Bjud in fjärilar och andra nyttoinsekter i din trädgård

Dela artikeln
fredag, 12 februari 2016 0
Fjäril på blomma Fjäril på blomma Text av Renée Nilsson

Fjärilar, trollsländor och humlor är inte bara vackra att titta på – de är väldigt värdefulla för dina växter också! Andra nyttiga insekter är till exempel blomflugor, stinksländor, bin, parasitsteklar och nyckelpigor för att nämna några. Nyttoinsekterna äter nektar och sprider på så sätt pollen till alla blommor och växter. Men eftersom allt fler trädgårdar innehåller ett mindre växter nu för tiden så minskar även beståndet av insekterna. Även om du bor i lägenhet och bara har en balkong kan du hjälpa till genom att erbjuda blommor i blomlådorna som insekterna tycker om. Gör naturen en tjänst och bjud på växter och blommor som insekterna tycker om. Det vinner alla på i längden.

Vad du kan göra

Det finns många saker du kan göra för att få dessa små gynnare att trivas i din trädgård. Se först och främst till att du har olika växter i din trädgård som blommar från våren till hösten - att det alltid finns något som blommar förlänger din trädgårds attraktionskraft. Plantera många vårlökar så att de första, nyvaknade insekterna har något att äta. Se till att ha olika ”avdelningar” eller ”rum” i din trädgård, insekterna tycker om varierande terräng och olika höjder. Tänk högt och lågt när du väljer blommor och buskar. Försök att skapa öppna och soliga ytor jämsides med lummiga och skuggiga områden. Låt vissa döda grenar och stammar ligga kvar som mat åt små skalbaggar och maskar. Se också till att inte använda kemiska bekämpningsmedel i onödan.

Välj gärna svenska växter då de inhemska arterna och insekterna utvecklats i samspel under flera hundra år. Tall, olvon, vildkaprifol, rönn, hägg, sälg, al, nypon och vinbär är alla säkra kort. Utländska och nya sorter kan också fungera så klart. Enkelblommande varianter har ofta mer pollen och nektar som är lättare att komma åt än dubbla, fyllda blommor. En blomsteräng fylld av ängsblommor och gräs är det perfekta hemmet för fjärilar, bin och andra småkryp. Du kan anlägga en liten äng själv där hemma genom att låta ett parti längst bort i trädgården få växa sig vilt, eller gräv upp en stor rabatt och sprid ängsfröer däri.

CitronfjärilFjärilar tycker om soliga, färgstarka och vindskyddade platser. Bland favoritväxterna finns lavendel, timjan, tagetes, pepparmynta, höstaster, vädd, kärleksört och daggsalvia. Men innan det kan bli några fjärilar måste de genomgå ett stadium som larv. Humle, klöver, tistlar och ett snår av nässlor passar perfekt till hungriga små larver av nässelfjäril, amiral, påfågelfjäril och tistelfjäril. Andra växter som många av trädgårdens andra invånare tycker om är ljung, vallmo, dill, fläder, havtorn, vresros, stjärnflocka, hallon, gurkört, blågull, vildvin, stenört och tibast.

Du kan se till att insekterna har någonstans att bo i din trädgård genom att erbjuda små boenden. Vildbin och steklar tycker till exempel om att bo i rörformade hål som bambupinnar eller vasstrån av varierande diameter. Bunta ihop ett gäng rör och fäst bunten mot en vägg med hålen utåt så att bina känner sig trygga där inne. Träd och buskar fungerar också som hem åt de flesta insekterna, och likaså sandhögar som får ligga orörda i en varm sluttning.

Se till att det finns gott om vatten i din trädgård. Många insekter tycker om att dricka vatten eller bara spatsera lite i det våta.

Fördelar

Att bjuda in fjärilar och andra nyttoinsekter i trädgården är inte bara bra för din egen odling, utan även för närliggande trädgårdar och natur. Du bidrar till att fler insekter föds och får mat, vilket i sin tur gör att fler växter kommer bli pollinerade och kunna sprida sig. Dessutom kan många insektslarver äta upp skadegörare som bladlöss och andra parasiter. Småkrypen fungerar även som föda åt våra fåglar.

Hur du skapar biologisk mångfald

På Naturskyddsföreningen arbetar man aktivt för att lära människor att ta hand om naturen. På Naturskyddsforeningen.se/hjalp-naturen-nara-dig kan du få fler tips på saker du själv kan göra.

Läst 4606 gånger Senast redigerad fredag, 04 mars 2016 16:32

Välj kommun från listan