Så får du fåglarna att trivas i din trädgård

Dela artikeln
fredag, 05 februari 2016 0
Fågelholkar går att göra fina och ger fåglarna bra skydd Fågelholkar går att göra fina och ger fåglarna bra skydd Text av Renée Nilsson

Fågelkvitter är väl bland det härligaste som finns? Fåglar är inte bara härliga att lyssna till, det är också väldigt roligt att följa dem i deras vardag – från plaskandet i fågelbadet och gnabbandet vid matbordet till leken i trädkronorna och byggandet av ett nytt bo. Fåglarna är också till stor nytta för våra växter då de äter skadedjur och insekter som sniglar, bladlöss och larver. Har du en trädgård, eller balkong för den delen, och längtar efter ett mer varierat fågelliv? Här får du några handfasta tips på hur du gör din trädgård mer fågelvänlig!

Planera trädgården

Fåglar tycker om varierad terräng, gärna täta buskage blandade med öppna ytor. Vissa fågelarter, särskilt mindre arter, tycker om stora buskage där det finns gott om mat och är lätt att gömma sig, medan andra, lite större arter som hackspett och skata, tycker om öppna ytor och höga träd. Se till att din trädgård innehåller allt från små, täta buskage till lite högre och luftigare träd. Inspireras av naturen! Fåglarna vill ha boplatser, skydd, utkiksplatser, vatten och mat för att trivas och stanna kvar i din trädgård. Tänk också på att fåglarna vill ha lugn och ro för det mesta, så se till att inte skrämma dem med hög musik, skarpa ljud eller återkommande stora, störande rörelser. De flesta fåglar tycker också om att plaska av sig lite i ett fågelbad – kom bara ihåg att placera badet utom räckhåll för eventuella katter! Om du har träd i trädgården kan du med fördel sätta upp fågelholkar i dem. Sätt holkarna på väl synliga platser och inte allt för nära varandra, fåglarna ska känna att de har gott om eget utrymme från andra fågelfamiljer.

Skaffa egna hönor, här är några tips

De flesta fåglarna trivs i täta häckar och buskage, gärna sådana som ger frukt eller bär, som till exempel hagtorn, en, rosor, bukettapel, häggmispel, syren, snöbär och slån. Buskagen ger inte bara mat utan också skydd från rovdjur, väder och vind, i och med de täta grenarna. Träd kan också ge föda och skydd åt fåglarna. Populära träd är rönn, gran, ek, hassel, tall och frukträd. Om du har döda träd eller stubbar på tomten så låt dem gärna ligga kvar. Det ruttnande träet fungerar som hem åt en massa olika insekter, som i sin tur fungerar som föda åt många fåglar.

Om du bor i lägenhet och har en balkong och tycker att det är roligt att studera fåglar på lite närmare håll passar det perfekt att hänga upp en liten fågelmatare på balkongen. Se bara till att spillningen inte hamnar på balkongen under. En rolig hobby kan vara att skaffa en liten fågelbok och en kikare att ha nära till hands.

Fåglarnas föda

En mesfågel på en trädgren i en trädgårdFör att få fåglarna att trivas i din trädgård är det viktigt att du erbjuder energirik mat till dem. Det kan både vara att plantera växter som fåglarna tycker om, eller att sätta upp fågelbord som du sedan fyller med frön, bröd, talg, frukt eller annat som fåglarna tycker är gott. Några växter som många fåglar tycker om är gran, tall, hassel, hagtorn, rönn, solros, fruktträd och bärbuskar.

De flesta fåglarna äter insekter som huvudsaklig föda, men under vissa perioder av året kan det vara svårt att få tag på tillräckligt med föda. Många fåglar stannar över vintern, och kan därför behöva lite hjälp med födan, särkilt när tjälen kommer. Det finns mycket du kan göra för att hjälpa till under vintermånaderna. Häng upp foderautomater, fröpåsar eller halmkärvor. Du kan också skapa egna talgbollar genom att smälta kokosfett och blanda i olika sorters fröer och nötter och forma till en boll. Här under följer en lista över några vanliga trädgårdsfåglar samt deras favoritmat:

Björktrast: Daggmask, gröna skott, rönnbär, enbär, äpple

Blåmes: Oljerika fröer , rönnbär, björkfrön, äter gärna från fågelbordet

Domherre: Bär, lövträdsknoppar, insekter, älskar fågelbordet

Gråsparv: Frukt, fröer, insekter, tycker om maten på fågelbordet

Koltrast: Insekter, daggmask, svamp, bär, frukt

Kråka: Allätare, tycker om till exempel matrester, insekter och säd

Lövsångare: Skalbaggar, larver, bladlöss, flugor, myggor

Pilfink: Ogräsfrön, solrosfrön, hampfrön

Rödhake: Insekter, larver

Sidensvans: Insekter, bär, frukt, rönnbär

Skata: Insekter, daggmaskar, sniglar, insekter

Större hackspett: Insekter, tall- och granfröer

Sädesärla: Insekter, maskar

Talgoxe: Insekter, fröer, talg, älskar fågelbordet

Tornseglare: Är helt beroende av att finna sin föda i luften som små insekter, spindlar och bladlöss

Trädgårdssångare: Fjärilslarver, spindlar, bär

Läst 1832 gånger Senast redigerad fredag, 05 februari 2016 11:07
ÄMNEN:

Välj kommun från listan