Bättre luft inne med krukväxter

Dela artikeln
torsdag, 31 mars 2016 0
Krukväxter - Snygga och praktiska! Krukväxter - Snygga och praktiska!

Många av oss har en dålig och torr inomhusluft. Elektronik, färger, textilier och plast avger gifter och kemikalier som blandas upp i vår inomhusluft, och den dåliga luften kan i värsta fall leda till hälsobesvär. Men det finns en lösning. Forskning visar att vissa krukväxter faktiskt kan hjälpa till att rena och fukta vår inomhusluft.

Alla växter tar upp koldioxid och producerar syre, men vissa växter är bättre på det än andra. Sen finns det även ett antal växter som faktiskt renar luften vi andas och de är dessa växter man brukar kalla för luftrenande växter. I inomhusluften finns mikroskopiska partiklar som kan vara skadliga för vår hälsa. Enligt en vetenskaplig studie, där man placerade ett antal luftrenande växter i ett holländskt klassrum, har dessa luftrenande växter en stor positiv påverkan på både vår inomhusmiljö, hälsa och välmående. I studien kunde man bland annat se att krukväxterna kunde bryta ned formaldehyd och lukter till en nollnivå inom 45 minuter. Man såg också att skolbarnen fick 7 % bättre hälsa och att kreativiteten ökade.

De luftrenande växterna fyller inte bara en praktisk funktion, utan det blir också mycket trevligare inomhus när man har lite växter. Den statiska elektriciteten minskar också, det är därför det är bra att ha en grön växt i närheten av skrivbordet. Leta efter växter med märkningen ”Air so pure”. Då får du luftrenande växter av hög kvalitet från professionella odlare. De bästa växterna är de gröna med stora blad.

Se till att hålla dina växter dammfria och välskötta så att de kan göra ett så bra jobb som möjligt. Det är genom bladen som växten renar luften och därför måste man damma av dem med jämna mellanrum, annars täpper dammet igen den viktiga bladytan. Torka med en fuktig trasa eller ställ växten i duschen och spola av bladen. Växterna tar inte bara upp de farliga ämnena utan avger även vattenånga och syre som vi människor mår bra av. Många märker av besvär av att ha en för torr inomhusluft. Med fler växter återfuktas luften och den blir bättre för oss att andas in.

Det finns många bra och dekorativa växter som renar luften. Här nedan har vi samlat 10 krukväxter som både är relativt lättskötta och har en positiv inverkan på luften inomhus.

10 luftrenande växter

1. Gerbera (Gerbera x cantabrigiensis) är en fin växt med blommor i klara färger. Gerberan är en av de bästa växterna på att ta upp bensen ur luften, och är även en bra luftfuktare.

2. Banddracenan (Dracaena deremensis) renar inomhusmiljön från skadliga kemikalier. Dracenan har dessutom en god avdunstningsgrad vilket innebär att den hjälper till med att höja luftfuktigheten.

3. Fredskallan (Spathiphyllum) renar luften från skadliga ämnen som aceton, bensen, ammoniak och formaldehyd. Fredskallan återfuktar även inomhuslufte, men är giftig så håll den borta från katter och barn.

4. Ampellilja (Chlorophytum comosum) renar luften från formalehyd som finns i plaster, textilier och färger.

5. Paradisträd (Crassula ovata) passar bra i sovrummet eftersom den tar upp koldioxid från luften och avger en massa syre nattetid.

6. Guldpalm (Crysalidocarpus lutescens) passar perfekt att ha på kontoret då den är både en bra luftfuktare och tar upp både xylen och toluen som finns i vanlig kontorselektronik.

7. Fikus (Ficus) är en lättskött och tålig växt som finns i många olika varianter. De är alla bra på att ta upp skadliga ämnen och återfukta inomhusluften.

8. Spjutbräken (Nephrolepis exaltata) är en snygg ormbunke som tar upp både xylen och toluen. Kan vara en aning svårskött eftersom den kräver en del omvårdnad.

9. Prickblad (Dieffenbachia seguine) är en lättskött växt som är mycket bra på att ta upp xylen och toluen ur luften. Den är dock giftig så förvara utom räckhåll för katter och barn.

10. Bambupalm (Chamaedorea erumpens/seifrizii) är en lättskött växt som tar upp bensen, formaldehyd och trikloretylen. Den ger även en ökad luftfuktighet.

Källor: Blomsterfrämjandet, gronluft.se

Läst 4863 gånger Senast redigerad torsdag, 31 mars 2016 15:22

Välj kommun från listan