Naturligt, ekologiskt, biodynamiskt eller industriellt vin: vad är vad i vinflaskan?

Dela artikeln
Friday, 29 January 2016 0
Flaska och glas rödvin med ekologiskt odlade druvor Flaska och glas rödvin med ekologiskt odlade druvor

En nygammal företeelse här i landet, som kanske ändå har varit på allas läppar en stund, är den där nya vinbaren som öppnat på ett litet avsides torg någonstans i de där kvarteren som rullar av tungan lite finare än andra. Ni vet där det känns som att komma hem till en gammal bekant mer än till en lokal med serveringstillstånd.

Det är dit vi går för att få våra kunder att känna sig utvalda, eller med kolleger och vänner för att slippa stöket på ölhaket och när vi vill hålla en låg samtalston. Eller den första dejten, eller bara för att sitta ensam vid den höga baren för att smaka det nya mineralrika Carignan-vinet, det från Rhône, naturvinet med stort N som porlar lätt på tungan.

Det som fick mig att fundera på skillnaderna mellan eko- och naturvin.

Naturvin

Naturvin är ett ekologiskt, eller biodynamiskt vin framställts på traditionellt vis, ett vin där producenten försökt att påverka tillverkningsprocessen så lite som möjligt. Det kan din vän, förtrogne, terapeut eller kelner ha sagt. Det betyder ofta att vindruvorna plockas för hand, druvor odlade utan bekämpningsmedel, och en tillverkning som strävar efter att använda så lite tillsatser som möjligt.

Det är den snabba säljpitchen åtminstone. Men vid ett djupare samtal så framkommer det snart att det egentligen inte finns någon enhetlig definition av vad ett naturvin är. Det skiljer sig lite från producent till producent.

För till skillnad från biodynamiska och ekologiska viner så finns det ingen certifiering eller organisation som avgör vad ett naturvin är.

En del producenter anser att det går bra att tillsätta svavel för att öka hållbarheten och minska oxideringen, i begränsad mängd, andra inte. Filtreringen är en process som går bort hos vissa producenter, medan andra inte ser några problem med det.

Jästen vill de flesta producenter att den enbart ska bestå av de vilda jästsvamparna som går att finna på gård och druvor, men det förekommer också industriellt framställd jäst i en del viner.

Det enda som egentligen är vedertaget bland dem flesta producenter är att man inte manipulerar druvsaften. Alltså inga ekchips/ekspån eller -stavar, inget socker, ingen vinsyra. Att syresätta vinet går också bort, likaså att på något sätt försöka påverka alkoholnivån.

Ekologiskt vin

Ekovin, Ecocert, KRAV-märkt. Inom EU finns krav om att en ekologisk odling ska odlas utan konstgödsel, ingen kemisk ogräsbekämpning och inga systemiska bekämpningsmedel får användas.

Som bekämpningsmedel används ofta istället ett ytligt lager av svavel och bordeauxvätska, som är en mix av kopparsulfat och kalk.

Eko-stämpeln rör egentligen bara själva odlingen och säger väldigt lite om vinframställningen utöver att det måste användas ekologiskt certifierade produkter och tillsatser.

Det diskuteras ibland att begränsa användandet av tillsatser och vilka produktionsmetoder som används för att få en ekologis certifiering. Men en känslig punkt i diskussionen, begränsning av svavelbruket, som hindrar oxideringen och åldrandet av vinet, möts alltid av starkt motstånd. Så än så länge kan ditt ekologiska vin både innehålla socker, ägg och rörts om med ekstavar utan att du vet om det.

Biodynamiskt

Biodynamiken härstammar från idéer av den norska filosofen Rudolf Steiner. Det är en filosofi där man ser till vingårdens naturliga förutsättningar, att det ska finnas en samverkan mellan jord, växter, djur och människor. Utöver det ekologiska arbetet, ser man även till kosmiska rörelser, där allt arbete på vingården koordineras med hur planeter, solen, månen och stjärnorna står i förhållande till varandra.

Det finns också ett starkt kretsloppstänk inom biodynamiken där självförsörjning ska eftersträvas och jorden prepareras med fermenterad kompost och medicinväxter som rölleka, brännässla, kamomill osv. Detta ska verka som en katalysator för naturens egna mekanismer, vilket teoretiskt sett vill öka växtkraften hos plantorna och motverka angrepp på odlingarna.

Många vill beskriva det som homeopati för gården, med lika många följare som skeptiker, men det har blivit en populär rörelse med en mängd väl ansedda viner på marknaden.

Så vad väljer du?

Att säga att det ena är bättre än det andra är svårt, var flaska är individuell, men att välja ett vin som är ekologiskt borde vara standard. Idag finns det mängder av varianter och druvtyper att välja mellan, så att hitta ett som passar, är verkligen inte svårt.

Men att tänka på är att en del gårdar som saknar ekologiska certifikat ändå driver ekologiska jordbruk, dem har bara inte velat binda sig vid avtal eller känner inte att det är värt pengarna att få ett certifikat. Så kasta inte bort dina icke-ekologiska flaskor bara för att dem saknar en grön stämpel – lär istället känna ditt vin och deras producenter – och välj det vinet som smakar lika bra som det är odlat.

Läst 2966 gånger Senast redigerad Friday, 29 January 2016 10:09

Nytt i forumet

0 Topics

COM_KUNENA_VIEW_TOPICS_DEFAULT_MODE_DEFAULT

COM_KUNENA_VIEW_NO_TOPICS
0 Topics

Who Is Online

Total users online: 0
Legend:  Site Administrator Global Moderator Moderator Banned User Guest
  • Total Messages: 11 | Total Subjects: 8
  • Total Sections: 3 | Total Categories: 20
  • Today Open: 0 | Yesterday Open: 0
  • Today Total Answer: 0 | Yesterday Total Answer: 0

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan