After display title

fredag, 29 januari 2016 0
av Patrik Nilsson i Kropp, Hälsa & Livsstil

Bilar är idag en naturlig del i mångas liv. Vi tar oss till och från jobb eller skola med bil och skjutsar våra barn till träning och kompisar. Fler och fler tänker nog dock två gånger innan de sätter sig i bilen och många tycks i större utsträckning välja att promenera, cykla eller lokaltrafik om möjlighet finns. Bor man på landet är det sällan en möjlighet och även stadsbon behöver bilen ibland.

Det finns några saker som du som bilist kan göra för att köra mer bränslesnålt och att sänka bensin- eller dieselförbrukningen. Med rätt körsätt som idag brukar kallas för EcoDriving, sparsam körning eller klimatsmart körning, kan du faktiskt minska bränsleförbrukningen med hela 15 %. Det här gynnar såväl miljön som plånboken. Några av grundprinciperna kan du läsa om nedan, och de kan användas på såväl personbilar och lastbilar som arbetsmaskiner.

Vad ska man då göra för att köra smart, både med ekonomin och miljön i åtanke?

Så här fungerar sparsam körning

EcoDriving, eller att köra klimatsmart, behöver inte vara särskilt svårt att lära sig. Genom att följa fem grundprinciper kommer du långt. En del av tipsen kan tyckas självklara, men det finns äldre människor som tog körkort för många år sedan då klimatfrågan inte satt på tapeten. Bränslekostnaden var också låg och det pratades sällan eller aldrig om att ens köregenskaper och körstil påverkade förbrukningen av bränsle.

  • Växla rätt

Håll dig till så höga växlar som möjligt, då förbrukas mindre bränsle. I starten kan det vara lämpligt att lägga i ettans växel, men efter det bör du så snart som möjligt växla uppåt. Att växla rätt är inte bara bra för miljön, utan också för ekonomin. Du kan tjäna in en halv deciliter bensin per mil om du om du kör på femmans växel vid 50 km/h jämfört med om du kör på fyrans växel. Låga varvtal förbrukar helt enkelt mindre bensin och diesel. I större uppförsbackar bör du dock växla ner.

  • Kör i jämn hastighet

Denna punkt hör ihop med den förra. Så fort du har börjat köra bör du accelerera upp i en hög växel så snabbt du kan, och sedan om möjligt köra på den växeln hela tiden. Du kan även hoppa över vissa växlar, och därmed snabbare komma upp i en högre växel. Hoppa till exempel från tvåans till fyrans växel eller från treans till femmans växel. De flesta nya bilar har även en sjätte växel för att hålla nere varvtalet på bilen.

  • Håll hastighetsgränserna

Denna punkt är förhoppningsvis självklar för alla ur säkerhetssynpunkt, men det är väl värt att trycka på det även ur en miljösynpunkt. Ja det är en av de stora bovarna. Ju snabbare du kör, desto mer ökar bränsleförbrukningen. Per kilometer ökar förbrukningen med hela 20 % om du ökar hastigheten från 90-110 km/h. Så låt säga att du kör 50 mil och istället för att köra i 110km/timme så håller du 90km/timme. Om din bil drar låt säga 0,7 liter/mil så minskar förbrukningen då från 42 liter till 35 liter.

  • Bromsa rätt

Inbromsa så lite du kan, men motorbromsa gärna ofta. Då förbrukar du nämligen inget bränsle. Vid exempelvis ett rödljus kan du om möjligt välja att motorbromsa i tid och sedan ”glida fram” med bilen resterande biten, utan att stanna helt.

  • Undvik tomgång

Det är bättre att stänga av bilen helt och hållet än att låta den stå på tomgång, även om det bara rör sig om en kortare tid. Behöver du till exempel skrapa rutorna på bilen kan du göra det innan du sätter igång den.

Det finns mer att lära sig om klimatsmart och sparsam körning. Är du som privatperson, företag eller organisation intresserad av att utbildas mer inom området kan du läsa mer om det här. Utbildningarna anordnas av Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR).

Välj kommun från listan