Kemikalierensa för barnens skull - en introduktion

Dela artikeln
Thursday, 14 April 2016 0
När storken kommer kan det vara dags att kemikalierensa hemma. När storken kommer kan det vara dags att kemikalierensa hemma.

Gravida, foster och småbarn är extra känsliga och mottagliga för alla de kemikalier som de utsätts för. Men det går att att minimera riskerna. Lär dig grundstegen här!

Små barn är extra känsliga och bör undvikas att utsättas för exponering av farliga kemikalier dels för att deras hud är mycket tunnare och kropparna inte fullt utvecklade. Detta gör dem mer mottagliga samtidigt som de dricker och äter mer per kilo i förhållande till sin kroppsvikt. Effekten utav att utsättas för farliga kemikalier är även större på småbarn eftersom de inte är färdigutvecklade.

Så vad gör man för att skydda de små från alla dessa kemikalier som man inte ens kan se än mindre kan namnet på alla gånger?

Låt mängden bestämma

Ett sätt att starta är att se över de saker som används mest eller platser som barnet är mest på. Tänk kvantitet och kvalitet. Sängen till exempel som man tillbringar många timmar i, vad är madrassen gjord utav? innehåller den flamskyddsmedel som är starkt allergiframkallande? Köp gärna GOTS-certifierade lakan så vet du att bomullen är både giftfri och fair.

Glöm inte bort det som är närmast kroppen som pyjamas. Många barnpyjamas har stora plasttryck i någon rolig figur. Dessa plasttryck är oftast fyllda med farliga kemikalier som vi absolut inte vill ha mot huden. De kan innehålla PVC och i värsta fall höga halter ftalater. När du köper nya kläder och lakan så är det en god idé att tvätta dem före användning eftersom det är vanligt med restkemikalier ifrån tillverkningen. Begagnade plagg är väldigt bra eftersom de har tvättats så många gånger förutom fleece som släpper ifrån sig små partiklar och plagg med plasttryck som kan ”läcka”.

Tvätta kemikaliesmart

Eftersom du tvättar för att bli av med kemikalierna så kan det var bra att inte tvätta med ännu mer kemikalier. Välj ett så milt och skonsamt tvättmedel du kan. Steg ett är traditionella doftfria tvättmedel med miljömärkning, snäppet vassare är tvålflingor på olivtvål eller ännu bättre tvättnötter. Tvättnötterna är egentligen en frukt som torkats och ser ut som en nöt. När den blir blöt släpper den ifrån sig saponiner, vilket är naturliga tvålämnen som skapar ett milt och giftfritt tvättmedel. Perfekt för känslig babyhud och ofarligt för våra hav.

Tvättmedel

Upptäcksfärd

Barnen tillbringar mycket tid på golvet, kryper på upptäcksfärd och leker så det är bra att ta sig en funderare över vad man har på golven. Damm innehåller ofta mer än bara vanlig smuts, även flamskyddsmedel brukar fastna i dammtussarna så dammsug, vädra och håll golven rena. Med rent menar vi inte att du ska hälla ut rengöringsmedel för fulla muggar eftersom de kan göra mer skada än nytta. Tänk rengöringsmedel som inte innehåller färgämnen, parfym eller gifter. Med ättika, färglös såpa och varmt vatten kommer man långt.

Om du ska renovera passa på att titta lite närmare på vad materialen och färgen innehåller.

Schyssta lekar

Upptäcksfärd Med småbarn kommer leksakerna och för varje år lyckas barnens leksakshögar växa med magiska krafter. Ibland är det svårt att styra då barnen får presenter och vill ha det som andra har, men medan de är små får man passa på att välja så bra leksaker som möjligt innan den egna viljan blivit för stark. Bra leksaker kan vara gjorda utav rent trä och eventuellt målade i giftfri färg. Leksaker i naturmaterial som exempelvis bomull, bambu, hampa, ull, lin, majsfiber etc är också bra.

De flesta gosedjur är gjorda i polyester, även om det känns som tyg så är det plast. Trots att nya mjukdjur inte tillåter flamskyddsmedel så kan det mycket väl finnas i äldre mjukdjur. Ett exempel på att begagnat inte alltid är bäst om man inte vill stoppa om det med ekologiskt ull d.v.s.

Läst 3060 gånger Senast redigerad Thursday, 14 April 2016 11:59

Nytt i forumet

0 Topics

COM_KUNENA_VIEW_TOPICS_DEFAULT_MODE_DEFAULT

COM_KUNENA_VIEW_NO_TOPICS
0 Topics

Who Is Online

Total users online: 0
Legend:  Site Administrator Global Moderator Moderator Banned User Guest
  • Total Messages: 11 | Total Subjects: 8
  • Total Sections: 3 | Total Categories: 20
  • Today Open: 0 | Yesterday Open: 0
  • Today Total Answer: 0 | Yesterday Total Answer: 0

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan