Rättvis elektronik finns - och du kan påverka

Dela artikeln
lördag, 27 februari 2016 0
En afrikansk flicka - inte sällan är det de som får lida En afrikansk flicka - inte sällan är det de som får lida

Dåliga arbetsförhållanden, usla löner och negativ påverkan på miljö verkar vara svårt att kringgå när man ska handla elektroniska varor, vare sig det gäller mobiltelefoni, datorer eller kameror. Men finns det hoppfulla alternativ? Kan man göra något som konsument? Låt oss undersöka saken liten.

Den bistra verkligheten

Elektronikbranschen har på bara några år nått enorma framgångar. Teknik som en gång i stort sett bara var förbehållen människor i de traditionella industriländerna är i världen i dag snart i var mans hand. IT, mobiltelefoni, och annan kommunikation och teknik medför många fördelar, och skapar fantastiska möjligheter som bara för några decennier var svåra att ens föreställa sig. Möjligheter som många av oss i dag nog tar som självklara.

Dock dras en stor del av elektronikbranschen med mindre trevliga sidor. I många branscher finns det rättvisemärkta alternativ, men elektronikbranschen är tyvärr genomgående inte en av dem. Allt ifrån utvinning av resurser till produktionen i fabrik omgärdas inte sällan både av sociala och ekologiska missförhållanden.

Vackra tal om hållbar utveckling och teknikbranschen tycks leva i helt skilda världar. Inte minst är kollen hos de stora elektronikjättarna ofta mycket undermålig gällande de underleverantörer som de samarbetar med runt om i världen.

Exempelvis så upptäcktes 2013 att en av Apples underleverantör i Asien använt sig av ett hundratal barnarbetare. Apple hade alltså indirekt varit med och anställa barnarbetare. Hos flera av deras underleverantörer upptäcktes även andra missförhållanden såsom att flertalet fabriker straffade de anställda genom att dra in deras löner. Man fann även otvivelaktigt flera fall av tvångsarbete.

Exemplet med Apples underleverantörer är bara ett i raden där elektronikföretagen samarbetat med företag i u-länder som inte håller måttet etiskt vad gäller arbetsförhållanden och de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. Utvinningen och elektronikbranschens handel med de mineraler och metaller som används inom elektronikindustrin medför också problem som är minst lika omfattande.

Film: Who Pays the Price? The Human Cost of Electronics

 

Elektronikföretagen handlar mineraler som används i elektronik ofta ifrån det av inbördeskrig drabbade Kongo, en plats rik på viktiga mineralfyndigheter som kobolt. Driften av mineralgruvorna i Kongo är inte sällan i händerna på olika militära grupper, som förutom att använda sig av tvångsarbetare använder pengarna de får genom sin verksamhet till krigsföring, där dödande, kidnappning och våldtäkter på civila är övergrepp som sker dagligen.

Att handla med dessa militära grupper är att direkt finansiera, förvärra och upprätthålla den rådande konflikten i Kongo. Just mineralgruvorna är en av de viktigaste inkomstkällorna för de stridande krigsförbrytande militära grupperna i Kongo. Utan denna inkomstkälla skulle de ha avsevärt svårare att finansiera verksamhet.

Afrikanska barn från Tanzania i skolanNyligen kom Amnesty med en rapport, This is what we die for (2016), som beskriver läget i Kongo gällande många av de gruvor som utvinner kobolt. Amnesty meddelar här att stora elektronikjättar som Apple, Samsung och Sony handlar med dessa mineralgruvor i Kongo som inte sällan drivs och styrs av krigsförbrytare. Dessa gruvor bidrar inte bara till den väpnade konflikten, utan flertalet av de människor som arbetar i dessa gruvor under horribla arbets- och levnadsförhållanden är barn så unga som 7 år. Rapporten finns att läsa här.

Men det finns också hoppfulla handlingar även från elektronikföretagens sida. År 2014 blev elektronikföretaget Intel de första att erbjuda elektronik innehållandes garanterat konfliktfria mineraler från Kongo. Detta visar klar och tydligt att det finns alternativ för elektronikföretagen att inte handla med konfliktfyllda mineraler.

Leder till stor miljöpåverkan

Eletroniska varor leder också till en enorm miljöpåverkan, både vid utvinning av de resurser som krävs, tillverkning, och när så produkten ska kasseras. Mobiltelefoner är en av de mest miljöpåverkande produkter vi kan ha i vår ägo. Vid tillverkningen av en mobil krävs det bland annat omkring 30 kilo material för att få till de omkring 500 till 1000 komponenter som krävs. Betänk här att mobiler också finns snart i var mans hand, och hur ofta många av oss byter sin mobil. Det säger självt, det leder otvivelaktigt till en stor stress på miljön.

Mycket av de enskilda material som används vid tillverkning och som finns i den färdiga mobilen är bara i sig självt negativa för vår miljö. Här finns miljöskadliga material som flera olika typer av flamskyddsmedel och miljöskadliga plaster. Flera tungmetaller är glädjande nog i stort sett utfasade inom mobilindustrin, men fortfarande finns i många nya mobiler tungmetallen bly, vilket är skadligt för både vår miljö och hälsa.

Använd din konsumentmakt

Kan verka hopplöst att som konsument hitta rättvisa och etiska alternativ gällande elektroniska varor. Som konsument har man dock makt. Genom att uppmärksamma i media, på nätet och andra sociala sammanhang tvingas ofta producenterna vidta åtgärder. Man kan exempelvis underteckna petitioner på nätet, bland annat på action.greenamerica.org, som kräver av Apple att de tar ansvar för de usla förhållanden som ofta råder hos många av deras underleverantörer. Redan har tusentals människor undertecknat petitionen.

Det finns också flera petitioner du kan skriva under som vill påverka elektronikföretagen att inte handla med konfliktfyllda mineraler i Kongo, bland annat på: www2.americanprogress.org/t/1659/

Miljömässigt kan vi också vara smartare som konsumenter genom att exempelvis inte byta ut mobilen eller datorn så ofta. Inte sällan kan man också sälja vidare sin elektronik även om man själv tycker den är hopplöst ute. Alla människor har inte ett behov av att ha det allra senaste och snabbaste på marknaden.

På nätet finns en bra och nyttig svensk sida, rattviselektronik.wordpress.com, som informerar vad man som konsument kan göra för att skapa möjligheter för att få till en mer rättvis och etisk elektronikbransch. Här finner du bland annat olika länkar till petitioner och aktuella undersökningar av elektronikbranschen.

Fairphone - ett rättvisare alternativ

Och ja, det finns faktiskt en mobiltillverkare som gått in för att skapa en så rättvis mobil som möjligt. I Nederländerna finns företaget FairPhone. Deras mobil är en smartphone med Android som operativsystem. FairPhone säger sig handla bara med konfliktfria mineraler från Kongo, och de samarbetar med flera viktiga aktörer för att se till att arbetsförhållanden är goda och etiskt acceptabla vid tillverkningen av FairPhone. Dessa telefoner måste dock förbeställas, men har redan sålt i tusentals.

Källor:
https://rattviselektronik.wordpress.com/
https://www.fairphone.com/
http://www.amnestyusa.org/research/reports/this-is-what-we-die-for-human-rights-abuses-in-the-democratic-republic-of-the-congo-power-the-global

Läst 3528 gånger Senast redigerad lördag, 27 februari 2016 11:41

Välj kommun från listan