Kål är julbordets, ja alla smörgåsbords klimathjälte

Dela artikeln
Saturday, 19 December 2015 0
Brysselkål och kastanjer med bacon som extra smaksättare Brysselkål och kastanjer med bacon som extra smaksättare

Förr i tiden åt vi ganska mycket kål men när grönsaker som tomat, gurka och sallad blev tillgängliga i butik året om, föll kålen i glömska. På det traditionstyngda julbordet har kålen blivit kvar och tur är väl det. Kål är nämligen en riktig klimathjälte. Att äta mer grönsaker och mindre kött är i de flesta fall ett bra första steg mot en mer klimatvänlig diet. Det betyder att de allra flesta kan minska julbordets klimatpåverkan rejält genom att byta ut några av julbordets kötträtter mot kålrätter.

Kål kan odlas i hela vårt avlånga land och är lätt att lagra. Grönkål och brysselkål kan till och med stå kvar i landet och skördas på julaftonsmorgon under snötäcket. Även den kål som säljs i affärerna kring jul är ofta odlad i Sverige. Kål och andra grova grönsaker odlas nästan alltid på friland, vilket kräver mindre vatten och energi än växthusodling. Så skippa grönsalladen och servera flera smakrika kålrätter istället.

Traditionell kål på julbordet

RödkålPå de svenska julborden, framförallt i södra Sverige, har kålen sin givna roll. I Skåne är det inget julbord utan den traditionella brunkålen. Brunkål är vitkål som kokas i skinkspad med sirap. I Halland äter man långkål - grönkål kokt i skinkspad och grädde. I mellersta Sverige serveras rödkål, kokt med svartvinbärssaft eller gelé, till skinkan och köttbullarna. Även senapsslungad brysselkål har sin givna plats på många julbord runt om i landet. De här traditionella rätterna älskas av många och serveras år efter år.

Moderna kålrätter som överaskar på alla smörgåsbord

Romano kålIdag upplever kålen en renässans. Den ökade medvetenheten om klimatförändringar och miljöförstöring, har gjort att svenskar i allt större utsträckning väljer lokalproducerad, klimatsmart mat. Med nya trender följer nya sätt att tillreda den näringsrika kålen och idag ser vi kål i smoothie, i paj, istället för sallad och en matig kålsallad kan till och med ersätta pastan. Om de traditionella kålrätterna inte faller dig i smaken, kan du prova någon av de nya kålrecepten. Vem vet, kanske blir dessa rätter ett måste på julborden framöver.

Några recept

Rödkål kan stekas lite snabbt i olja och serveras med torkade aprikoser och valnötter. Apelsin, äpple, tranbär eller pumpafrö är också gott att blanda i.

Grönkålschips var 2014 års trend på julbordet, lika enkelt som gott. Du delar grönkålen i mindre delar och lägger på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö flingsalt över chipsen. Baka i ugn, 200 grader några minuter. Var vaksam så att du inte bränner chipsen.

SavoykålSavoykålen kokar eller bryner du i smör och tillsätter lite buljong och låter det koka ihop med en skvätt grädde.

Brysselkål får en helt ny smak om man delar den på mitten och lägger i en ugnsform. Ringla honung och olivolja över och strö sedan lite flingsalt. Baka i ugn, 200 grader, ca 30 minuter. Servera varm eller kall.

Grönkålspaj passar också väldigt bra på julbordet. Smaksätt med fetaost, valnötter eller pumpafrön.

Ge kålen en ordentlig plats på julbordet i år. Servera både brunkål, grönkålschips och ugnsbakt brysselkål till skinka och revbensspjäll. Det är gott, nyttigt och väldigt klimatsmart.

Läst 1698 gånger Senast redigerad Wednesday, 07 December 2016 09:32

Nytt i forumet

0 Topics

COM_KUNENA_VIEW_TOPICS_DEFAULT_MODE_DEFAULT

COM_KUNENA_VIEW_NO_TOPICS
0 Topics

Who Is Online

Total users online: 0
Legend:  Site Administrator Global Moderator Moderator Banned User Guest
  • Total Messages: 11 | Total Subjects: 8
  • Total Sections: 3 | Total Categories: 20
  • Today Open: 0 | Yesterday Open: 0
  • Today Total Answer: 0 | Yesterday Total Answer: 0

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan