Varför prioritera ekologiska kläder?

Dela artikeln
Friday, 15 January 2016 1
Ekologiska kläder på tork Ekologiska kläder på tork

Det är inte alla som känner till att man som konsument förutom att välja ekologiska matvaror även har möjlighet att köpa ekologiska kläder. Varför göra det, kanske man undrar? Kläder har man bara på sig, det är ingenting man förtär och därför inte heller någonting som direkt påverkar oss, eller?

En del upplever att den ekologiska boomen i sig är överdriven eller felfokuserad; ett medietrick för att utvidga det redan enorma konsumtionssamhället. Andra menar på att klimatförändringarna och växthuseffekten bara är ett påhitt. Det går ju trots allt inte att bevisa med 100% säkerhet. Det är fullt rimligt att vara skeptisk, ja känslan är förståelig.

Men anledningarna till att välja ekologiska kläder är många. Det går dessutom att mäta och i vissa delar av världen går det tydligt att se hur våra dagliga val påverkar.

Tre viktiga aspekter

Man kan säga att finns tre viktiga aspekter på varför vi bör investera i ekologiska kläder, och de handlar framförallt om att ta ansvar för- och respektera:

1. Miljön
2. Arbetaren och
3. Användaren

Miljöpåverkan är inte helt uppenbar, där vi bor

Vår samfällda jordglob och miljö tar skada av alla kemikalier som används i odlingen och produktionen av icke-ekologiska kläder. Förutom alla giftiga bekämpningsmedel som används vid diverse bomullsodlingar -och som i förlängningen förorenar och förstör djur och naturliv, så används allt som oftast starka kemikalier vid produktionsprocessens blekning och färgning. Och ja, miljöaspekten är en sådan som många av oss har svårt att greppa. Vi vet att man bör tänka på jordens begränsade resurser och handla efter dem, men det kan lätt upplevas som för stort och för omfattande för att vi ska ha möjlighet att faktiskt inverka på processen. Låt oss inte sticka under stolen med det. Vad som dock kan vara lättare att relatera till är den för människan direkta konsekvensen av icke-ekologisk konsumtion. Dessvärre är det ju inte enbart miljön som drabbas utan tillika fältarbetarna, klädtillverkarna och så vi, klädanvändarna.

Bara vårt land, Sveriges import av icke-ekologisk bomull kräver 162 000 liter vatten per person och år! (Källa WWF)

Påverkan på individen

Många av oss besitter nog en underliggande kunskap om att det faktiskt fordras mänskliga resurser för att möjliggöra framställning av de billiga textilier vi ständigt köper och brukar; samt att dessa människor ofta får verka under extremt dåliga förhållanden. Köper du istället ekologiska textilier så kan du bland annat vara säker på att de som arbeta med att skörda bomullen inte har utsatts för några kemikalier. För faktum är att de ämnen som normalt används vid bomullsodling och textilfärgning allt för ofta leder till att arbetarna dör i alltför tidig ålder.

Som exempel bör vi fundera på hur ett klädmärkesföretag kan sälja en t-shirt eller annat plagg för under 100kr om bomullsarbetaren ska ha lön, miljön och arbetaren inte ska ta skada. Bommulen ska dessutom förädlas till tyg, tillverkas och fraktas, marknadsföras och säljas där både butik och företag ska tjäna på det. Det faller sig naturligt att den matematiken inte håller, så länge någon eller några inte får lida.

Barnen drabbas hårdast

Men, som om inte detta vore nog så har vi nu även den tredje aspekten kvar, nämligen användaren. För även vi brukare som konsumerar och använder kläderna och textilierna, utsätts för de hundratals gifter förvärvade vid tillverkningsprocessen. Våra kroppar absorberar, samlar på sig och lagrar tungmetaller och gifter från kläderna som vi aldrig kan bli av med och kanske värst av allt; Då våra barns hud är tunnare än vår absorberar de än mer gifter och kemikalier. De drabbas alltså hårdast.

Men vi har möjlighet att välja. Plånboken drabbas kortsiktigt, men vinsterna i det långa loppet är för stora för att ignorera.

Läst 3379 gånger
ÄMNEN:

Kommentarer

  • Sara
    Sara Saturday, 20 April 2019

Nytt i forumet

0 Topics

COM_KUNENA_VIEW_TOPICS_DEFAULT_MODE_DEFAULT

COM_KUNENA_VIEW_NO_TOPICS
0 Topics

Who Is Online

Total users online: 0
Legend:  Site Administrator Global Moderator Moderator Banned User Guest
  • Total Messages: 11 | Total Subjects: 8
  • Total Sections: 3 | Total Categories: 20
  • Today Open: 0 | Yesterday Open: 0
  • Today Total Answer: 0 | Yesterday Total Answer: 0

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan