Som biodlare är det viktigt att förstå vikten av binas hälsa och välmående. Bina blir som husdjur, och du kommer garanterat bli fäst vid dina nya små vänner. Sen ger ju även friska och glada bin mer honung.
Här nedan har vi samlat 4 tips som hjälper dina bin att må lite bättre, och förhoppningsvis ge dig en större honungsskörd.
1. Val av bin
Är ekologisk biodling möjlig? - Svar av Sveriges Biodlares Riksförbund.
Det är faktiskt skillnad på bin och bin. Välj ett bisamhälle som består av snälla och lättskötta honungsbin som är mindre benägna att svärma (när bina lämnar kupan för att starta ett nytt samhälle någon annanstans). Se också till att bina är av en avelslinje som är livskraftiga och lättanpassade. Välj gärna bin från lokala odlare - då vet du att dina bin är anpassade till ditt klimat. Om du är osäker kan du ta kontakt med din lokala biodlarförening. Här kan du få kontakt med erfarna uppfödare som har bra koll på vilka bin som passar bäst till just din biodling.
2. Binas omgivning
Placeringen av bikupan är mycket viktigt. Bina föredrar morgonsol och lite halvskugga under dagen. De vill gärna bo i ett vindskyddat läge, nära vatten och växter.
Tänk på att bina kan vara känsliga mot gifter, kemikalier och bekämpningsmedel. Se därför till att inte placera bikupan i närheten av områden där gifter används. Om du planerar att ha bikupor intill en jordbruksfastighet, eller någon annan typ av odlingsområde, kan du kontakta ägaren för att ta reda på vad de använder för typ av bekämpningsmedel. Dina bin kommer förhoppningsvis inte att flyga särskilt långt ifrån din egen trädgård (om du tillhandahåller rätt sorters växter, se tips nr.3), men vissa bekämpningsmedel och kemikalier kan ändå sprida sig. Om möjligt kan det vara bra att sätta bikupan någon annanstans om sådant är fallet.
3. Favoritmat
Bin älskar blommor och växter som är rika på pollen och nektar. Dessa växter kallas för biväxter, bifoderväxter eller dragväxter. Du kan enkelt plantera flera av dessa på din egen tomt, och bidrar därmed till att bina hittar sina favoriter lite lättare, och behöver inte flyga så långt för att hitta mat. Tänk på att bina vaknar tidigt på våren och går och lägger sig sent på hösten, se därför till att det alltid finns växter som blommar. Några av binas favoritväxter är blåklint, klöver, hallon, krusbär, ljung, lönn, sälg, maskros samt fruktträd som äpple, päron och körsbär.
Se också till att det finns gott om vattenkällor, som till exempel fågelbad, dammar eller fontäner. Bina behöver dricka vatten då och då. På vintern går bina i en slags dvala, men de behöver fortfarande äta. Man lämnar alltid kvar en del av honungen åt bina, och ett vinterfoder bestående av en sockerlösning håller dem mätta och belåtna genom de kalla vintermånaderna. Ett normalstarkt bisamhälle behöver ha minst 15 kg vinterfoder för att klara sig. På biodlarna.se kan du läsa om hur du tillverkar ditt eget vinterfoder.
Bjud in fjärilar och andra nyttoinsekter i din trädgård
4. Sjukdomar och förebyggande behandling
Tyvärr kan bina drabbas av olika sjukdomar och parasiter. Även om bisamhället är duktigt på att rensa ut eventuella angripare själv, är det ändå viktigt att hålla koll på sina bin för att både förebygga och bota eventuella sjukdomar i tid. Se till att hålla bikuporna rena och desinficera emellanåt. Detta kan göras med ånga. Om du upptäcker bin med deformerade och outvecklade vingar, samt förkrympta bakkroppar, kan ditt bisamhälle ha drabbats av varroakvalster, som är en relativt vanlig sjukdom hos svenska bin. Andra sjukdomar som kan drabba din är yngelröta, nosema och kupskalsbagge.
Det finns flera sätt att bekämpa sjukdomar på och en del av dessa är ekologiska. Kontakta Jordbruksverket om du behöver råd. Som biodlare är man skyldig enligt lag att rapportera misstanke om sjukdomar hos sina bin. Bisjukdomslagen är till för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar mellan olika bisamhällen. Starka och välmående bin är mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Förutom sjukdomar kan även bina drabbas av skadegörare som till exempel möss, fåglar och björnar. På SLUs hemsida finns tips om hur man skyddar sina biodlingar mot större rovdjur.