Ta vara på ditt regnvatten

Dela artikeln
torsdag, 14 januari 2016 0
Uppsamling i regnvattentunna i trädgård på landet Uppsamling i regnvattentunna i trädgård på landet Text av Renée Nilsson

Regnvatten är rent och kalkfattigt – dessutom är det helt gratis! Regnvattnet går att använda till mycket runt omkring i hemmet. Genom att använda ditt regnvatten kan du spara in på din vattenräkning samt minska belastningen på det offentliga vattensystemet. Vattnet kan samlas i stora tunnor i anslutning till stuprännorna, eller som fristående kärl på taket, eller nedgrävda i marken. Om du samlar vattnet i tunnor se då till att det finns en tapp där du kan ansluta en slang eftersom tunnorna blir mycket tunga när de fylls med vatten.

Användningsområden för regnvatten

Det största användningsområdet är utomhus. Vattna dina växter, fyll på poolen, tvätta bilen eller använd vattnet i en utedusch om somrarna. Kom bara ihåg att hålla ditt regnvatten riktigt rent innan du använder det till personlig vård. I jordbruk och på odlingar kan det vara en stor ekonomisk fördel att samla regnvatten istället för att använda vatten från kran, då det går åt mängder av vatten till bevattning av grödor.

Inomhus kan man använda regnvatten till att spola toaletten, till diskmaskinen, som diskvatten och i städningen. Om man planerar att börja använda regnvatten inomhus måste man kolla upp vilka regler som gäller. Du kan behöva dra nya ledningar, göra vattenanalyser och sätta in reningsfilter innan du kan börja använda ditt regnvatten inomhus. Det finns regnvattensystem som man kan koppla in i det vanliga vattensystem, men det finns vissa saker att tänka på innan man gör detta. Kontakta ditt lokala byggnadskontor för mer information.

Fördelarna med att använda regnvatten

Den största fördelen med att använda regnvatten istället för kranvatten är priset. Det är helt gratis, om man räknar bort eventuella kostnader för vattenkärlen.

En annan stor fördel är att man inte slösar med kranvattnet. Kranvattnet måste ju renas innan det kan användas, vilket i sin tur kräver energi som tar både på ekonomi och miljö.

Det är också väldigt roligt att veta att vattnet man använder är ens eget. Vattnet som samlas in är fritt från klorin och kemikalier, samt kalkfattigt. Många växter, både inom- och utomhusväxter, tycker inte om det kalkrika vattnet som många av oss har i våra kranar, utan föredrar det kalkfattiga regnvattnet. Växter som rhododendron, hibiskus, ljung, hortensia, kamelia, azalea och silverkalla vattnas med fördel med regnvatten.

Tänk på

Vatten som står stilla länge kan bilda alger och vara en grogrund för mygglarver och andra insekter och parasiter. Om du har vattentunnor eller andra öppna kärl kom ihåg att täcka öppningen med ett finmaskigt nät som tar upp fallna löv och annat organiskt material. Nätet kan också hindra myggor att lägga larver i vattnet, men en droppe grönsåpa kan också förhindra att myggorna överlever i vattnet då ytspänningen bryts. Använd alltid kärl som tål kyla om du planerar att låta dem stå ute året runt (men töm dem alltid på vatten innan frosten sätter in). Om du tänker gräva ner vattenkärlen se till att de inte kommer att expandera och gå sönder när marken fryser. Om du samlar vatten nära huset så kom ihåg att se till att vattnet inte spiller över och letar sig ner till husgrunden. Se till att marken runt huset, samt vattenkärlet är väldränerat, alternativt att du kan leda bort överflödigt vatten. Regnvattnet har ett lågt ph-värde och bör därför inte användas i kopparrör, utan i plaströr. Tänk också på att se till att vattenkaren är helt skyddade från barn. Använd lock eller andra hinder för att inte riskera olyckor.

Läst 21800 gånger Senast redigerad torsdag, 14 januari 2016 10:33

Välj kommun från listan