Den trendiga kålen både nyttig supermat och klimatsmart

Dela artikeln
torsdag, 21 januari 2016 0
Rödkål, grönkål, vitkål, broccoli, blomkål och salladskål Rödkål, grönkål, vitkål, broccoli, blomkål och salladskål

Kål har varit en viktig ingrediens i de flesta av världens kök sedan urminnes tider. I Sverige har vi främst odlat vitkål, rödkål och grönkål och ätit den stuvad, kokt i skinkspad på julbordet, i sallad eller som kåldolmar. Under många år tappade kål i popularitet men idag ser vi en tydlig trend där kålen blir allt mer populär i de svenska köken. Det beror inte på att svenskarna börjat laga kåldolmar igen. Istället ger nya dieter och matfilosofier rätter som blomkålscouscous, grönkålssmoothie och grillad spetskål.

Det är perfekt, för kål är ett riktigt bra val för alla som vill leva hälsosamt och miljövänligt.

Superfoods

Kål är fullproppad med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är en av våra allra bästa superfoods. Kanske är det anledningen till uppsvinget för kål under senare år. Faktum är att en näve grönkål tillgodoser hela dagsbehovet av vitaminerna A, C och K. Alla sorters kål innehåller också stora mängder järn, kalcium, antioxidanter, fibrer och betakaroten. Kål är dessutom mättande trots att den innehåller få kalorier och den kan tillagas på många olika sätt. Pröva att grilla, rosta, eller koka den. Många kålsorter är väldigt goda råa i en sallad. De lite tjockare bladen ger ett härligt tuggmotstånd som exempelvis isbergssallad saknar. Rödkål, grönkål, salladskål och blomkål är riktigt goda råa. Om man har lite känsligare mage kan det vara en god idé att tillaga eller syra kålen för då blir den lite mildare.

Kålrecept som passar på alla julbord och dukningar

Smart klimatmat

En annan anledning till att kål blivit så populär de senaste åren är en ökad miljömedvetenhet. Idag vill vi äta mat som påverkar klimat och miljö så lite som möjligt. Det innebär att allt fler äter närproducerat och efter säsong. Salladsgrönsaker som tomat, sallad och gurka kan odlas i Sverige under en ganska begränsad period på sommaren. Resten av säsongen kan vi äta kål istället. Kål kan odlas i hela landet på friland och växer så att det knakar även när det blir kallare på hösten. Den riktigt tuffa grönkålen kan stå ute hela vintern och skördas under snötäcket. Andra sorter får tas in och förvaras i kyl eller jordkällare.

Kål på nya sätt

Visst finns det gott om goda, traditionella kålrecept. Blomkålsgratäng, broccolisoppa, senapsslungad brysselkål eller stuvad grönkål är klassiker av en anledning. Det är väldigt gott! Om du vill börja äta mer kål kan det ändå vara kul att prova någon av de nya tillagningssätt som kåltrenden har fört med sig.

Den absolut trendigaste kålen just nu är blomkål. Blomkålscouscous, blomkålsmos och hel, ugnsbakt blomkål fyller receptsamlingar och menyer. Även en mer traditionell blomkålssoppa är väldigt gott.

Vitkål är gott i pizzasallad men pröva gärna en uppdaterad variant med citrus och lite mindre olja. Vitkålen är också god att syra som traditionell surkål eller i olika asiatiska inläggningar.

Spetskål är en asiatisk variant med lite mjukare smak än vitkål. Den blir bra på grillen med en riktigt smakrik barbecuesås.

Av grönkål gör du chips eller smoothies och brysselkålen kan du gärna fritera.

Svartkål ingår i det traditionella, toskanska köket och är oumbärlig när du ska göra soppan ribollita men är minst lika god smörstekt med lite vitlök.

Häng på den klimatsmarta och hälsosamma kåltrenden. Servera kål till frukost, lunch och middag.

Läst 2962 gånger Senast redigerad fredag, 12 februari 2016 11:05
ÄMNEN:

Välj kommun från listan