Handla ekologisk mat - billigt!

Dela artikeln
Monday, 14 March 2016 0
Att handla ekologisk mat behöver inte bli dyrt Att handla ekologisk mat behöver inte bli dyrt

Ett av de vanligaste argumenten för att inte handla ekologiskt brukar vara att ekologiskt är för dyrt. Det är dock inte alltid en sanning att ekologiskt skulle vara dyrare. Är man bara smart och prioriterar rätt behöver ekologiska matvaror inte vara dyrare, och genom att bli medveten om hur du kan planera för att hålla kostnaderna nere kan det rent av bli billigare! Här nedan följer några tips på hur man även med en liten budget kan leva både ekologiskt och billigt, detta både genom att öka den egna livskvaliteten och handla mer skonsamt för miljön.

Skaffa koll på utbudet

De som säger att de inte handlar ekologisk mat på grund av att den är för dyr har förmodligen oftast liten eller ingen koll alls på det ekologiska sortimentet av matvaror som finns i den lokala matbutiken. Börja botanisera här och du ska både upptäcka hur mycket det finns och att ekologiskt långt ifrån alltid är så mycket dyrare och ja, ibland rent av billigare.

De flesta varor i en medelstor välsorterad matbutik finns som ekologiskt alternativ, allt från kött, grönsaker, frukt och godis. De flesta stora matkedjorna har inte minst ett eget ekologiskt märke som ofta är ett budgetalternativ som oftast ligger icke ekologiskt märkta matvaror nära i pris.

Minska på köttet

Ekologiskt kött är i regel oftast dyrare än en icke ekologiskt märkt kött. Du får dock ett mervärde när du handlar ekologiskt kött som bara inte innebär bättre miljö och mer klimatanpassad köttproduktion, du får också kött från djur som du vet är fria från antibiotika och som haft en mer naturlig och human tillvaro innan de gått till slakt.

För att handla mer ekologisk mat så måste man dock också inse att minska på köttkonsumtionen är en av de verkliga hörnstenarna för att handla mer ekologiskt. Istället för att tänka att ekologiskt kött är så mycket dyrare kan du dra ned på din köttkonsumtion så att kostnaderna för din köttkonsumtion blir likadan som innan, eller kanske rent av mindre.

Välj vegetariskt

Ett alternativ är också att avstå kött helt och hållet. Det går utmärkt att leva ett fullgott liv på vegetabilier. Det är en myt att man inte kan få i sig fullvärdigt med protein om man inte äter kött. Bara du ser till att ha stor variation på sina proteinkällor så blir resultatet ett lika fullvärdigt proteinintag som om du skulle äta kött. De vegetariska alternativ är många och innebär för många en helt ny värld av goda rätter att upptäcka. Se bara på alla spännande matkulturer, som den indiska eller italienska, där vegetariskt är en stor del.

Ät efter säsong

Om du handlar efter säsong kostar varorna ofta mindre och de har inte färdats över halva jordklotet med allt vad det innebär i form av belastningar på miljö och klimat. Att leva mer ekologiskt handlar om att tänka i system, och då är säsongsbetonat en naturlig väg att gå. Man kan fråga sig hur hållbart det är i längden att vi fraktar varor över halva jorden som vi gör för att säsongen inte är den rätta här. Mat som tillagas och äts efter säsong är betydligt godare också. Primörer smakar ju bättre när de fortfarande är fräscha. Kvaliteten på varor som odlats efter säsong kan också enklare och ofta tillhandahållas närproducerat.

Ta del av affärernas erbjudanden

Många av oss får varje vecka erbjudanden från vår lokala matbutik i form av reklamutskick. I dessa hittar man ofta fina erbjudanden på ekologiska matvaror till nedsatt och rabatterat pris. De stora matkedjorna har ofta särskilt utvalda ekologiska veckoerbjudanden som man lätt kan passa ihop till en matsedel för några dagar och när man ska ut och storhandla.

Låt det viktigaste i matkassen vara ekologiskt

Genom att låta de viktigaste basvarorna, som ofta också är de som utsätter vår miljö för störst påfrestningar, så har man kommit en lång bit på vägen. De viktigaste varorna att handla ekologiskt och som får bäst genomslagskraft för miljön är kaffe, bananer, mejeriprodukter, kaffe och kött. Täcker du in dessa varor när du köper ekologiska livsmedel har du kommit en bra bit i att medverka till en mer ekologisk matkonsumtion, inte minst om man ser det ur ett gemensamt perspektiv.

Tänk mer på kvalitet, inte kvantitet

Det där kan låta som en lyx man gärna unnar sig, men ibland finns det också anledning att fundera kring detta. Varför måste allting för många av oss vara så billigt som möjligt hela tiden? Särskilt om det i slutändan kostar vår gemensamma miljö genom påfrestningar i natur och klimat. Att hela tiden söka de billigaste alternativen blir till slut snarare en lyx vi inte har råd med, inte tvärtom.

Läst 5286 gånger Senast redigerad Wednesday, 16 March 2016 12:20

Nytt i forumet

0 Topics

COM_KUNENA_VIEW_TOPICS_DEFAULT_MODE_DEFAULT

COM_KUNENA_VIEW_NO_TOPICS
0 Topics

Who Is Online

Total users online: 0
Legend:  Site Administrator Global Moderator Moderator Banned User Guest
  • Total Messages: 11 | Total Subjects: 8
  • Total Sections: 3 | Total Categories: 20
  • Today Open: 0 | Yesterday Open: 0
  • Today Total Answer: 0 | Yesterday Total Answer: 0

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan