Ekologisk ogräsbekämpning - några tips

Dela artikeln
måndag, 04 januari 2016 0
Kvinna rensar ogräs Kvinna rensar ogräs Text av Ida Wastensson

Inom det konventionella jordbruket används en hel del bekämpningsmedel för att bli kvitt ohyra, sjukdomar och för att bli av med ogräs. Även inom småskalig trädgårdsodling var det länge vanligt att man använde olika bekämpningsmedel för att bli kvitt det där förhatliga ogräset. Bekämpningsmedel hjälper dig kanske att bli av med oönskade växter men det riskerar också att lämna skadliga kemikalier i dina odlingar och i naturen. Det är ganska onödigt för det finns effektiva och pålitliga sätt att bli av med ogräs utan kemikalier.

Olika typer av ogräs

Ogräs delas in i fröogräs och rotogräs. Fröogräs sprider sig med via frön och de är lättast att bli av med. Så länge man rensar dessa ogräs innan de börjar blomma, till exempel genom att luckra jorden med en klohacka så brukar problemen minska ganska snabbt. Rotogräs är flerårigt och lite besvärligare att bli av med, eftersom det kan vara svårt att bli av med alla underjordiska delar. Försök få upp så mycket av roten som möjligt när du rensar eller var extremt ihärdig när du plockar bort de gröna växtdelarna.

Växelbruk

Grunden för att slippa sjukdomar och ogräs i ekologisk odling är växelbruk. Det gäller både för hobbyodling och kommersiell odling. Växelbruk gör att du stör ogräset genom att det inte får möjlighet att anpassa sig till en viss gröda. Lägg gärna upp en växtföljd där det ingår en hackgröda, som potatis. Potatis kupas flera gånger per säsong och när du kupar bearbetar du samtidigt jorden och gör det svårare för ogräs att få fäste.

Handrensning

I den lilla trädgårdsodlingen är enklast att rensa ogräs förhand eller med någon typ av handredskap. Om jorden är lucker och mjuk är den oftast bara att dra upp ogräsen med händerna. För större områden är en klohacka ett bra redskap eftersom den river upp ogräs och samtidigt luckrar jorden. Rotogräs som tistlar och maskros måste grävas upp med en liten spade. Envisa rotogräs som kirskål måste grävas upp och var väldigt noga när du gräver. Om minsta lilla bit rot är kvar i jorden kommer problemet tillbaka.

Täckodling

När du rensat jorden ordentligt kan du minska risken för att ogräset kommer tillbaka genom att täcken den med organiskt material. Det kan vara gräsklipp, hö, löv eller ogräs som inte blommar eller gått till frö. Genom att lägga ett tjockt lager organiskt material mellan raderna i din odling gör du det svårare för fröogräs att gå fäste och det tjocka lagret material hindrar även rotogräs från att utvecklas. Täckodling funkar bäst på jord som redan är ganska fri från ogräs.

Bränning - flamning

För att bli av med ogräs i grus- och stengångar kan du pröva bränning, eller flamning som det också kallas. Då behöver du en brännare. Brännaren drivs oftast med gasol och finns i storlek från handburen till traktorsläp. Med din brännare kan du sedan bränna upp ogräset. Den här metoden blir allt vanligare i stadens parker där man tidigare sprutade bekämpningsmedel i de breda grusgångarna men bränning kan också vara effektiv i din trädgård, om du har stora ytor. Oftast är det inte särskilt riskabelt att bränna ogräs men om det är väldigt torrt i marken bör du vara väldigt försiktig så att du inte råkar starta en gräsbrand.

Ogräsättika

Ättika är ett ekologiskt sätt att bli av med ogräs på platser där du inte vill att det ska växa någonting, som mellan stenplattor och i grusgångar. Ogräsättika består av 12 % ättiksprit och är väldigt effektiv mot fröogräs. Spruta bara på växten, gärna mitt på dagen när solen skiner och efter bara någon timme skrumpnar den ihop och dör. Om du upprepar behandlingen några gånger kan ogräsättika till och med hjälpa dig att bli av med rotogräs. Spreja ut ca 2 dl ogräsättika per kvadratmeter.

Har du fler tips? Kommentera gärna nedan.

Lycka till!

Läst 8387 gånger Senast redigerad torsdag, 14 januari 2016 09:23

Välj kommun från listan