Städa giftfritt

Dela artikeln
fredag, 18 mars 2016 0
Att välja miljövänliga städprodukter behöver inte vara svårt Att välja miljövänliga städprodukter behöver inte vara svårt

I städskrubben hemma är det många som har en mängd med städmedel som de inte har en aning om vad de innehåller. Än finns i våra butiker både miljö- och hälsofarliga städmedel att köpa, och har man inte så noga koll på vad man här köper är risken stor att man rena miljöförstörare som man städar sitt hem med. Något som ska hålla rent och fräscha upp hemma är nämligen inte alltid så rena för vare sig vårt eget välmående eller miljön. Här kommer några tips på hur du kan få till ett mer giftfritt utbud när du väljer städmedel.

Ta reda på innehållet

Kolla innehållsförteckningen i de städmedel du använder. Det här kan vara en första lärdom om vad du kanske egentligen har i din städskrubb hemma. Du kanske redan har bra miljökvalitet på dina städmedel, eller så märker du hur mycket olika kemikalier och gifter som din städmedel faktiskt innehåller - kemikalier och gifter som till största delen är fullständigt onödiga när det kommer till att hålla ditt hem rent, och som egentligen bara är i vägen för att värna vår hälsa och miljö.

Rensa=

Rensa ut det som inte är miljömärkt

Det finns fortfarande städmedel som inte är miljömärkta. Man kan egentligen fråga sig varför. Försäljning av kemikalier tycker man alltid borde föregås av god miljökvalitet, inte minst då det handlar om något så enkelt som medel som ska hålla våra hem rena.

Köper du miljömärkta städmedel så slipper du överflödiga kemikalier i dina städmedel, vilket säkerställer både din egen hälsa och en mindre påfrestning för miljön. De vanligaste miljömärkningarna gällande städmedel är Svanen och Bra Miljöval. Båda dessa märkningar säkerställer en god miljökvalitet.Genom att välja miljömärkt pressar du också på marknaden och handeln att mer och mer bara gå över till att saluföra miljömärkta städmedel.

Välj såpa!

Ett bra sätt att välja giftfritt gällande städmedel är att anamma den mångsidiga såpan i din städning. Såpa kan användas till en mängd med områden i din städning, och de flesta såpor ute på marknaden är miljömärkta.

Såpa är skonsamt inte bara för miljön, det är också skonsamt mot din hälsa, torkar bland annat inte ut huden som många andra rengöringsmedel. Såpa är också ofta mycket skonsamt mot de flesta materialen i ditt hem. Har man fina trägolv exempelvis är såpa det självklara valet för att inte förstöra den fina golvytan och parketten.

Gul såpa görs på animaliskt fett, ofta slaktavfall, och grön såpa på vegetabiliskt fett. Här är grön såpa helt klart att föredra för att säkerställa att ditt rengöringsmedel också haft så lite påfrestning på miljön som möjligt vid tillverkning.

Mikrofiber när du dammar och rengör fönster och golv

Många använder städmedel när de dammar och rengör sina fönster, vilket är fullständigt onödigt. På marknaden i dag är utbudet av så kallat mikrofiber stort.Olika former av mikrofiber kan användas till att både damma och rengöra fönster och golv, och funkar på ett lika fullgott sätt som vilket rengöringsmedel som helst när det kommer till att göra rent. Du får ett också alternativ som inte riskerar irritera din hälsa eller skada miljön.

Husmorstips=

Underskatta inte husmorstips

Visa saker var faktiskt bättre förr! Användningen av så kallade husmorstips i städningen har mer och mer kommit att bli vanligt igen som en följd av en förhöjd miljömedvetenhet i samhället. Med många husmorstips kan man en gång för alla kasta ut alla onödiga städmedel som förvisso ofta doftar gott, kanske nästan lite för gott ibland, men som ställer till det för vår hälsa och miljö.

Ett vanligt hjälpmedel när det kommer till husmorstips är ättika. Detta är en produkt som är skonsam både för hälsa och miljö, och som kan komma till användning på en mängd med områden när du städar. Nedan följer några tips där just ättika och andra skonsamma ingredienser ingår, och som tar dig många steg framåt om du vill få till en mer giftfri städning.

Spisrengöring: Här kan du glömma allt vad giftiga städmedel heter. Ett av de mest effektiva sätten är att hälla ättika över på spisen. Häll sedan över bakpulver på ättikan. Vänta sedan en stund och torka av med en vanlig trasa och vatten.

Stopp i rör: Stopp i är ett irritationsmoment som många av oss råkar ut för, och som vi tyvärr ofta löser med för hälsan och miljön trista kemikalier. Här kan du blanda en kopp med bikarbonat och salt i röret. Efter detta häller du långsamt ned den magiska ättikan i röret. Vänta sedan i 15 till 30 minuter och häll i het vatten i röret. Det här knepet löser upp det mesta!

Rengöra från kalk: Kalkrester kan var tuffa att få bort. Åter igen, använd ättika. Blanda här ättikan med citron så har du inte bara en effektiv kalkrengörare, du har också ett väldoftande rengöringsmedel.

Det här var bara några husmorstips. Ni läsare får gärna tipsa om fler husmorstips, eller andra sätt som gör städningen mer giftfri. Välkomna att kommentera!

Läst 3619 gånger Senast redigerad fredag, 18 mars 2016 14:13

Välj kommun från listan