Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Kött är nyttigt och bra på alla sätt

Kött är nyttigt och bra på alla sätt 01 apr 2016 14:17 #12

Bra initiativ denna sajt, skoj!

Provocerande rubrik? Bra! Jag vill skapa en diskussion kring köttätande, hur det påverkar vår och hälsa och vår miljö.

Det verkar råda nästan konsensus om att det är dåligt för kroppen och kan leda till cancer och andra sjukdomar, och samtidigt ska det vara väldigt dåligt för vårt klimat och växthuseffekten, ja en del menar på att det är just denna konsumtion som påverkar vår omvärld mest negativt.

Men jag är tveksam. Det spelar dels roll vilken typ av kött man äter.

Vår hälsa
Jag har inte sett någon seriös studie som kan bevisa att kött är skadligt för hälsan. Det verkar finnas en ökad risk för vissa sjukdomar men i samtliga studier blandar de ihop allt kött, dvs. processat, halvfabrikat som korvar, pastejer, rimmat kött, rökta skinkor, bacon, etc. Dessa innehåller natriumnitrit, E250, som mycket väl skulle kunna vara boven i dramat.

Klimatpåverkan
Även här beror det på vilken typ av kött man äter. Massproduktionen är det nog få som försvarar och att tillverka foder för att föda djur är förkastligt, men grönbetandes nötkreatur eller en gris som äter matrester har inte så stor negativ påverkan. De kolföreningar och metangaser som skapas i djurets mage har en viss negativ påverkan, trots att djuret exempelvis äter gräs som ändå skulle förmultna, men det är inte så mycket. Gräset ingår redan i det naturliga kretsloppet. Och vad gör vi om vi slutar äta kött? Vad ska vi ersätta det med?

Tranporter är en sak som påverkar växthusgaserna, men det gör de även när vi transporterar grönsaker. Dessa innehåller dessutom betydligt mindre näring och energi vilket gör att vi behöver transportera mer.

Så är det så säkert att vi kan påstå att all köttkonsumtion enbart är dålig? Och i så fall, vad är alternativet? Det finns även de som menar på att det är ohälsosamt att vara vegetarian, b12 vitaminbrist t ex. Våra kroppar har under tiotusentals år vant sig vid stor köttkonsumtion och vår hjärna utvecklades som mest när vi gick från apor som åt växter, till att äta kött.

Hänvisa gärna till forskning, jag är inte helt övertygad åt något håll. Vill verkligen veta vad som är bäst för mig och min familj. Eller är det kanske så att det är individuellt.

Hoppas på intressanta inlägg :)
Administratören har stängt av anonyma inlägg.

Välj kommun från listan