Börja med biodling

Dela artikeln
måndag, 04 januari 2016 0
Bikupor och höstäpplen Bikupor och höstäpplen Text av Renée Nilsson

Surret av ett litet bi som flyger förbi är ett säkert sommartecken. Många är vi som tycker om dessa små gynnare som både ger oss underbar honung och hjälper naturen att frodas. Allt fler inser nöjet med att odla bin, och det är faktiskt inte så svårt som man kan tro! Vi behöver fler biodlare här i Sverige, för att säkra att det vi odlar och växterna i naturen blir pollinerade. Här får du lära dig grunderna i vad som behövs för att starta upp en egen biodling.

Förberedelser

Experten svarar

Är ekologisk biodling möjlig? - Svar av Sveriges Biodlares Riksförbund.

Det allra bästa är att gå en grundkurs i biodling, innan du sätter igång med något annat. På många orter anordnar till exempel studieförbund eller privatpersoner kurser i biodling. Lokala biodlarföreningar håller också kurser för nybörjare. Läs också allt inom biodling som du kommer över. Ju mer förberedd du är, desto bättre! Du kan också gå med i Sveriges Biodlares Riksförbund och få kontakt med andra biodlare. Om det är möjligt kan det också vara en bra idé att skaffa sig en mentor, som kan fungera som guide och handledare i ditt nya intresse. Det kan också vara bra att ”praktisera” hos en erfaren biodlare, för att se hur det går till i verkligheten. Kom också ihåg att planera var dina bikupor ska stå. Om du bor i ett tätbebyggt område måste du kolla upp vilka regler som gäller, och sen kan det vara bra att fråga grannarna om det går bra, det kan ju finnas människor i närheten som är väldigt allergiska mot bistick.

Bisamhällen en solig vårdagKom igång - inköp

När du bestämt dig för att dra igång din egen biodling är det dags för att göra några inköp. Hos en biodlare kan du köpa bisamhällen, men tänk på att beställa dessa i god tid. Man brukar kunna köpa bisamhällen från april till augusti. Ett bisamhälle består av tre sorters bin; drottningen, arbetsbina och drönare. Kontakta din lokala biodlareförening för tips på försäljare av bisamhällen. Ett bisamhälle kostar cirka 3 000 kronor. När du beställt dina bin måste du skaffa ett hem åt dem. En bikupa med ramar och mellanväggar kostar cirka 3 000 kronor. Du behöver även införskaffa arbetskläder som en overall, handskar, bihatt/slöja och ett par rejäla skor. Underskatta aldrig risken att bli stungen av dina bin. Förutom kläder behöver du också redskap, som en kupkniv, en rökpust och en honungsslungare. Allt som allt är startkostnaden för en egen biodling minst 10 000 – 13 000 kronor (priserna hämtade 2015).

Placering av bikupan

Man kan odla bin i stort sett var som helst, en del odlar faktiskt bin på balkongen! Allra bäst är det dock om bina får bo i en trädgård, med närhet till blommor och vatten. Tänk också på att biodling i tätort har lite strängare krav, du kan läsa mer om detta på Biodlarna.se. Om man äger sin egen mark behöver man inte ha tillstånd av grannarna för att placera bikupor på tomten, men det kan vara bra att göra det ändå, med tanke på grannsämjan och eventuella allergiker i området. Om du hyr måste du fråga markägaren om tillstånd. Bina trivs bäst i lite halvskugga under dagen, och vill gärna bo i ett vindskyddat läge. Se till att det finns blommor i närheten, eftersom bina behöver samla nektar. På internet finns massor av tips på blommor som bina tycker om. Placera alltid bikuporna utom räckhåll för barn. När du satt ut dina bikupor ska du anmäla detta till Länsstyrelsen.

Bina vilar i kupan över vinternSkötsel av bina

Nu när bina flyttat in börjar det roliga! Tänk på att bina är som små husdjur och behöver skötsel och omvårdnad för att må bra. De sköter sig själva för det mesta, men du måste se till att det finns vatten och växter i närheten som bina kan hämta föda i. I slutet av sommaren är det dags för skörd. Eftersom bina äter av honungen fram till skörden måste du ersätta den med sockervatten. Ett enda bisamhälle ger ungefär 30-50 kg honung per år. Honungen kan sedan användas till matlagning, bakning eller till och med skönhetsvård. Vaxet kan man använda till ljustillverkning, salvor och möbelvax. Bina går i en slags dvala på vintern och håller sig inne i kupan tills det är dags att vakna upp igen någon gång på vårkanten.

4 tips för glada och friska bin som ger mer honung

Regler för biodling och honungsproduktion

Det finns vissa regler och bestämmelser som biodlarna måste hålla sig till. På Jordbruksverket och Länsstyrelsens hemsidor hittar du mer information.

Ställ gärna din fråga nedan (efter att du loggat in - medlemskap kostar inget), så hittar vi en expert som kan svara.

Läst 14108 gånger Senast redigerad onsdag, 11 maj 2016 14:32
ÄMNEN:

Välj kommun från listan