Plastbanta hemma

Dela artikeln
Friday, 22 April 2016 0
Plastbanta - för hälsans och miljöns skull Plastbanta - för hälsans och miljöns skull

Plastbantning är ett relativt nytt begrepp och innebär att man försöker skära ner på antalet plastprodukter i hemmet. Men vart börjar man? Och är all plast dålig? PP, PE, PET, PC… Om man är osäker kan man ta den enkla vägen och ta det säkra före det osäkra,det vill säga välja bort plasten för andra mer hållbara alternativ som dessutom är vackrare många gånger.

All plast är inte farlig men det kan vara svårt att hålla reda på vilka som är riskfria i plastdjungeln, och en värld utan plast är vi nog inte redo för än men förhoppningsvis kan vi snart komma på sätt att göra datorer och andra prylar av bättre material. Häng med så reder vi ut detta lite.

PlastbantaTill att börja med kan man rensa ut i köket först, här finns oftast de största bovarna. Studier visar på att värme gör att plast lättare ger ifrån sig tillsatsämnen som tas upp av maten vi äter. Varför köpa ekologisk mat för att sedan förvara den i plast som kontaminerar maten ändå? Inte så logiskt.

Några plastvärstingar:

• Svart amid-plast som finns i köksredskap har vid kontroller vid flertalet gånger innehållit det cancerogena ämnet metylendianilin, som inte får förekomma i livsmedelsgodkänd plast. Hittas till exempel i svarta plaststekspadar.

• Metallförpackningar med insidan av epoxi som kan släppa ifrån sig BPA. Det finns idag metallförpackningar med annan beläggning (polyester) som inte släpper BPA. Hittas till exempel i konservburkar av metall.

• Perfluorerade ämnen i non-stick beläggningar. Perfluorerade ämnen är mycket svårnedbrytbara i naturen. Den mest välkända, PFOA, är misstänkt cancerogen. Perfluorerade ämnen kan hittas i till exempel i stekpannor och take away-kartonger.

• Metallock till glasburkar har en tätningslist som oftast är gjord av PVC med mjukgörande ftalater, som likväl är tillåtna i förpackningen. Flertalet ftalater är cancerogena, hormonstörande, reproduktionstoxiska och/eller skadliga för vattenlevande organismer.

Läs även: Städa giftfritt

Checklista

Plastförpackningar:

Mat och plast är oftast en dålig kombo och kan du så byt gärna ut så mycket du kan. Köp så mycket mat du kan i lösvikt, till exempel i charkdisken. Ett tips är att ta med sig eget papper, som papper med bivaxad yta, och egna nät eller tygkassar. Fråga i charken om plastfolien är gjord av PVC/vinyl. Om ja – be att få maten inslagen i plastfolie av polyeten eller ännu bättre papper (PE). Den plastfolie man kan köpa att ha hemma är av polyeten.

Metallförpackningar:

Metallförpackningar med insida utav epoxi bör ersättas med BPA-fria eller bytas ut mot tetra, glas eller fryst.

Stekpannor, bakformar, degbunkar:

Är det non-stick beläggning eller melamin Om ja – byt till gjutjärn eller rostfritt. Pajformar och skålar kan bytas ut mot glas och porslin.

Köksredskap:

Köksredskapen i plast bör bytas till trä och rostfritt, viktigast för den delen som är i kontakt med maten.

Tallrikar, glas, tillbringare, flaskor, förvaringskärl:

Allt av rostfritt 18-8 stål, porslin eller glas bör behållas medan allt av polykarbonat (PC) bör bytas ut. Av polypropen (PP), polyeten (PE), polyester (PET), melamin eller förnyelsebar plast och andra naturmaterial som bambu. Använd dessa till kall mat/dryck och undvik att micra då värmen gör att det läcker kemikalier. Undvik även att förvara fet mat och oljor i plastförpackningar då oljan kan göra så att giftiga ämnen löses upp.

Plastbanta

Välj naturmaterial

Förutom effekten utav plasten på den personliga hälsan så har vi även den större aspekten att tänka på, vilket är att den huvudsakliga råvaran i plast är fossil råolja men även om man ökar andelen plast som baseras på förnyelsebara råvaror, eftersom det skulle minska plastens klimatpåverkan, då en stor andel av dagens plastavfall bränns eller bryts ned relativt snabbt. De potentiella hälso- och miljögiftseffekterna av ingående kemikalier kan däremot vara desamma för förnybart baserad som för konventionellt producerad plast.

Så om du inte orkar läsa igenom hela artikeln så kan vi förkorta med att det är bäst med naturmaterial så som glas, papper, gjutjärn, porslin och rostfritt. De håller längre, kan återanvändas hur många gånger som helst (glas och metall) de är giftfria och dessutom riktigt snygga. Vissa saker var helt enkelt bättre förr.

Läst 5284 gånger Senast redigerad Friday, 22 April 2016 15:07

Nytt i forumet

0 Topics

COM_KUNENA_VIEW_TOPICS_DEFAULT_MODE_DEFAULT

COM_KUNENA_VIEW_NO_TOPICS
0 Topics

Who Is Online

Total users online: 0
Legend:  Site Administrator Global Moderator Moderator Banned User Guest
  • Total Messages: 11 | Total Subjects: 8
  • Total Sections: 3 | Total Categories: 20
  • Today Open: 0 | Yesterday Open: 0
  • Today Total Answer: 0 | Yesterday Total Answer: 0

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan