After display title

fredag, 15 april 2016 0
av Redaktionen i Mat och dryck

Var du än befinner dig i världen spelar kosten en viktig roll när det handlar om vad som utgör en hälsosam livsstil. Med de oändligt kontrastrika matvanorna som finns runt vårt jordklot är det omöjligt att hitta en ”korrekt” regel att följa. På kartan nedan kan du se de populäraste matalternativen i sökandet efter den där hälsosamma ”feel good”-faktorn. Detta baserat på Tiendeos globala användardata.

Sydafrika - Fruit and Veg City

Sydafrikanerna måste älska frukt och grönsaker, särskilt då Fruit & Veg City, även känd som Foodloversmarket, är en av de mest frekvent visade återförsäljarna i Sydafrika.

USA - Walgreens

Hälsa och välmående är uppenbarligen viktigt för amerikanerna, eftersom veckokatalogen från läkemedelsjätten Walgreens är en av de mest visade i USA.

Storbritannien - Olivolja

Trots de oändligt skiftande diettrenderna i Storbritannien tycks den gamla trogna Medelhavsdieten fortfarande vara populär, då olivolja är ett frekvent sökord i landet.

Indien - Torkad Frukt

Torkad frukt används ofta i indiska recept vilket kan förklara varför just detta är en så frekvent eftersökt produkt i Indien.

Kanada - Mary's Gone Crackers

Organiskt, glutenfritt, GMO-fritt, fullkorn, veganskt och kosher! Det är lätt att förstå varför kanadensarna är ivriga att få reda på var man hittar hälsosamma produkter från Mary’s Gone Crackers.

Australien - Woolworths’ ‘Fresh’ Magazine

Där borta i Australien tycks de älska att laga nya, hälsosamma rätter. Detta då magasinet ”Fresh” från Woolworth, fullt av recept och nyttiga matidéer, alltid är populär läsning för Australiensarna!

Nya Zeeland - FreshChoice

Lokalt är ordet på Nya Zeeland! Den lokalt ägda och drivna butiken FrechChoice och deras veckokataloger som är fulla av lokalproducerade produkter är omtyckt av alla.

Karta

Malaysia - Sojaolja

Sojaolja är en av de mest hälsosamma matlagningsoljorna, då det har låga nivåer av saturerat fett och är fritt från kolesterol. Inte konstigt att malaysierna gillar att använda den i matlagningen!

Japan - Yunkel

Hälsodrycker är populära i Japan, och favoriten är Yunkel. Att dricka en hälsosam dryck innan jobbet är en del av vardagsrutinen för japanska arbetare.

Tyskland - Sjögräs

Nu kanske du blir överraskad, men konsumenter i Tyskland tycks sukta efter sjögräs! Med sitt höga proteininnehåll och det faktum att det har mer C-vitamin än apelsiner, är det lätt att förstår varför.

Portugal - Vitaminer

Portugiserna gillar att hålla sig hälsosamma med vitaminer, vilket reflekteras i att återförsäljaren Vitaminas är en av de mest eftersökta i Portugal.

Österrike - Kokosolja

Kokosolja är en av de få produkter man officiellt kallar ”superfood”. Användarna av Tiendeo Österrike verkar ha full koll på detta, då kokosolja är en frekvent eftersökt produkt bland katalogerna.

Frankrike - Lax

På Tiendeo Frankrike söker man främst efter mat från vattnet. Lax har den högsta andelen sökningar, men fisk- och skaldjur generellt kommer tätt därefter.

Nederländerna - Agrimarkt

Nederländska återförsäljaren Agrimarkt stoltserar med att vara del av landets jordbruksunion och fokuserar på närproducerat. Engagemanget för sunda matvanor är uppenbarligen stort hos användarna av Tiendeo Nederländerna, eftersom dessa kataloger visas frekvent.

Singapore - Babyspenat

Visste du att en näve babyspenat varken innehåller fett eller kolesterol, och endast omkring tio kalorier? Den här vitaminrika grönsaken är vad hälsomänniskor i Singapore söker efter mest!

Sverige - Rödbetsjuice

Den förhindrar ålderstecken, hjälper till att förebygga cancer, främjar hårväxt och sänker blodtrycket. Det är lätt att förstå varför svenskarna älskar att bläddra runt i reklamblad i jakt på rödbetsjuice.

Danmark - Smørrebrød

I Danmark bläddrar man ofta efter Smørrebrød eller rågbröd, som är ett mycket nyttigare alternativ till vanligt vetebaserat bröd, då det både reducerar kroppsfett och överlag tycks vara mer tillfredsställande i jämförelse.

Norge - Fisk

Norrmännen har hört att ett ökat fiskintag är bra för den som strävar mot en mer balanserad kost, och detta återspeglas i norrmännens intresse för reklamblad som erbjuder färsk fisk.

Italien - Extra virgin olivolja

Det kommer kanske inte som någon överraskning att den i Italien mest eftersökta produkten bland nyttiga matvaror är… extra virgin olivolja. Proppad med antioxidanter och nyttiga fettsyror kan den användas till allt!

Brasilien - Peg Pese

Brasilianarna tar hjälp av frukt- och grönsakskedjan Peg Pese för att hålla sig hälsosamma.

Spanien - Veritas

Kedjan Veritas är en av de stora vinnarna i Spanien. Reklambladen från den katalanska super-organiska matbutiken har uppnått 60 % i läsning de senaste 6 månaderna.

Ryssland - Faberlic

Flingor av olika slag har länge varit en populär hälsoprodukt i Ryssland. Faberlic, en återförsäljare som fokuserar på den nyttiga livsstilen, publicerar regelbundet en katalog som är fylld med nyttiga recept baserade på olika sädesslag. Man hittar alltifrån goda soppor till nyttiga grötrecept!

Latinamerika

Kött är en viktig del av den latinamerikanska dieten. Konsumenter söker i regel efter erbjudanden på kyckling. De låga kolesterol-nivåerna gör kyckling till en bra produkt för den som vill ha den kardiovaskulära hälsan på topp. Mjölk är en annan produkt som lockar de latinamerikanska konsumenterna. Ett glas lättmjölk ger en tredjedel av det rekommenderade dagliga kalcium-intaget och har låga fetthalter, vilket gör mjölken oumbärlig när det kommer till att förebygga sjukdomar såsom benskörhet. Dessutom behöver man inte oroa sig för kolesterolet.

Om studien

Tiendeo är ledande inom kataloger och kuponger online, med närvaro i 35 länder och med över 25 miljoner unika användare i månaden. Den här artikeln använder interna sökdata för att avgöra vilka nyttiga matalternativ användare runtom i världen föredrar.

After display title

måndag, 14 mars 2016 0
av Tommy Gunnarsson i Mat och dryck

Ett av de vanligaste argumenten för att inte handla ekologiskt brukar vara att ekologiskt är för dyrt. Det är dock inte alltid en sanning att ekologiskt skulle vara dyrare. Är man bara smart och prioriterar rätt behöver ekologiska matvaror inte vara dyrare, och genom att bli medveten om hur du kan planera för att hålla kostnaderna nere kan det rent av bli billigare! Här nedan följer några tips på hur man även med en liten budget kan leva både ekologiskt och billigt, detta både genom att öka den egna livskvaliteten och handla mer skonsamt för miljön.

Skaffa koll på utbudet

De som säger att de inte handlar ekologisk mat på grund av att den är för dyr har förmodligen oftast liten eller ingen koll alls på det ekologiska sortimentet av matvaror som finns i den lokala matbutiken. Börja botanisera här och du ska både upptäcka hur mycket det finns och att ekologiskt långt ifrån alltid är så mycket dyrare och ja, ibland rent av billigare.

De flesta varor i en medelstor välsorterad matbutik finns som ekologiskt alternativ, allt från kött, grönsaker, frukt och godis. De flesta stora matkedjorna har inte minst ett eget ekologiskt märke som ofta är ett budgetalternativ som oftast ligger icke ekologiskt märkta matvaror nära i pris.

Minska på köttet

Ekologiskt kött är i regel oftast dyrare än en icke ekologiskt märkt kött. Du får dock ett mervärde när du handlar ekologiskt kött som bara inte innebär bättre miljö och mer klimatanpassad köttproduktion, du får också kött från djur som du vet är fria från antibiotika och som haft en mer naturlig och human tillvaro innan de gått till slakt.

För att handla mer ekologisk mat så måste man dock också inse att minska på köttkonsumtionen är en av de verkliga hörnstenarna för att handla mer ekologiskt. Istället för att tänka att ekologiskt kött är så mycket dyrare kan du dra ned på din köttkonsumtion så att kostnaderna för din köttkonsumtion blir likadan som innan, eller kanske rent av mindre.

Välj vegetariskt

Ett alternativ är också att avstå kött helt och hållet. Det går utmärkt att leva ett fullgott liv på vegetabilier. Det är en myt att man inte kan få i sig fullvärdigt med protein om man inte äter kött. Bara du ser till att ha stor variation på sina proteinkällor så blir resultatet ett lika fullvärdigt proteinintag som om du skulle äta kött. De vegetariska alternativ är många och innebär för många en helt ny värld av goda rätter att upptäcka. Se bara på alla spännande matkulturer, som den indiska eller italienska, där vegetariskt är en stor del.

Ät efter säsong

Om du handlar efter säsong kostar varorna ofta mindre och de har inte färdats över halva jordklotet med allt vad det innebär i form av belastningar på miljö och klimat. Att leva mer ekologiskt handlar om att tänka i system, och då är säsongsbetonat en naturlig väg att gå. Man kan fråga sig hur hållbart det är i längden att vi fraktar varor över halva jorden som vi gör för att säsongen inte är den rätta här. Mat som tillagas och äts efter säsong är betydligt godare också. Primörer smakar ju bättre när de fortfarande är fräscha. Kvaliteten på varor som odlats efter säsong kan också enklare och ofta tillhandahållas närproducerat.

Ta del av affärernas erbjudanden

Många av oss får varje vecka erbjudanden från vår lokala matbutik i form av reklamutskick. I dessa hittar man ofta fina erbjudanden på ekologiska matvaror till nedsatt och rabatterat pris. De stora matkedjorna har ofta särskilt utvalda ekologiska veckoerbjudanden som man lätt kan passa ihop till en matsedel för några dagar och när man ska ut och storhandla.

Låt det viktigaste i matkassen vara ekologiskt

Genom att låta de viktigaste basvarorna, som ofta också är de som utsätter vår miljö för störst påfrestningar, så har man kommit en lång bit på vägen. De viktigaste varorna att handla ekologiskt och som får bäst genomslagskraft för miljön är kaffe, bananer, mejeriprodukter, kaffe och kött. Täcker du in dessa varor när du köper ekologiska livsmedel har du kommit en bra bit i att medverka till en mer ekologisk matkonsumtion, inte minst om man ser det ur ett gemensamt perspektiv.

Tänk mer på kvalitet, inte kvantitet

Det där kan låta som en lyx man gärna unnar sig, men ibland finns det också anledning att fundera kring detta. Varför måste allting för många av oss vara så billigt som möjligt hela tiden? Särskilt om det i slutändan kostar vår gemensamma miljö genom påfrestningar i natur och klimat. Att hela tiden söka de billigaste alternativen blir till slut snarare en lyx vi inte har råd med, inte tvärtom.

After display title

tisdag, 08 mars 2016 0
av Renée Nilsson i Kropp, Hälsa & Livsstil

Det finns många fördelar med att handla av lokala handlare och producenter istället för att handla av de stora affärskedjorna. Du bidrar till att hålla den lokala handeln levande, hjälper lokala företag att gå runt samtidigt som du gör en god gärning för miljön i och med de minskande transportutsläppen. Du bidrar också till att det öppna jordbrukslandskapet bibehålls vilket i sin tur leder till att våra inhemska djur- och insektsarter trivs och mår bra.

Det finns ett stort antal lokala producenter och företagare runt omkring i Sverige som erbjuder försäljning lokalt. Att stötta sina lokala företagare genom att handla lokalt vinner alla på i längden. Tillsammans ser ni till att företag och människor kan bo kvar på orten, och i många fall betyder det att samhället blir mer levande. För många är den personliga kontakten med producenten viktig, inte allra minst när det gäller kött- och matproducenter. Om du dessutom bor på landsbygden bidrar du till en ökad sysselsättning vilket leder till att fler människor kan bo kvar och inte behöver söka sig till storstäderna för att få jobb. Den lokala handeln kan också ge en ökad turism som i sin tur leder till en ökad intäkt för både handeln och kommunen.

Härliga, ekologiskt odlade grönsaker

Det finns en hel del som du som privatperson kan göra för att gynna den lokala handeln. Köp ditt kött, grönsaker, ägg, spannmål och mejeriprodukter från lokala bönder istället för att välja utländska produkter på snabbköpet. Satsa gärna på ekologiska producenter. Du kan också be din mataffär att ta in mer lokalproducerade varor, eller lämna in förslag om bondemarknader och liknande. Byggmaterial som trä och annat virke kan du med fördel handla lokalt. Det minskar miljöpåverkan med kortare transportsträckor.

5 anledningar att handla mer lokalt:

1. Du bidrar till en blomstrande lokal handel, vilket i sin tur leder till ett mer levande samhälle.

2. Genom att köpa närproducerade varor hjälper du till att hålla nere onödiga transportsträckor.

3. Du får mat och hantverk av hög kvalitet.

4. Du sänder en viktig signal till politikerna.

5. Det är roligt! Den lokala handeln leder ofta till möten mellan människor vilket skapar en gemenskap och en stolthet för bygden.

After display title

fredag, 04 mars 2016 0
av Renée Nilsson i Odla, Jaga och Föda upp
Tänk att gå ut i sin egen trädgård och hämta in en skörd av potatis, morötter, sallat eller kryddor. Att sätta upp en egen liten köksträdgård är inte svårt. Innan du sätter igång ska du bestämma dig för hur mycket tid du vill och kan lägga ned på din köksträdgård. Att sköta en stor odling tar självklart mer tid än en liten. Fundera på vad du och din familj faktiskt äter. Det är både slöseri med tid och pengar att odla saker man inte äter. Om du är osäker på hur mycket du ska plantera av varje gröda kan du fråga personalen på din handelsträdgård.

Sätta igång

När du bestämt dig för vilka grödor du ska odla är det dags att planera hur det ska se ut. Det enklaste sättet är att anlägga ett trädgårdsland är att bygga upphöjda bäddar med hjälp av pallkragar. Då slipper du gräva en massa och det blir lättare att rensa ogräs. Bäddarna ska helst vara runt 1,5 meter breda. Längden bestämmer du själv efter hur mycket du planerar att odla. Om du ska ha flera grönsaksland kan du lägga dem bredvid varandra med cirka 30 -50 cm avstånd så att du kan gå emellan. Om du fäster plåt runt kanterna på pallkragen blir det nästintill omöjligt för sniglar att ta sig upp i landet. Om du föredrar grävda rabatter går det naturligtvis lika bra. Räkna bara med mer jobb med att gräva och rensa ogräs. Kom ihåg att inget år är det andra likt. Vissa somrar är långa, varma och soliga medan andra är korta, kalla och regniga. Vädret skiftar och vissa år kanske skörden inte blir så stor. Men ge inte upp, ta det med en klackspark och gläds åt de grönsaker som faktiskt tittar upp. Att tillaga och äta sina egenodlade grönsaker är en härlig känsla.

Ätbart i trädgården

Innan du anlägger din köksträdgård är det bra att ta reda på vilken plats i trädgården som kan vara mest lämplig. Sol, skugga och vindriktning påverkar olika växter på olika sätt. Ta reda på vad dina tänkta grödor föredrar och placera trädgårdslandet där. När du bestämt dig för var du vill anlägga din nya köksträdgård är det dags att kavla upp ärmarna. Fyll pallkragen med planteringsjord och blanda i någon sorts naturgödsel. Jorden ska vara mellan 40 – 60 cm djup. Sen är det bara att börja plantera! Tänk på att vissa växter kan behöva förgro inomhus innan de får flytta ut i landet. Läs på baksidan av fröpåsen vad som gäller för just den växten. Grönsaker, rotfrukter och örter som passar bra att odla i pallkrage eller på friland är potatis, morötter, rädisor, persilja, dill, basilika, timjan, spenat, vitkål, bönor, baljväxter, squash och pumpa. Jordgubbar, smultron och björnbär passar bra att odla i pallkrage eller kruka. Det kan vara en god idé att lägga ett finmaskigt nät över sina trädgårdsland för att skydda växterna mot ohyra, fåglar och skadeinsekter. Bärbuskar och fruktträd köper du på handelsträdgården och gräver ner på önskad plats. Se till att skydda busken eller trädet i början genom att fästa stamskydd eller lägga nät över den nya växten. Skadedjur som sork och rådjur älskar nya skott.

Odling i växthus

Odlingssäsongen är längre i ett växthus. Om du har ett växthus hemma kan du odla ett större antal grönsaker och kryddväxter som kanske inte annars trivs så bra här på våra breddgrader. I växthuset blir det varmt och fuktigt vilket passar perfekt till växter som tomat, sallater, gurka, druvor och paprika.

After display title

lördag, 19 december 2015 0
av Ida Wastensson i Mat och dryck

Förr i tiden åt vi ganska mycket kål men när grönsaker som tomat, gurka och sallad blev tillgängliga i butik året om, föll kålen i glömska. På det traditionstyngda julbordet har kålen blivit kvar och tur är väl det. Kål är nämligen en riktig klimathjälte. Att äta mer grönsaker och mindre kött är i de flesta fall ett bra första steg mot en mer klimatvänlig diet. Det betyder att de allra flesta kan minska julbordets klimatpåverkan rejält genom att byta ut några av julbordets kötträtter mot kålrätter.

Kål kan odlas i hela vårt avlånga land och är lätt att lagra. Grönkål och brysselkål kan till och med stå kvar i landet och skördas på julaftonsmorgon under snötäcket. Även den kål som säljs i affärerna kring jul är ofta odlad i Sverige. Kål och andra grova grönsaker odlas nästan alltid på friland, vilket kräver mindre vatten och energi än växthusodling. Så skippa grönsalladen och servera flera smakrika kålrätter istället.

Traditionell kål på julbordet

RödkålPå de svenska julborden, framförallt i södra Sverige, har kålen sin givna roll. I Skåne är det inget julbord utan den traditionella brunkålen. Brunkål är vitkål som kokas i skinkspad med sirap. I Halland äter man långkål - grönkål kokt i skinkspad och grädde. I mellersta Sverige serveras rödkål, kokt med svartvinbärssaft eller gelé, till skinkan och köttbullarna. Även senapsslungad brysselkål har sin givna plats på många julbord runt om i landet. De här traditionella rätterna älskas av många och serveras år efter år.

Moderna kålrätter som överaskar på alla smörgåsbord

Romano kålIdag upplever kålen en renässans. Den ökade medvetenheten om klimatförändringar och miljöförstöring, har gjort att svenskar i allt större utsträckning väljer lokalproducerad, klimatsmart mat. Med nya trender följer nya sätt att tillreda den näringsrika kålen och idag ser vi kål i smoothie, i paj, istället för sallad och en matig kålsallad kan till och med ersätta pastan. Om de traditionella kålrätterna inte faller dig i smaken, kan du prova någon av de nya kålrecepten. Vem vet, kanske blir dessa rätter ett måste på julborden framöver.

Några recept

Rödkål kan stekas lite snabbt i olja och serveras med torkade aprikoser och valnötter. Apelsin, äpple, tranbär eller pumpafrö är också gott att blanda i.

Grönkålschips var 2014 års trend på julbordet, lika enkelt som gott. Du delar grönkålen i mindre delar och lägger på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö flingsalt över chipsen. Baka i ugn, 200 grader några minuter. Var vaksam så att du inte bränner chipsen.

SavoykålSavoykålen kokar eller bryner du i smör och tillsätter lite buljong och låter det koka ihop med en skvätt grädde.

Brysselkål får en helt ny smak om man delar den på mitten och lägger i en ugnsform. Ringla honung och olivolja över och strö sedan lite flingsalt. Baka i ugn, 200 grader, ca 30 minuter. Servera varm eller kall.

Grönkålspaj passar också väldigt bra på julbordet. Smaksätt med fetaost, valnötter eller pumpafrön.

Ge kålen en ordentlig plats på julbordet i år. Servera både brunkål, grönkålschips och ugnsbakt brysselkål till skinka och revbensspjäll. Det är gott, nyttigt och väldigt klimatsmart.

After display title

torsdag, 21 januari 2016 0
av Ida Wastensson i Mat och dryck

Kål har varit en viktig ingrediens i de flesta av världens kök sedan urminnes tider. I Sverige har vi främst odlat vitkål, rödkål och grönkål och ätit den stuvad, kokt i skinkspad på julbordet, i sallad eller som kåldolmar. Under många år tappade kål i popularitet men idag ser vi en tydlig trend där kålen blir allt mer populär i de svenska köken. Det beror inte på att svenskarna börjat laga kåldolmar igen. Istället ger nya dieter och matfilosofier rätter som blomkålscouscous, grönkålssmoothie och grillad spetskål.

Det är perfekt, för kål är ett riktigt bra val för alla som vill leva hälsosamt och miljövänligt.

Superfoods

Kål är fullproppad med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är en av våra allra bästa superfoods. Kanske är det anledningen till uppsvinget för kål under senare år. Faktum är att en näve grönkål tillgodoser hela dagsbehovet av vitaminerna A, C och K. Alla sorters kål innehåller också stora mängder järn, kalcium, antioxidanter, fibrer och betakaroten. Kål är dessutom mättande trots att den innehåller få kalorier och den kan tillagas på många olika sätt. Pröva att grilla, rosta, eller koka den. Många kålsorter är väldigt goda råa i en sallad. De lite tjockare bladen ger ett härligt tuggmotstånd som exempelvis isbergssallad saknar. Rödkål, grönkål, salladskål och blomkål är riktigt goda råa. Om man har lite känsligare mage kan det vara en god idé att tillaga eller syra kålen för då blir den lite mildare.

Kålrecept som passar på alla julbord och dukningar

Smart klimatmat

En annan anledning till att kål blivit så populär de senaste åren är en ökad miljömedvetenhet. Idag vill vi äta mat som påverkar klimat och miljö så lite som möjligt. Det innebär att allt fler äter närproducerat och efter säsong. Salladsgrönsaker som tomat, sallad och gurka kan odlas i Sverige under en ganska begränsad period på sommaren. Resten av säsongen kan vi äta kål istället. Kål kan odlas i hela landet på friland och växer så att det knakar även när det blir kallare på hösten. Den riktigt tuffa grönkålen kan stå ute hela vintern och skördas under snötäcket. Andra sorter får tas in och förvaras i kyl eller jordkällare.

Kål på nya sätt

Visst finns det gott om goda, traditionella kålrecept. Blomkålsgratäng, broccolisoppa, senapsslungad brysselkål eller stuvad grönkål är klassiker av en anledning. Det är väldigt gott! Om du vill börja äta mer kål kan det ändå vara kul att prova någon av de nya tillagningssätt som kåltrenden har fört med sig.

Den absolut trendigaste kålen just nu är blomkål. Blomkålscouscous, blomkålsmos och hel, ugnsbakt blomkål fyller receptsamlingar och menyer. Även en mer traditionell blomkålssoppa är väldigt gott.

Vitkål är gott i pizzasallad men pröva gärna en uppdaterad variant med citrus och lite mindre olja. Vitkålen är också god att syra som traditionell surkål eller i olika asiatiska inläggningar.

Spetskål är en asiatisk variant med lite mjukare smak än vitkål. Den blir bra på grillen med en riktigt smakrik barbecuesås.

Av grönkål gör du chips eller smoothies och brysselkålen kan du gärna fritera.

Svartkål ingår i det traditionella, toskanska köket och är oumbärlig när du ska göra soppan ribollita men är minst lika god smörstekt med lite vitlök.

Häng på den klimatsmarta och hälsosamma kåltrenden. Servera kål till frukost, lunch och middag.

After display title

måndag, 18 januari 2016 0
av Redaktionen i Odla, Jaga och Föda upp

Odling har under de senare åren börjat locka till sig nya entusiaster. Har du också hakat på trenden, eller funderar på att göra det? Här får du fem tips på odlingstrender, några ätbara och några icke-ätbara, som vi har sett under året som gick, samt några uppstickare som kan vara roligt att hålla koll på framöver.

Kryddor & Örter

Det absolut vanligaste i ätbar väg att odla i hemmet är kryddor av olika slag. Kombinationen odling och ätbart har länge varit populärt i trädgårdsland, men har nu också befäst sin popularitet i lägenhetsodling. Många kryddor är enkla att odla, och tar dessutom inte upp så mycket plats i hemmet. Citrongräs, mynta, persilja, timjan och gräslök är bland de mest tacksamma kryddorna att odla inomhus. Det går också bra med rosmarin, dragon, salvia och basilika vilket heller inte så svårt att odla fram. De doftar också fantastiskt gott.

Kaktusar

Kaktus har under en tid hållit sig i skymundan bland odlings- och växttrender, men nu är den tillbaka och är dessutom hetare än någonsin – gärna i miniformat. De flesta kaktusarna är tacksamma växter som inte kräver så mycket omtanke för att överleva. Testa på att köpa kaktusfrön, plantera i en kruka och följ deras utveckling. Kom dock ihåg att kaktusar finns i en mängd varianter och att behovet av jordsort, sol och bevattning därmed kan skilja dig från sort till sort.

Citrusfrukter

Citrusfrukter är en uppstickare inom odlingstrenden. Dessa frukter och det svenska klimatet går för många inte hand i hand, men faktum är att du kan odla dem i hemmet. Det behöver inte heller vara särskilt svårt. Du kan så din egen planta från en kärna, men då är det inte säkert att den kommer att ge dig frukt. Ett säkrare kort är därför att köpa ett citrusträd i miniatyr – det kan både ge dig ätbar frukt och fungera som en snygg inredningsdetalj. Att odla citrusfrukter är inte lika enkelt som att odla kryddor, men det kan vara värt ett försök!

Elefantöra

Denna gröna och söta växt har fått en plats i mångas hjärtan, och idag kan du hitta den i var och vartannat hem. Elefantöra växer snabbt och är mycket enkel att ta hand om. Be att få sno med dig ett rotskott hem från din vän och plantera den i ekologisk blomjord med lite näring, mycket mer än så krävs det inte.

Spenat och kål

Mattrender påverkar ofta vad vi väljer att odla. De senaste årens stora hälsotrend har medfört att många gärna odlar sin egen spenat. Denna vitaminberikade planta är både lättodlad och kan skördas relativt snabbt. Du har väl inte heller lyckats undgå kåltrenden inom matlagning? Picklad vitkål, grönkålschips och svartkål har varit enormt populärt den senaste tiden, och att odla dem själv är ingen större konst. Utomhusodling är att föredra för dessa plantor, men du kan även lyckas med vissa sorter inomhus året runt. Även ruccolasallad och rädisor är enkelt att odla både utom- och inomhus.

Något av det roligaste med odling är att skörda och omplantera skott. Kom bara ihåg att ha tålamod med din planta. Lycka till!

Välj kommun från listan