Stadsodling, odla mitt i staden - hur fungerar det?

Dela artikeln
måndag, 18 januari 2016 0
Fönsterodling med örter: rosmarin, basilika, mynta och gräslök Fönsterodling med örter: rosmarin, basilika, mynta och gräslök Text av Lisa Vainio

Trodde du att din boendesituation i ett flerbostadshus mitt i stadskärnan skulle innebära ett liv utan odling? Idag har så kallad stadsodling, det vill säga odling mitt i staden, etablerat dig i många städer. Den kan ske kollektivt eller på egen hand, inomhus eller utomhus. En sak är i alla fall säker: stadsodlingen bidrar till en grönare värld för oss alla. Nedan får du snabbt några svar på var och vad du kan odla i staden.

Var kan jag odla?

För dig som bor trångt mitt i en stad handlar det största och första odlingsproblemet om plats. Bor du i villa eller radhus och har tillgång till en bakgård av något slag är det inga problem, men hur fungerar det för dig som bor i en lägenhet eller annat flerbostadshus? Du har fyra olika odlingsalternativ att undersöka närmare:

1. Kollektivodling. En kollektivodling är en plats där du odlar tillsammans med andra eller på samma plats. Det kan till exempel vara din bostads gård eller på annat lämpligt ställe i staden. Vissa kommuner upplåter kostnadsfri plats för gemensam odling där du har din plats med exempelvis pallkragar som avskiljer din odlingslott.

2. Kolonilott. I en koloniträdgård har du en egen odlingsplats – en kolonilott. Denna kan du hyra via till exempel kommunen där du bor.

3. Balkong. Har du en balkong i din bostad är det en perfekt plats att starta en liten odling på.

4. Fönster. Alla har vi tillgång till fönster, vilket gör att vi alla också kan odla. Fönsterodling är det senaste för dig som är stadsbo utan balkong, men ändå vill börja odla i ditt hem. Odla direkt på fönsterbrädet, eller köp ett blombord och placera intill fönstret. Populära saker att odla på balkong och i fönster är örter, kryddor, chili och tomater vilka samtliga är enkla att sköta och ofta ger en rik skörd. Vad gäller tomater och vissa andra plantor är det bäst att välja en sort som inte växer sig för stor. Ofta står det passar på balkong eller fönsterbräda.

Läs om odlingstrender under 2016

Tips! Vissa växter och plantor går till och med att odla på andra ställen i lägenheten, så länge de får tillräckligt bra värme, fukt och belysning.

Balkong i stan med odling av växter, träd och örter.

Vad kan jag odla?

När du har hittat en odlingsplats som passar dig och dina behov bäst är det dags att börja plantera. Du kan odla både blommor och plantor av ätbar karaktär. Det är dock den ätbara odlingen som allt fler har fått upp ögonen för idag. För dig som är ovan vid odling är kryddor ett utmärkt sätt att börja på. De är ofta lika lättodlade inomhus som utomhus, och kräver dessutom inte så stor plats. Är du helt ny kan du förslagsvis satsa på basilika, mynta, persilja och timjan.

Att ha tillgång till större ytor utomhus innebär många möjligheter att odla roliga och ätbara grönsaker och plantor, men även för dig som odlar på mindre ytor inomhus finns det flera alternativ. Tomat, sallad, paprika och rädisor fungerar utmärkt att odla inomhus, liksom champinjoner och avokado. Tänk bara på att olika plantor behöver olika stor yta och olika mycket värme, ljus och fukt.

Tips! Kasta inte bort avokadokärnan nästa gång du har ätit. Vissa ätbara plantor kan du börja odla genom att plantera just kärnan eller roten från produkten.

Aeroponisk odling, att odla plantor med luft

Bra att ha hemma

Att odla hemma behöver inte kräva särskilt mycket. Det finns dock ett par saker som är bra att ha hemma när du ska börja odla:

  • Bra jord och näring. Ekologisk, KRAV-märkt jord och gödsel är att föredra, men vanlig blomjord kan också fungera. Näring finns både i flytande och fast form.
  • Stora krukor. Rejäla krukor är alltid bra när du odlar. Se till att krukan har ett hål i botten. Ett vanligt misstag är man odlar plantor med stora rotsystem i för små krukor. Krukorna ska gärna vara 30-40 cm djupa. För mindre plantor som örter räcker det oftast med 10-15 cm djup.
  • Ljus och värme. Har du inget naturligt solljus på din odlingsplats kan en växtlampa vara bra att ha. Många plantor behöver också värme, så är det lite kyligt på platsen finns det värmemattor att införskaffa.

Tips! I Ulrika Flodin Furås’ ”Gatsmart odling” får du en mängd tips om hur och var du odlar mitt inne i stadskärnan.

Börjar odlingslusten i dig komma krypande? Röj undan i fönstret eller på balkongen och sätt igång med din alldeles egna plantering redan idag.

Läst 2959 gånger

Välj kommun från listan