10 smarta odlings- och trädgårdstips

Dela artikeln
Wednesday, 23 March 2016 0
Enkla och billiga lösningar för trädgården Enkla och billiga lösningar för trädgården

Söta tomater1. Sötare tomater med bikarbonat: Visst finns det inget godare än hemmaodlade tomater? Och nu kan du göra dem ännu godare! Genom att strö ut bikarbonat på jorden runt plantan sänks surhetsgraden i jorden och tomaterna blir sötare. Ungefär 4 msk per planta räcker bra, eller så kan du blanda ut 1,5 tsk i 3,5 liter vatten och vattna plantan istället.

2. Hemmagjord växtnäring: Mixa bananskal, äggskal, kaffesump och vatten till en smet. Häll i blandningen i en vattenkanna och tillsätt mer vatten om du vill ha den lösare. Kom ihåg att använda en vattenkanna med lite större hål.

Äggskal

3. Använd tomma äggskal som krukor: Släng inte de tomma skalen efter frukostomeletten, plantera frön i dem istället! Skölj ur skalen och använd dem som små krukor. Perfekt att driva upp skott i eftersom de ger plantan extra kalcium under uppväxten. När det är dags att sätta ut dem är det bara att sätta äggskalet direkt i jorden eftersom de är helt komposterbara.

4. Billigt gnagskydd: Använd gamla plastburkar som gnagskydd på späda stammar. Creme fraiche-burkar och liknande fungerar utmärkt som skydd. Skölj ur och klipp ett jack längs burkens ena vägg samt till mitten av botten. Trä in stammen i burken och du har ett billigt och effektivt gnagskydd!

5. Bot mot blöt kompost: Är din kompost för blöt? Riv ner gamla dagstidningar och strö över komposten. Pappret torkar upp det blöta samtidigt som det bryts ner.

Gräsklipp

6. Gräsklipp mot ogräs: Strö ut färskt gräsklipp mellan dina plantor för extra näring och som skydd från ogräs. Gräsklippet håller även jorden fuktig under soliga dagar.

7. Så i toarullar: Gamla toalettrullar fungerar perfekt som krukor till frösådden. När det är dags att sätta ut plantan är det bara att gräva ner toalettrullen också, eftersom pappret tas upp av jorden.

8. Plåt mot sniglar: Fäst plåtlister med en vikt kant längs komposten och odlingslådor, då kan inte sniglar ta sig förbi.

Spray

9. "Snällt" bekämpningsmedel mot bladlöss: Om du inte lyckas bli fri bladlössen genom mekanisk bekämpning kan du prova att spraya en såpspritlösning på dem. Du behöver 2 dl såpa, 8 dl vatten samt 1 msk t-sprit. Häll i en sprayflaska och duscha den utsatta växten.

10. Halm i dammen: Om du har en damm som drabbats av algtillväxt kan du fylla en nylonstrumpa med halm och några stenar. Kasta ut strumpan i dammen och algerna försvinner på ett par veckor.

Läst 6619 gånger Senast redigerad Monday, 18 April 2016 16:04

Nytt i forumet

0 Topics

COM_KUNENA_VIEW_TOPICS_DEFAULT_MODE_DEFAULT

COM_KUNENA_VIEW_NO_TOPICS
0 Topics

Who Is Online

Total users online: 0
Legend:  Site Administrator Global Moderator Moderator Banned User Guest
  • Total Messages: 11 | Total Subjects: 8
  • Total Sections: 3 | Total Categories: 20
  • Today Open: 0 | Yesterday Open: 0
  • Today Total Answer: 0 | Yesterday Total Answer: 0

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan