After display title

lördag, 27 februari 2016 0
av Tommy Gunnarsson i Grön entreprenör

Dåliga arbetsförhållanden, usla löner och negativ påverkan på miljö verkar vara svårt att kringgå när man ska handla elektroniska varor, vare sig det gäller mobiltelefoni, datorer eller kameror. Men finns det hoppfulla alternativ? Kan man göra något som konsument? Låt oss undersöka saken liten.

Den bistra verkligheten

Elektronikbranschen har på bara några år nått enorma framgångar. Teknik som en gång i stort sett bara var förbehållen människor i de traditionella industriländerna är i världen i dag snart i var mans hand. IT, mobiltelefoni, och annan kommunikation och teknik medför många fördelar, och skapar fantastiska möjligheter som bara för några decennier var svåra att ens föreställa sig. Möjligheter som många av oss i dag nog tar som självklara.

Dock dras en stor del av elektronikbranschen med mindre trevliga sidor. I många branscher finns det rättvisemärkta alternativ, men elektronikbranschen är tyvärr genomgående inte en av dem. Allt ifrån utvinning av resurser till produktionen i fabrik omgärdas inte sällan både av sociala och ekologiska missförhållanden.

Vackra tal om hållbar utveckling och teknikbranschen tycks leva i helt skilda världar. Inte minst är kollen hos de stora elektronikjättarna ofta mycket undermålig gällande de underleverantörer som de samarbetar med runt om i världen.

Exempelvis så upptäcktes 2013 att en av Apples underleverantör i Asien använt sig av ett hundratal barnarbetare. Apple hade alltså indirekt varit med och anställa barnarbetare. Hos flera av deras underleverantörer upptäcktes även andra missförhållanden såsom att flertalet fabriker straffade de anställda genom att dra in deras löner. Man fann även otvivelaktigt flera fall av tvångsarbete.

Exemplet med Apples underleverantörer är bara ett i raden där elektronikföretagen samarbetat med företag i u-länder som inte håller måttet etiskt vad gäller arbetsförhållanden och de mest grundläggande mänskliga rättigheterna. Utvinningen och elektronikbranschens handel med de mineraler och metaller som används inom elektronikindustrin medför också problem som är minst lika omfattande.

Film: Who Pays the Price? The Human Cost of Electronics

 

Elektronikföretagen handlar mineraler som används i elektronik ofta ifrån det av inbördeskrig drabbade Kongo, en plats rik på viktiga mineralfyndigheter som kobolt. Driften av mineralgruvorna i Kongo är inte sällan i händerna på olika militära grupper, som förutom att använda sig av tvångsarbetare använder pengarna de får genom sin verksamhet till krigsföring, där dödande, kidnappning och våldtäkter på civila är övergrepp som sker dagligen.

Att handla med dessa militära grupper är att direkt finansiera, förvärra och upprätthålla den rådande konflikten i Kongo. Just mineralgruvorna är en av de viktigaste inkomstkällorna för de stridande krigsförbrytande militära grupperna i Kongo. Utan denna inkomstkälla skulle de ha avsevärt svårare att finansiera verksamhet.

Afrikanska barn från Tanzania i skolanNyligen kom Amnesty med en rapport, This is what we die for (2016), som beskriver läget i Kongo gällande många av de gruvor som utvinner kobolt. Amnesty meddelar här att stora elektronikjättar som Apple, Samsung och Sony handlar med dessa mineralgruvor i Kongo som inte sällan drivs och styrs av krigsförbrytare. Dessa gruvor bidrar inte bara till den väpnade konflikten, utan flertalet av de människor som arbetar i dessa gruvor under horribla arbets- och levnadsförhållanden är barn så unga som 7 år. Rapporten finns att läsa här.

Men det finns också hoppfulla handlingar även från elektronikföretagens sida. År 2014 blev elektronikföretaget Intel de första att erbjuda elektronik innehållandes garanterat konfliktfria mineraler från Kongo. Detta visar klar och tydligt att det finns alternativ för elektronikföretagen att inte handla med konfliktfyllda mineraler.

Leder till stor miljöpåverkan

Eletroniska varor leder också till en enorm miljöpåverkan, både vid utvinning av de resurser som krävs, tillverkning, och när så produkten ska kasseras. Mobiltelefoner är en av de mest miljöpåverkande produkter vi kan ha i vår ägo. Vid tillverkningen av en mobil krävs det bland annat omkring 30 kilo material för att få till de omkring 500 till 1000 komponenter som krävs. Betänk här att mobiler också finns snart i var mans hand, och hur ofta många av oss byter sin mobil. Det säger självt, det leder otvivelaktigt till en stor stress på miljön.

Mycket av de enskilda material som används vid tillverkning och som finns i den färdiga mobilen är bara i sig självt negativa för vår miljö. Här finns miljöskadliga material som flera olika typer av flamskyddsmedel och miljöskadliga plaster. Flera tungmetaller är glädjande nog i stort sett utfasade inom mobilindustrin, men fortfarande finns i många nya mobiler tungmetallen bly, vilket är skadligt för både vår miljö och hälsa.

Använd din konsumentmakt

Kan verka hopplöst att som konsument hitta rättvisa och etiska alternativ gällande elektroniska varor. Som konsument har man dock makt. Genom att uppmärksamma i media, på nätet och andra sociala sammanhang tvingas ofta producenterna vidta åtgärder. Man kan exempelvis underteckna petitioner på nätet, bland annat på action.greenamerica.org, som kräver av Apple att de tar ansvar för de usla förhållanden som ofta råder hos många av deras underleverantörer. Redan har tusentals människor undertecknat petitionen.

Det finns också flera petitioner du kan skriva under som vill påverka elektronikföretagen att inte handla med konfliktfyllda mineraler i Kongo, bland annat på: www2.americanprogress.org/t/1659/

Miljömässigt kan vi också vara smartare som konsumenter genom att exempelvis inte byta ut mobilen eller datorn så ofta. Inte sällan kan man också sälja vidare sin elektronik även om man själv tycker den är hopplöst ute. Alla människor har inte ett behov av att ha det allra senaste och snabbaste på marknaden.

På nätet finns en bra och nyttig svensk sida, rattviselektronik.wordpress.com, som informerar vad man som konsument kan göra för att skapa möjligheter för att få till en mer rättvis och etisk elektronikbransch. Här finner du bland annat olika länkar till petitioner och aktuella undersökningar av elektronikbranschen.

Fairphone - ett rättvisare alternativ

Och ja, det finns faktiskt en mobiltillverkare som gått in för att skapa en så rättvis mobil som möjligt. I Nederländerna finns företaget FairPhone. Deras mobil är en smartphone med Android som operativsystem. FairPhone säger sig handla bara med konfliktfria mineraler från Kongo, och de samarbetar med flera viktiga aktörer för att se till att arbetsförhållanden är goda och etiskt acceptabla vid tillverkningen av FairPhone. Dessa telefoner måste dock förbeställas, men har redan sålt i tusentals.

Källor:
https://rattviselektronik.wordpress.com/
https://www.fairphone.com/
http://www.amnestyusa.org/research/reports/this-is-what-we-die-for-human-rights-abuses-in-the-democratic-republic-of-the-congo-power-the-global

After display title

fredag, 29 januari 2016 0
av Patrik Nilsson i Kropp, Hälsa & Livsstil

Bilar är idag en naturlig del i mångas liv. Vi tar oss till och från jobb eller skola med bil och skjutsar våra barn till träning och kompisar. Fler och fler tänker nog dock två gånger innan de sätter sig i bilen och många tycks i större utsträckning välja att promenera, cykla eller lokaltrafik om möjlighet finns. Bor man på landet är det sällan en möjlighet och även stadsbon behöver bilen ibland.

Det finns några saker som du som bilist kan göra för att köra mer bränslesnålt och att sänka bensin- eller dieselförbrukningen. Med rätt körsätt som idag brukar kallas för EcoDriving, sparsam körning eller klimatsmart körning, kan du faktiskt minska bränsleförbrukningen med hela 15 %. Det här gynnar såväl miljön som plånboken. Några av grundprinciperna kan du läsa om nedan, och de kan användas på såväl personbilar och lastbilar som arbetsmaskiner.

Vad ska man då göra för att köra smart, både med ekonomin och miljön i åtanke?

Så här fungerar sparsam körning

EcoDriving, eller att köra klimatsmart, behöver inte vara särskilt svårt att lära sig. Genom att följa fem grundprinciper kommer du långt. En del av tipsen kan tyckas självklara, men det finns äldre människor som tog körkort för många år sedan då klimatfrågan inte satt på tapeten. Bränslekostnaden var också låg och det pratades sällan eller aldrig om att ens köregenskaper och körstil påverkade förbrukningen av bränsle.

  • Växla rätt

Håll dig till så höga växlar som möjligt, då förbrukas mindre bränsle. I starten kan det vara lämpligt att lägga i ettans växel, men efter det bör du så snart som möjligt växla uppåt. Att växla rätt är inte bara bra för miljön, utan också för ekonomin. Du kan tjäna in en halv deciliter bensin per mil om du om du kör på femmans växel vid 50 km/h jämfört med om du kör på fyrans växel. Låga varvtal förbrukar helt enkelt mindre bensin och diesel. I större uppförsbackar bör du dock växla ner.

  • Kör i jämn hastighet

Denna punkt hör ihop med den förra. Så fort du har börjat köra bör du accelerera upp i en hög växel så snabbt du kan, och sedan om möjligt köra på den växeln hela tiden. Du kan även hoppa över vissa växlar, och därmed snabbare komma upp i en högre växel. Hoppa till exempel från tvåans till fyrans växel eller från treans till femmans växel. De flesta nya bilar har även en sjätte växel för att hålla nere varvtalet på bilen.

  • Håll hastighetsgränserna

Denna punkt är förhoppningsvis självklar för alla ur säkerhetssynpunkt, men det är väl värt att trycka på det även ur en miljösynpunkt. Ja det är en av de stora bovarna. Ju snabbare du kör, desto mer ökar bränsleförbrukningen. Per kilometer ökar förbrukningen med hela 20 % om du ökar hastigheten från 90-110 km/h. Så låt säga att du kör 50 mil och istället för att köra i 110km/timme så håller du 90km/timme. Om din bil drar låt säga 0,7 liter/mil så minskar förbrukningen då från 42 liter till 35 liter.

  • Bromsa rätt

Inbromsa så lite du kan, men motorbromsa gärna ofta. Då förbrukar du nämligen inget bränsle. Vid exempelvis ett rödljus kan du om möjligt välja att motorbromsa i tid och sedan ”glida fram” med bilen resterande biten, utan att stanna helt.

  • Undvik tomgång

Det är bättre att stänga av bilen helt och hållet än att låta den stå på tomgång, även om det bara rör sig om en kortare tid. Behöver du till exempel skrapa rutorna på bilen kan du göra det innan du sätter igång den.

Det finns mer att lära sig om klimatsmart och sparsam körning. Är du som privatperson, företag eller organisation intresserad av att utbildas mer inom området kan du läsa mer om det här. Utbildningarna anordnas av Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR).

After display title

torsdag, 21 januari 2016 0
av Renée Nilsson i Hem & Trädgård

Visste du att det faktiskt går att ha ett litet vindkraftverk hemma på tomten? Idag finns ett stort antal aktörer som erbjuder vindkraftverk med effekt från 0,2 kW upp till 200 kW. Vindkraft är ett rent och effektivt sätt att skapa el, och ett perfekt komplement eller ersättare till dyra elleverantörer. Allt fler privatpersoner inser fördelarna med att sätta upp ett eget litet vindkraftverk i trädgården. Redan på 1980-talet introducerades mindre vindkraftverk i Sverige och populariteten har ökat kraftigt på senare år.

Här nedan får du en snabb lektion i hur du skaffar ett vindkraftverk hemma:

Små vindkraftverk

Ett vindkraftverk består av en rotorskiva, vingblad, styrfena, styrsystem och en generator. Vindturbinen (bladen och rotorskivan) fästs på ett så kallat torn, eller om turbinen är liten kan den sättas fast på taket. När vinden tar tag i vingbladen börjar dessa snurra och energin som blir alstras i generatorn där den sedan förvandlas till el. Denna el leds sedan vidare från en transformatorstation med hjälp av kablar in till önskat användningsområde. Strömmen kan användas som vanlig hushållsel. De flesta vindkraftverken börjar ge effekt vid 4-5 m/s. Här i Sverige har vi en medelvind på 5-7 m/s, men det kan se väldigt olika ut på olika ställen. Kom ihåg att kolla upp detta noga innan du sätter upp ett vindkraftverk hemma. Blåser det tillräckligt för att ge effekt? Om man vet att man bor i ett område där det inte blåser så mycket kan man använda sig av en vindturbin med 5 blad, eller fler, istället för det vanliga antalet 3. Med flera blad fångas lägre vindhastigheter upp under en längre tid och genererar energi i generatorn. Ett vindkraftverkstorn bör vara 18-30 m högt för att uppnå bästa effekt – detta gäller alla sorters vindturbiner.

Det finns flera företag i Sverige som erbjuder småskaliga vindkraftverk som är anpassade efter svenska förhållanden. Många är tystgående och bygglovsfria. Vindkraftverk på mindre än 125 kilowatt behöver inget tillstånd, men alla över denna gräns måste anmälas enligt miljöbalken. Det finns många tysta vindkraftverk som fungerar utmärkt att sätta upp även i tätbebyggda områden.

Energimyndigheten.se/vindkraft finns mer generell information om vindkraftverk.

Äldre vindkraftverk eller väderkvarnar i Holland

Fördelar med vindkraft

Även om inköpspriset kan vara rätt så högt kommer förhoppningsvis ditt nya vindkraftverk att löna sig efter en tid. Ett vindkraftverk kan göra dig helt självförsörjande på el, om du bor i en normalstor villa i ett lagom blåsigt område. Det är dock alltid smart att behålla andra energikällor som backup – kanske solpaneler? Den största fördelen med att anlägga ett vindkraftverk är att man gör en god insats för miljön. De små vindkraftverken är i huvudsak avsedda för eget bruk, men ibland kan faktiskt vindkraft generera en inkomst genom att man kopplar in sig på det allmänna elnätet och säljer sitt överskott till elbolaget.

Ny teknik kan göra solceller mer effektiva

Att tänka på

Gör en noggrann research innan du sätter igång med ditt vindkraftsbygge. Det finns många regler och bestämmelser du måste rätta dig efter när det gäller uppförandet av ett nytt vindkraftverk. Tänk på saker som strandskydd och bygglov. Ibland behövs bygglov för att sätta upp ett vindkraftverk om de överstiger en viss höjd, ligger på kulturminnesmärkt mark, ligger för nära grannar o.s.v. Regler finns hos Länsstyrelsen. Bygglovet ansöker du om hos kommunens byggnadsnämnd, men du ska göra en bygganmälan till kommunen att du sätter upp ett vindkraftverk även om det inte behöver bygglov. Bygglovsansökan skickas vidare till myndigheter och organisationer som Försvarsmakten, teleoperatörer och Luftfartsstyrelsen för att dessa ska få en chans att yttra sig i ärendet. Ofta är det inga problem och det brukar gå bra att få bygglov till att sätta upp max 40 m höga vindkraftverk.

När du väljer vindkraftverk ska du välja ett som är CE-märkt, tyst, högeffektivt och lättskött. Även om ett vindkraftverk är relativt tyst genererar det ändå ljud. När turbinbladen rör sig genom luften och maskineriets kuggväxel och generator kan man höra ett slags brummande ljud. På bättre konstruerade vindkraftverk har ljudnivån kraftigt minimerats och det är i princip endast bladens ”svischande” som låter. Det finns vissa regler vad gäller ljudnivån på olika platser, och i vissa bostadsområden får man inte skapa ljud högre än 35 dB(A). Kolla med länsstyrelsen vad som gäller där du bor. Välj ett seriöst företag som erbjuder vindkraftverk av hög kvalitet – även om det kan kosta lite mer. På Länsstyrelsens hemsida hittar du mer information om vad som gäller för privata vindkraftverk i din kommun.

Välj kommun från listan