Satsa på den lokala handeln - det vinner alla på i längden

Dela artikeln
tisdag, 08 mars 2016 0
Det finns många fördelar med att handla lokalt Det finns många fördelar med att handla lokalt

Det finns många fördelar med att handla av lokala handlare och producenter istället för att handla av de stora affärskedjorna. Du bidrar till att hålla den lokala handeln levande, hjälper lokala företag att gå runt samtidigt som du gör en god gärning för miljön i och med de minskande transportutsläppen. Du bidrar också till att det öppna jordbrukslandskapet bibehålls vilket i sin tur leder till att våra inhemska djur- och insektsarter trivs och mår bra.

Det finns ett stort antal lokala producenter och företagare runt omkring i Sverige som erbjuder försäljning lokalt. Att stötta sina lokala företagare genom att handla lokalt vinner alla på i längden. Tillsammans ser ni till att företag och människor kan bo kvar på orten, och i många fall betyder det att samhället blir mer levande. För många är den personliga kontakten med producenten viktig, inte allra minst när det gäller kött- och matproducenter. Om du dessutom bor på landsbygden bidrar du till en ökad sysselsättning vilket leder till att fler människor kan bo kvar och inte behöver söka sig till storstäderna för att få jobb. Den lokala handeln kan också ge en ökad turism som i sin tur leder till en ökad intäkt för både handeln och kommunen.

Härliga, ekologiskt odlade grönsaker

Det finns en hel del som du som privatperson kan göra för att gynna den lokala handeln. Köp ditt kött, grönsaker, ägg, spannmål och mejeriprodukter från lokala bönder istället för att välja utländska produkter på snabbköpet. Satsa gärna på ekologiska producenter. Du kan också be din mataffär att ta in mer lokalproducerade varor, eller lämna in förslag om bondemarknader och liknande. Byggmaterial som trä och annat virke kan du med fördel handla lokalt. Det minskar miljöpåverkan med kortare transportsträckor.

5 anledningar att handla mer lokalt:

1. Du bidrar till en blomstrande lokal handel, vilket i sin tur leder till ett mer levande samhälle.

2. Genom att köpa närproducerade varor hjälper du till att hålla nere onödiga transportsträckor.

3. Du får mat och hantverk av hög kvalitet.

4. Du sänder en viktig signal till politikerna.

5. Det är roligt! Den lokala handeln leder ofta till möten mellan människor vilket skapar en gemenskap och en stolthet för bygden.

Läst 2127 gånger Senast redigerad onsdag, 16 mars 2016 12:21

Välj kommun från listan