Hur du sparar tid och får en finare trädgård samtidigt

Dela artikeln
fredag, 16 juni 2017 0
Leopold Huber, grundare av sajten Hippohelp.com Leopold Huber, grundare av sajten Hippohelp.com

Nu i sommar vill ju många ta det lugnt, men det är tyvärr inget trädgården kan ta hänsyn till. Att rensa ogräs, gallra morötter bryta upp ny jord är ju en del av vad som gör det roligt att odla själv, men det innebär även färre dagar på stranden när man kan behöva det som mest.

En ny plattform, www.hippohelp.com kan dock hjälpa dig att både få en snyggare trädgård och mer tid till din semester.

Möt Hippohelp

Hippohelp gör det möjligt för resande att bo gratis hemma hos folk, i utbyte mot att de även hjälper till med olika sysslor. Via plattformen kommer du i kontakt med resande från hela världen som gärna hjälper dig hemma i trädgården.

Flera av projekten på Hippohelp är olika former av eko-gårdar, men det finns även flera andra häf-tiga projekt, som exempelvis:

  • Konvertera en skolbus från Kalifornien till ett rullande kök, som drivs med hjälp av vegetabilisk olja. "Köket" är tänkt att åka igenom USA ända ned till Sydamerika, och besöka olika samhällen som lever på alternativa vis på vägen.
  • En expedition från Nya Zeeland som tar med dig till olika isolerade platser i stilla havet. De behöver hjälp med att hålla båten i skick under resan.
  • Ett litet samhälle i Spanien som lever i det vilda helt utan el eller andra moderniteter, de vill leva i ett med naturen och håller olika former av spirituella ceremonier med sina medlemmar. De behöver hjälp med odling, och att hålla platsen i bra skick.
  • En person från Indien som driver en "Kamelsafari". Här får man ta hand om kameler, och guida turister genom öknen. På natten sover man i tält på sanden.

Plattformen är gratis för både resande och de som behöver hjälp, och man hittar varandra genom att göra markeringar på en global karta över vart man befinner sig.

Hur idén föddes

Jag, Leopold, är skaparen av Hippohelp och bor just nu med min fru i Kina. Vi bor i Guilin, en mindre stad (med kinesiska mått) med mycket fint landskap.

Ute i det fria har vi brutit upp mark där vi numera odlar passionsfrukt, tomater, morötter, bönor och potatis. Vi använder inga kemikalier och får vår gödsel från närliggande gårdar.

Att hålla vårt lilla "plantage" i skick är jättekul, men efter ett tag så märkte vi att odla själv kan inne-bära en hel del jobb. Då Guilin är ett populärt resmål för resande från hela världen kom jag att tänka på att vi kanske skulle kunna be de resande om hjälp med vårt land, i utbyte mot att de får bo hos oss gratis.

Då får vi gratis hjälp, de får gratis uppehälle, och vi träffar förhoppningsvis nya vänner från hela världen, tre flugor i en smäll!

Efter det satte jag igång och började att koda, och 6 månader senare var Hippohelp.com färdig.

Jag hoppas att Hippohelp kommer till nytta för er som behöver en extra hand då och då, och som tycker det är kul att träffa andra personer som också brinner för eko-odling.

Om du inte själv har ett land utan är mer intresserad av att resa, ta gärna en titt på kartan över Guilin, även jag finns på Hippohelp, och tar gärna emot resande.

Läst 2381 gånger Senast redigerad fredag, 16 juni 2017 12:00
ÄMNEN:

Välj kommun från listan