9 tips på ekovänliga julklappar

Dela artikeln
Wednesday, 07 December 2016 0
9 tips på ekovänliga julklappar Text av Ida Wallin

Andra advent har passerat och julen närmar sig med stormsteg. Kanske är du en av dem som inhandlade alla julklappar kring midsommar och sitter lugnt i båten vid det här laget, grattis till dig i så fall! Fler är vi nog som allt för ofta väntar till sista sekund med alla inköp och stressat packar in paketen medan barnen äter julgröten på julaftonsmorgon.

En konsekvens av detta kan, förutom ett par svettiga dopparedagar, bli att man kompromissar med sitt annars ekovänliga tänk. Julen får fungera som undantag från den annars så miljömedvetna vardagen och vårt dåliga samvete dövar vi med att åtminstone inhandla en ekologisk skinka till julbordet. Men det finns faktiskt många ekovänliga och bra klappsalternativ på marknaden idag om man vet var man ska leta. Alternativ som inte innebär att vi måste sticka ullstrumpor av egenkardad ull, eller belåna bostaden för att ha råd med en designad gunghäst i bambu.

Läs även: Kål är julbordets, ja alla smörgåsbords klimathjälte

Nedan följer några tips på julklappar för de flesta plånböcker och livssituationer, och i bästa fall kan du smyga in en del av den ekologiska livsstilen också till icke-ekotänkande nära och kära.

1. Tvättnötter

De så kallade ”tvättnötterna” har nyligen slagit igenom på den svenska marknaden och snabbt blivit populär både som handelsvara och snackis. Nötterna är i själva verket torkade frukter från Indien, och kallas även ”såpanötter” för sina starkt löddrande egenskaper. Genom användningen av tvättnötter ersätter du helt och hållet de vanliga, och sällan speciellt miljövänliga, tvättmedlen. En rolig julklapp till både storfamiljen och den fattiga studenten. Giftfritt, billigt och 100% nedbrytbart. Finns bland annat på jordklok.se

2. Vegetarisk kokbok

Den vegetariska kokboken kan, även om den inte i sig är en ekoprodukt, i förlängningen bidra till ett mer miljösmart leverne. Om du lyckas inspirera vänner och familj till att ha åtminstone en vegetarisk dag i veckan så har du gjort en stor klimat och miljötjänst! Utbudet av vegetariska kokböcker är dessutom just nu väldigt brett och med sina färgsprakande bilder och variationsrika recept kan de troligen omvända även den mest inbitna köttätaren.

3. Matlådor i glas/metall

Någonting som är fördelaktigt för både dig själv och miljön är en satsning på giftfri matförvaring och införskaffande av matlådor i glas eller metall. Traditionella plastlådor släpper nämligen giftiga ämnen till maten när de hettas upp, och behöver dessutom bytas ut tämligen ofta. Kanske kan detta vara en uppskattad julklapp? Stilrent, fräscht och klimatsmart! Finns i billigare varianter på exempelvis IKEA, men också i dyrare på t ex Ekokul.se

4. Fairphone

2014 lanserade företaget Fairphone en smart mobil speciellt utformad för social och global hållbarhet. Förutom att mobilen är tillverkad under rättvisa arbetsvillkor och med arbetarnas säkerhet i fokus så vill företaget uppmärksamma vår stora elektroniska konsumtion och dess konsekvenser för omvärlden. Mobilerna är utformade efter en tanke om förlängd livscykel vilket bland annat innebär att konsumenten så långt det är möjligt själv skall kunna reparera skador som uppstår, istället för att slänga och köpa ny. Ett lite dyrare val av julklapp till den elektronikintresserade, men med en bra agenda och viktigt samtalsämne kring julhelgens slit och släng-anda.

Ekologiska presenter och julgåvor

5. Ekologisk matkasse

För de flesta av oss är vardagen ständigt lite präglad av stress och ett evigt pusslande för att få ihop det. Kanske är det därför den färdigkomponerade matkassen har blivit så populär i svenskarnas hushåll. För de som ännu inte tagit steget till denna veckovisa matkasse, där enkla recept kombinera med utvalda råvaror, så kan en provperiod vara en mycket uppskattad julklapp! Matkassarna är ofta utformade för att ge ca 4 middagar till 4 personer. Och det finns nästan alltid en ekologisk variant att välja på. En gåva som bidrar till mindre stress för de vi bryr oss om, och samtidigt för in lite ekologisk mat i deras vardag. Se exempelvis: Linasmatkasse.se eller Mathem.se

6. Secondhand

Av någon anledning kan det ta emot att köpa hela eller alla sina julklappar på secondhand, men det kan ändå vara ett bra ställe för att köpa delar till ett större arrangemang. Kanske en flätad korg att fylla med ekologisk choklad och vin, fina glasburkar till den hemmagjorda marmeladen, eller varför inte lite retrotyg att packa in klapparna i. Secondhand är inte bara snällt för miljön, utan du får även en chans att ge bort något alldeles unikt, och för en ofta ganska liten peng.

7. Peppa® tygdocka

En fin julklapp till den lilla i familjen är den så kallade Peppa-dockan. Peppa är en kollektion dockor, handgjorda och Fair-Traid, som finns i många varianter, med varierande hår och hudfärg såväl som kläder och accessoarer. Dockan är gjord av enbart naturmaterial, i 100% ekologisk bomull och med fyllning av ull. De är tillverkade i enlighet med ÖKO-Tex 100 standarden och är CE-märkta. En Pedagogisk, hållbar och helt giftfri julklapp! Finns bland annat att köpa på Babynord.se och Ekokul.se

8. Kläder hos Kedjor

Om man inte orkar tänka så mycket under sin julklappsshopping men ändå vill göra någonting litet för miljön så kan det vara bra att känna till att även de stora kedjorna, såsom H&M och Lindex, nu har ett visst utbud av ekologiska produkter. H&M säljer exempelvis både kläder av 100% ekologisk bomull, och eko certifierad hudvård och kosmetik, allt under namnet Conscious. Lindex i sin tur har förutom kläder för vuxna också ett relativt stort utbud av ekologiska barnkläder i sin Sustainable-kollektion. Kanske inte det optimala valet för den som vill vara helt ekovänlig, men åtminstone ett steg i rätt riktning.

9. Cykelabonnemang

Det är förmodligen många svenskar som någon gång tänkt tanken att man borde transportera sig mer med cykel, för miljön, bensinkostnader eller helt enkelt för hälsans skull. Möjligen har man till och med en cykel ståendes i garaget som fick punktering någon gång på 90-talet och därefter aldrig har blivit lagad. Det blir helt enkelt aldrig av. Har man ingen cykel ståendes kan det dessutom bli en ganska stor utgift den dagen man bestämmer dig för att köpa en, åtminstone om man vill införskaffa sig en helt ny. Men, bor du i en storstad så finns det nu ett helt nytt alternativ där du själv aldrig behöver stå för någon cykelservice eller lägga en stor summa vid inköp, nämligen cykelabonnemang. Med ett cykelabonnemang tar du bara en cykel vid närmsta cykelstation, cyklar dit du vill, och lämnar den sedan på samma eller en annan station. I Stockholm t ex. finns 140 cykelstationer utplacerade runt om i staden. Abonnemangen är billigt, runt 250kr per säsong och all service sköter cykelföretaget. En perfekt ekovänlig julklapp till den stadsboende vännen eller släktingen!

Läst 5329 gånger Senast redigerad Wednesday, 07 December 2016 09:33

Nytt i forumet

0 Topics

COM_KUNENA_VIEW_TOPICS_DEFAULT_MODE_DEFAULT

COM_KUNENA_VIEW_NO_TOPICS
0 Topics

Who Is Online

Total users online: 0
Legend:  Site Administrator Global Moderator Moderator Banned User Guest
  • Total Messages: 11 | Total Subjects: 8
  • Total Sections: 3 | Total Categories: 20
  • Today Open: 0 | Yesterday Open: 0
  • Today Total Answer: 0 | Yesterday Total Answer: 0

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan