidningar. Ser du en snygg outfit kan du kopiera den genom att komma så nära som möjligt med det du redan har i garderoben. Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro även om det så klart inte blir identiskt. Men hur kul är det att vara en exakt kopia av någon annan?

3. Anordna klädbytarkvällar med vänner. Alla har saker i sin garderob som inte används och som skulle kunna glädja någon annan. Dessutom blir det ett trevligt tillfälle att träffas och umgås.

4. Byt kläder ofta med en vän. Det behöver inte vara någon med exakt samma stil eller storlek som du själv. Det gör nämligen att du kommer att testa plagg som du kanske inte hade lagt märke till i affären eller som du inte hade köpt annars.

5. Låna kläder. Ska du på fest och behöver en fin klänning? Kolla med en vän om du kan få låna något plagg för en kväll. I vissa större städer finns det dessutom Klädotek där du kan låna kläder precis som du kan låna böcker på ett bibliotek.

6. Besök en organiserad klädbytardag. På många håll i landet anordnas större klädbytardagar varje år som går ut på att du lämnar in ett antal plagg och sedan får välja lika många plagg som du har lämnat in av det som andra har lämnat. Ett perfekt sätt att uppdatera sin garderob på utan att shoppa.

7. Sy om eller dekorera kläder du redan har i garderoben. Ett par shorts kan bli finare om du syr på en spetskant eller en tröja som ny om du dekorerar den med pärlor. Du skapar dessutom unika plagg som du sedan blir ensam om.

8. Våga tänka utanför boxen, eller snarare utanför modellen. En skjorta, blus eller klänning med knäppning kan bli lika fin om du vänder den bak och fram men du får ett nytt sätt att bära plagget på som gör att det känns som nytt.

Ecofashion

Tänk på att vem som helst kan klä sig snyggt om man hela tiden shoppar nytt. Men att sätta samman snygga outfits av det man redan har är en konst i sig och bra mycket mer roligare och personligare!

After display title

onsdag, 16 mars 2016 0
av Erika Kvarnlöf i Recept

Smoothies är verkligen det perfekta mellanmålet när man har småbarn. Det går snabbt, det är enkelt, det blir gott och barnen tycker att det är roligt att få vara med och göra den. Att de sedan får dricka med sugrör gör ju saken ännu bättre. Det bästa är att om det, mot förmodan, blir något över går resterna utmärkt att frysa in i glassformar och så har du världens godaste smoothieglass.

Recept på ekologisk smoothie

Här hittar du ett recept på en ekologisk smoothie som även passar utmärkt som mellanmål för oss vuxna:

1 ekologisk banan

2 msk jordnötssmör

1/2 tsk äkta vaniljpulver

2 dl ekologisk yoghurt naturell eller kefir (man kan även använda ekologisk zoygurt)

1/2 dl ekologisk mjölk (alt. ekologisk havremjölk)

2 tsk agavesirap

1 tsk chiafrön (kan uteslutas)

Ekologisk smoothie

Mixa rubbet och njut!

After display title

måndag, 14 mars 2016 0
av Jeanette i Kropp, Hälsa & Livsstil

Vi lägger ofta ner stor omsorg vid valet av näringsrik och giftfri mat men många tänker kanske inte på att det vi smörjer in oss med också kan påverka vår hälsa och miljö negativt. Huden är kroppens största organ. Det vi smörjer in vår kropp med tas upp av huden och vidare ut i kroppen. Det råder lite olika meningar om hur stor del (procenthalt) som huden tar upp. Olika faktorer så som storlek, vattenlöslighet, tillsammans med andra ingredienser, hudens kondition samt var man applicerar har naturligtvis betydelse.

Syntetiskt vs naturligt och ekologiskt

Mineralolja, som utvinns från råolja, är syntetiskt framställd, den måste raffineras det vill säga upphettas och renas med lösningsmedel innan den kan användas. Naturen har dessutom mycket svårt att bryta ner den. Mineralolja används ofta i hudvård då den är ett billigare alternativ till vegetabilisk olja och har längre hållbarhet. Mineralolja (paraffin, petroleum, vaselin) ger en fet och mjukgörande känsla för en torr och skadad hud. Den lägger sig som en skyddande hinna på huden men ger ingen som helst näring. En raffinerad, varmpressad olja som renas med lösningsmedel förlorar också all sin näring. Det kan även finnas spår kvar av lösningsmedel efter oljan renats.

Ekologisk hudvård

En ekologisk vegetabilisk kallpressad olja behöver inte extraheras/raffineras - utan kallpressas. Vegetabiliska oljan framställs från växter, frön, frukter och kärnor. Den vegetabiliska kallpressad oljan har mjukgörande egenskaper och ger huden massor av näring. En kallpressad olja behåller all sin näring.

Hälsa och miljö

Syntetiska kemikalier har påvisats att ha en negativ inverkan för vår hälsa och på vår miljö. Vissa syntetiska kemikalier har kunnat sättas i samband med att vara hormonstörande och cancerogena. Alla produkter som innehåller vatten måste tillsätta konserveringsmedel för att föroreningar och bakterier inte ska kunna frodas.

Parabener är väl det konserveringsmedel som är mest omdiskuterat. Enligt Läkemedelsverket anses Methyl- och Ethylparabener vara säkra att ha i hudvård. Propyl- och Butylparabener är det fortfarande lite oklart med. Om parabener plockas bort som konserveringsmedel i en hudvårdsprodukt måste den ju ersättas med något annat konserveringsmedel. När det börjades diskuteras stort om att vissa parabener visat sig vara hormonstörande gick lite hysteri i att många tillverkare tog bort parabener i sina produkter en del ersatte med till exempel Methylcloroisonthiazolione (MCI). MCI visade sig dock vara ett starkt allergiframkallande ämne.

I många naturliga och ekologiska produkter kan man se bland annat Phenoxylethanol, vilket även det är en syntetiskt framställt konserveringsmedel som kan orsaka irritation på hud och ögon. Många anser dock fortfarande att parabener är det säkraste konserveringsmedlet att använda. Andra mer naturliga varianter av konserveringsmedel som vi kan se i ekologiska hudvårdsprodukter är alkohol (växtriket, potassium sorbate kaliumsorbate (neutraliserad sorbinsyra som finns naturligt i många frukter och bär) och eteriska oljor. Eteriska oljor är starka i ren koncentrerad form och kan vara allergiframkallande.

Ekologisk hudvård

Syntetiska parfymer innehåller ftalater som har visat sig vara hormonstörande. Naturliga parfymer/dofter från till exempel eteriska oljor vilka även kan en viss terapeutisk effekt både för kropp och själ (Aromaterapi).

Silikoner har en mjukgörande effekt på till exempel hår och hud. Den upplevs mycket behaglig att använda men den ger ingen näring till varken hår eller hud utan kapslar in ett hölje som ger en mjukhetskänsla. Silikoner är inte direkt farlig att använda men däremot är silikoner mycket svåra för naturen att bryta ner. När vi tvättar oss och duschar rinner det vi tvättar bort från vår hud och hår vidare ut med vattnet i naturen.

Vad är skillnaden mellan naturlig och ekologisk hudvård?

Naturligt kommer således från naturen, det vill säga allt som finns i naturen som växer fritt eller som är odlat. Vatten och mineraler är också naturliga, så även råolja. Allt som är naturligt är givetvis inte ofarligt i sin rena form. Ekologiskt kan man bara odla fram. Ekologiskt växer inte fritt. Ekologiska odlingar använder inte kemiska bekämpningsmedel.

En produkt kan vara 100% naturlig men väldigt sällan 100% ekologisk. Att välja naturligt- och ekologiskt även när det gäller hudvård är att ta vara på vad vår Moder Jord har att erbjuda oss.

För mig är valet enkelt! Mitt val är en hudvårdsprodukt som vårdar och tillför huden näring framför en produkt som i själva verket inte är vårdande eller tillför näring trots att den kanske upplevs så. Naturligt med högt ekologiskt innehåll eller helt ekologiskt är att eftersträva för både hälsa och miljö.

After display title

måndag, 14 mars 2016 0
av Tommy Gunnarsson i Mat och dryck

Ett av de vanligaste argumenten för att inte handla ekologiskt brukar vara att ekologiskt är för dyrt. Det är dock inte alltid en sanning att ekologiskt skulle vara dyrare. Är man bara smart och prioriterar rätt behöver ekologiska matvaror inte vara dyrare, och genom att bli medveten om hur du kan planera för att hålla kostnaderna nere kan det rent av bli billigare! Här nedan följer några tips på hur man även med en liten budget kan leva både ekologiskt och billigt, detta både genom att öka den egna livskvaliteten och handla mer skonsamt för miljön.

Skaffa koll på utbudet

De som säger att de inte handlar ekologisk mat på grund av att den är för dyr har förmodligen oftast liten eller ingen koll alls på det ekologiska sortimentet av matvaror som finns i den lokala matbutiken. Börja botanisera här och du ska både upptäcka hur mycket det finns och att ekologiskt långt ifrån alltid är så mycket dyrare och ja, ibland rent av billigare.

De flesta varor i en medelstor välsorterad matbutik finns som ekologiskt alternativ, allt från kött, grönsaker, frukt och godis. De flesta stora matkedjorna har inte minst ett eget ekologiskt märke som ofta är ett budgetalternativ som oftast ligger icke ekologiskt märkta matvaror nära i pris.

Minska på köttet

Ekologiskt kött är i regel oftast dyrare än en icke ekologiskt märkt kött. Du får dock ett mervärde när du handlar ekologiskt kött som bara inte innebär bättre miljö och mer klimatanpassad köttproduktion, du får också kött från djur som du vet är fria från antibiotika och som haft en mer naturlig och human tillvaro innan de gått till slakt.

För att handla mer ekologisk mat så måste man dock också inse att minska på köttkonsumtionen är en av de verkliga hörnstenarna för att handla mer ekologiskt. Istället för att tänka att ekologiskt kött är så mycket dyrare kan du dra ned på din köttkonsumtion så att kostnaderna för din köttkonsumtion blir likadan som innan, eller kanske rent av mindre.

Välj vegetariskt

Ett alternativ är också att avstå kött helt och hållet. Det går utmärkt att leva ett fullgott liv på vegetabilier. Det är en myt att man inte kan få i sig fullvärdigt med protein om man inte äter kött. Bara du ser till att ha stor variation på sina proteinkällor så blir resultatet ett lika fullvärdigt proteinintag som om du skulle äta kött. De vegetariska alternativ är många och innebär för många en helt ny värld av goda rätter att upptäcka. Se bara på alla spännande matkulturer, som den indiska eller italienska, där vegetariskt är en stor del.

Ät efter säsong

Om du handlar efter säsong kostar varorna ofta mindre och de har inte färdats över halva jordklotet med allt vad det innebär i form av belastningar på miljö och klimat. Att leva mer ekologiskt handlar om att tänka i system, och då är säsongsbetonat en naturlig väg att gå. Man kan fråga sig hur hållbart det är i längden att vi fraktar varor över halva jorden som vi gör för att säsongen inte är den rätta här. Mat som tillagas och äts efter säsong är betydligt godare också. Primörer smakar ju bättre när de fortfarande är fräscha. Kvaliteten på varor som odlats efter säsong kan också enklare och ofta tillhandahållas närproducerat.

Ta del av affärernas erbjudanden

Många av oss får varje vecka erbjudanden från vår lokala matbutik i form av reklamutskick. I dessa hittar man ofta fina erbjudanden på ekologiska matvaror till nedsatt och rabatterat pris. De stora matkedjorna har ofta särskilt utvalda ekologiska veckoerbjudanden som man lätt kan passa ihop till en matsedel för några dagar och när man ska ut och storhandla.

Låt det viktigaste i matkassen vara ekologiskt

Genom att låta de viktigaste basvarorna, som ofta också är de som utsätter vår miljö för störst påfrestningar, så har man kommit en lång bit på vägen. De viktigaste varorna att handla ekologiskt och som får bäst genomslagskraft för miljön är kaffe, bananer, mejeriprodukter, kaffe och kött. Täcker du in dessa varor när du köper ekologiska livsmedel har du kommit en bra bit i att medverka till en mer ekologisk matkonsumtion, inte minst om man ser det ur ett gemensamt perspektiv.

Tänk mer på kvalitet, inte kvantitet

Det där kan låta som en lyx man gärna unnar sig, men ibland finns det också anledning att fundera kring detta. Varför måste allting för många av oss vara så billigt som möjligt hela tiden? Särskilt om det i slutändan kostar vår gemensamma miljö genom påfrestningar i natur och klimat. Att hela tiden söka de billigaste alternativen blir till slut snarare en lyx vi inte har råd med, inte tvärtom.

After display title

tisdag, 08 mars 2016 0
av Renée Nilsson i Kropp, Hälsa & Livsstil

Det finns många fördelar med att handla av lokala handlare och producenter istället för att handla av de stora affärskedjorna. Du bidrar till att hålla den lokala handeln levande, hjälper lokala företag att gå runt samtidigt som du gör en god gärning för miljön i och med de minskande transportutsläppen. Du bidrar också till att det öppna jordbrukslandskapet bibehålls vilket i sin tur leder till att våra inhemska djur- och insektsarter trivs och mår bra.

Det finns ett stort antal lokala producenter och företagare runt omkring i Sverige som erbjuder försäljning lokalt. Att stötta sina lokala företagare genom att handla lokalt vinner alla på i längden. Tillsammans ser ni till att företag och människor kan bo kvar på orten, och i många fall betyder det att samhället blir mer levande. För många är den personliga kontakten med producenten viktig, inte allra minst när det gäller kött- och matproducenter. Om du dessutom bor på landsbygden bidrar du till en ökad sysselsättning vilket leder till att fler människor kan bo kvar och inte behöver söka sig till storstäderna för att få jobb. Den lokala handeln kan också ge en ökad turism som i sin tur leder till en ökad intäkt för både handeln och kommunen.

Härliga, ekologiskt odlade grönsaker

Det finns en hel del som du som privatperson kan göra för att gynna den lokala handeln. Köp ditt kött, grönsaker, ägg, spannmål och mejeriprodukter från lokala bönder istället för att välja utländska produkter på snabbköpet. Satsa gärna på ekologiska producenter. Du kan också be din mataffär att ta in mer lokalproducerade varor, eller lämna in förslag om bondemarknader och liknande. Byggmaterial som trä och annat virke kan du med fördel handla lokalt. Det minskar miljöpåverkan med kortare transportsträckor.

5 anledningar att handla mer lokalt:

1. Du bidrar till en blomstrande lokal handel, vilket i sin tur leder till ett mer levande samhälle.

2. Genom att köpa närproducerade varor hjälper du till att hålla nere onödiga transportsträckor.

3. Du får mat och hantverk av hög kvalitet.

4. Du sänder en viktig signal till politikerna.

5. Det är roligt! Den lokala handeln leder ofta till möten mellan människor vilket skapar en gemenskap och en stolthet för bygden.

After display title

fredag, 29 januari 2016 0
av Redaktionen i Mat och dryck

En nygammal företeelse här i landet, som kanske ändå har varit på allas läppar en stund, är den där nya vinbaren som öppnat på ett litet avsides torg någonstans i de där kvarteren som rullar av tungan lite finare än andra. Ni vet där det känns som att komma hem till en gammal bekant mer än till en lokal med serveringstillstånd.

Det är dit vi går för att få våra kunder att känna sig utvalda, eller med kolleger och vänner för att slippa stöket på ölhaket och när vi vill hålla en låg samtalston. Eller den första dejten, eller bara för att sitta ensam vid den höga baren för att smaka det nya mineralrika Carignan-vinet, det från Rhône, naturvinet med stort N som porlar lätt på tungan.

Det som fick mig att fundera på skillnaderna mellan eko- och naturvin.

Naturvin

Naturvin är ett ekologiskt, eller biodynamiskt vin framställts på traditionellt vis, ett vin där producenten försökt att påverka tillverkningsprocessen så lite som möjligt. Det kan din vän, förtrogne, terapeut eller kelner ha sagt. Det betyder ofta att vindruvorna plockas för hand, druvor odlade utan bekämpningsmedel, och en tillverkning som strävar efter att använda så lite tillsatser som möjligt.

Det är den snabba säljpitchen åtminstone. Men vid ett djupare samtal så framkommer det snart att det egentligen inte finns någon enhetlig definition av vad ett naturvin är. Det skiljer sig lite från producent till producent.

För till skillnad från biodynamiska och ekologiska viner så finns det ingen certifiering eller organisation som avgör vad ett naturvin är.

En del producenter anser att det går bra att tillsätta svavel för att öka hållbarheten och minska oxideringen, i begränsad mängd, andra inte. Filtreringen är en process som går bort hos vissa producenter, medan andra inte ser några problem med det.

Jästen vill de flesta producenter att den enbart ska bestå av de vilda jästsvamparna som går att finna på gård och druvor, men det förekommer också industriellt framställd jäst i en del viner.

Det enda som egentligen är vedertaget bland dem flesta producenter är att man inte manipulerar druvsaften. Alltså inga ekchips/ekspån eller -stavar, inget socker, ingen vinsyra. Att syresätta vinet går också bort, likaså att på något sätt försöka påverka alkoholnivån.

Ekologiskt vin

Ekovin, Ecocert, KRAV-märkt. Inom EU finns krav om att en ekologisk odling ska odlas utan konstgödsel, ingen kemisk ogräsbekämpning och inga systemiska bekämpningsmedel får användas.

Som bekämpningsmedel används ofta istället ett ytligt lager av svavel och bordeauxvätska, som är en mix av kopparsulfat och kalk.

Eko-stämpeln rör egentligen bara själva odlingen och säger väldigt lite om vinframställningen utöver att det måste användas ekologiskt certifierade produkter och tillsatser.

Det diskuteras ibland att begränsa användandet av tillsatser och vilka produktionsmetoder som används för att få en ekologis certifiering. Men en känslig punkt i diskussionen, begränsning av svavelbruket, som hindrar oxideringen och åldrandet av vinet, möts alltid av starkt motstånd. Så än så länge kan ditt ekologiska vin både innehålla socker, ägg och rörts om med ekstavar utan att du vet om det.

Biodynamiskt

Biodynamiken härstammar från idéer av den norska filosofen Rudolf Steiner. Det är en filosofi där man ser till vingårdens naturliga förutsättningar, att det ska finnas en samverkan mellan jord, växter, djur och människor. Utöver det ekologiska arbetet, ser man även till kosmiska rörelser, där allt arbete på vingården koordineras med hur planeter, solen, månen och stjärnorna står i förhållande till varandra.

Det finns också ett starkt kretsloppstänk inom biodynamiken där självförsörjning ska eftersträvas och jorden prepareras med fermenterad kompost och medicinväxter som rölleka, brännässla, kamomill osv. Detta ska verka som en katalysator för naturens egna mekanismer, vilket teoretiskt sett vill öka växtkraften hos plantorna och motverka angrepp på odlingarna.

Många vill beskriva det som homeopati för gården, med lika många följare som skeptiker, men det har blivit en populär rörelse med en mängd väl ansedda viner på marknaden.

Så vad väljer du?

Att säga att det ena är bättre än det andra är svårt, var flaska är individuell, men att välja ett vin som är ekologiskt borde vara standard. Idag finns det mängder av varianter och druvtyper att välja mellan, så att hitta ett som passar, är verkligen inte svårt.

Men att tänka på är att en del gårdar som saknar ekologiska certifikat ändå driver ekologiska jordbruk, dem har bara inte velat binda sig vid avtal eller känner inte att det är värt pengarna att få ett certifikat. Så kasta inte bort dina icke-ekologiska flaskor bara för att dem saknar en grön stämpel – lär istället känna ditt vin och deras producenter – och välj det vinet som smakar lika bra som det är odlat.

After display title

onsdag, 20 januari 2016 0
av Tommy Gunnarsson i Hem & Trädgård

Alla arter av växter och djur är värda att bevara, och att bevara en så stor biologisk mångfald som möjligt kan vi göra på flera sätt. Ett sätt är att gynna den biologiska mångfalden i din egen trädgård, vilket långt ifrån är ett helt oviktigt tillskott i detta viktiga arbete.

Vad menas egentligen med biologisk mångfald?

Begreppet biologisk mångfald, eller biodiversitet som det också ofta kallas, är relativt nytt. Begreppet användes på allvar först i och med FNs miljökonferens i Rio 1992 när man fastställde avtalet Agenda 21. Enligt detta avtal avser biologisk mångfald sammanfattningsvis en stor artrikedom, stor variation av gener och mångformiga livsmiljöer.

Bevarandet av den biologiska mångfalden är viktig ur flera aspekter. En av dem är att vi inte riktigt vet vad en växt- eller djurart har för betydelse för våra livsvillkor, och om en art utrotas är det för alltid försent att reparera. En annan inte helt ovidkommande aspekt av det hela är att det helt enkelt är intressantare och vackrare att leva i värld med en stor mångfald av arter i flora och fauna. Det är en ju inte minst en fråga om livskvalitet också.

Den klassiska vitsippan är typisk för SverigeDen svenska flora och faunan är relativt artfattig, men ändå på många sätt unik, och värd att bevara utifrån de livsviktiga ekologiska miljöer och livsbetingelser som råder i vår natur. Inte minst de stora förändringar som skett i vårt odlingslandskap har bidragit till en utarmning av den biologiska mångfalden genom bedrivandet av monokulturer.

Andra orsaker till den biologiska utarmningen är att de naturliga betesmarkerna och de gamla traditionella jordbruksmetoderna försvunnit. De gamla traditionella jordbruksmetoderna var betydligt mer gynnsamma för den biologiska mångfalden än det rationaliserade jordbruk som gjort sig gällande under modern tid. Flertalet av våra gamla kulturväxter och viktiga insekter får vår naturmiljö håller i dag helt på att försvinna.

Skapa förutsättningar för biologisk mångfald i din trädgård

Inom den svenska jordbruksforskningen i dag bedrivs olika studier för hur vi ska inkorporera gammal ekologisk traditionell kunskap i det moderna jordbruket för att skapa möjligheter för att gynna den biologiska mångfalden. Men även som enskild trädgårdsodlare kan du bidra med mycket. Som trädgårdsodlare har du många fina möjligheter att skapa just de livsbetingelser och det livsutrymme som behövs för att vara en del i att bevara den biologiska mångfalden i den svenska floran och faunan.

Även om man som trädgårdsodlare inte direkt gått in för att rädda den biologiska mångfalden strävar de flesta ambitiösa trädgårdsodlare efter att ha en stor variation på växter. Redan här är goda förutsättningar för att vara med och skapa en biologisk mångfald av växt- och djurarter redan gjord. Man kan också medvetet gå in för att gynna våra gamla kulturväxter som håller på att försvinna genom att helt enkelt omvandla sin trädgård till en levande och viktig artdatabank.

Viktigt att förstå här är att en trädgård inte är isolerad från övriga ekosystem. Genom att skapa en artrikedom i sin egen trädgård gynnar man också övriga ekosystemet utanför trädgårdsgränsen. Man kan exempelvis låta hela trädgården, eller bara en bit av den, bli förvildad. På så sätt skapar man en bit äng, en landskapstyp som allt mer håller på att försvinna, och med den därmed också för vår svenska natur viktiga växt- och djurarter.

Andra sätt att bidra till den biologiska mångfalden är att man i sin trädgård planterar mycket bärrika träd och buskar. På så viss gynnas många fåglar. Insektsgynnande växter såsom pollenrika blommor drar också till sig fåglar som äter insekter. Gynnar man insekter gynnar man alltså fågellivet och omvänt.

Svamp som växer på gräsmattan i en trädgårdInte bara växter i din trädgård gynnar den biologiska mångfalden. Sådana saker som fågelbad under heta sommardagar eller fågelmatbord kalla vinterdagar är nog så viktiga tillskott för våra småfåglars chanser till överlevnad. Man kan också anlägga konstgjorda dammar, vilket gynnar fåglar, men inte minst också groddjur såsom grodor, paddor och salamandrar.

Olika former av holkar är också fördelaktigt för många djur. Här är det inte bara olika fågelarter man kan gynna utan också fladermöss, för vilka de finns särskilda holkar. Genom att sparar lite av höstlöven kan man också ge en god chans för våra igelkottar att bygga vinterbostad när de går i ide.

Skapa förutsättningar för bin och humlor

Pollinerare som bin och humlor är en trädgårdsodlares bästa vän oavsett om man är blom- eller fruktodlare. Utan dessa gynnare funnes det helt enkelt inga trädgårdar. Bin och humlor är en förutsättning för livet i ens trädgård, ja, för våra livsbetingelser överhuvudtaget, och en stor artrikedom går hand i hand med mycket bin och humlor. Ja, ju fler bin och humlor desto frodigare blir din och andras trädgårdar.

Kom igång med biodling

Bin och humlor och andra viktiga insekter är, precis som våra gamla kulturväxter, hotade i dagens kommersiella odlingslandskap. Här kan man dock som icke kommersiell trädgårdsodlare bidra med att skapa goda förutsättningar för att hjälpa bin och humlor och andra insekter på traven genom att exempelvis återskapa liknande livsmiljöer som det fanns mer av i gamla tiders odlingslandskap.

Alla tips i denna artikel är bara ett axplock i hur du kan använda din trädgård för att hjälpa till att bevara den biologiska mångfalden. Tänk här i system när du odlar och sköter din trädgård, det vill säga att du är en del av en mycket större helhet. Din trädgård är viktigare än du kanske hittills trott.

Källor:
tradgard.org
kolonitradgardsforbundet.se

Sida 1 av 2

Välj kommun från listan