Köksträdgård för nybörjare

Dela artikeln
Friday, 04 March 2016 0
Nyskördare och hemodlade godsaker Nyskördare och hemodlade godsaker
Tänk att gå ut i sin egen trädgård och hämta in en skörd av potatis, morötter, sallat eller kryddor. Att sätta upp en egen liten köksträdgård är inte svårt. Innan du sätter igång ska du bestämma dig för hur mycket tid du vill och kan lägga ned på din köksträdgård. Att sköta en stor odling tar självklart mer tid än en liten. Fundera på vad du och din familj faktiskt äter. Det är både slöseri med tid och pengar att odla saker man inte äter. Om du är osäker på hur mycket du ska plantera av varje gröda kan du fråga personalen på din handelsträdgård.

Sätta igång

När du bestämt dig för vilka grödor du ska odla är det dags att planera hur det ska se ut. Det enklaste sättet är att anlägga ett trädgårdsland är att bygga upphöjda bäddar med hjälp av pallkragar. Då slipper du gräva en massa och det blir lättare att rensa ogräs. Bäddarna ska helst vara runt 1,5 meter breda. Längden bestämmer du själv efter hur mycket du planerar att odla. Om du ska ha flera grönsaksland kan du lägga dem bredvid varandra med cirka 30 -50 cm avstånd så att du kan gå emellan. Om du fäster plåt runt kanterna på pallkragen blir det nästintill omöjligt för sniglar att ta sig upp i landet. Om du föredrar grävda rabatter går det naturligtvis lika bra. Räkna bara med mer jobb med att gräva och rensa ogräs. Kom ihåg att inget år är det andra likt. Vissa somrar är långa, varma och soliga medan andra är korta, kalla och regniga. Vädret skiftar och vissa år kanske skörden inte blir så stor. Men ge inte upp, ta det med en klackspark och gläds åt de grönsaker som faktiskt tittar upp. Att tillaga och äta sina egenodlade grönsaker är en härlig känsla.

Ätbart i trädgården

Innan du anlägger din köksträdgård är det bra att ta reda på vilken plats i trädgården som kan vara mest lämplig. Sol, skugga och vindriktning påverkar olika växter på olika sätt. Ta reda på vad dina tänkta grödor föredrar och placera trädgårdslandet där. När du bestämt dig för var du vill anlägga din nya köksträdgård är det dags att kavla upp ärmarna. Fyll pallkragen med planteringsjord och blanda i någon sorts naturgödsel. Jorden ska vara mellan 40 – 60 cm djup. Sen är det bara att börja plantera! Tänk på att vissa växter kan behöva förgro inomhus innan de får flytta ut i landet. Läs på baksidan av fröpåsen vad som gäller för just den växten. Grönsaker, rotfrukter och örter som passar bra att odla i pallkrage eller på friland är potatis, morötter, rädisor, persilja, dill, basilika, timjan, spenat, vitkål, bönor, baljväxter, squash och pumpa. Jordgubbar, smultron och björnbär passar bra att odla i pallkrage eller kruka. Det kan vara en god idé att lägga ett finmaskigt nät över sina trädgårdsland för att skydda växterna mot ohyra, fåglar och skadeinsekter. Bärbuskar och fruktträd köper du på handelsträdgården och gräver ner på önskad plats. Se till att skydda busken eller trädet i början genom att fästa stamskydd eller lägga nät över den nya växten. Skadedjur som sork och rådjur älskar nya skott.

Odling i växthus

Odlingssäsongen är längre i ett växthus. Om du har ett växthus hemma kan du odla ett större antal grönsaker och kryddväxter som kanske inte annars trivs så bra här på våra breddgrader. I växthuset blir det varmt och fuktigt vilket passar perfekt till växter som tomat, sallater, gurka, druvor och paprika.
Läst 12854 gånger Senast redigerad Wednesday, 16 March 2016 12:26

Nytt i forumet

0 Topics

COM_KUNENA_VIEW_TOPICS_DEFAULT_MODE_DEFAULT

COM_KUNENA_VIEW_NO_TOPICS
0 Topics

Who Is Online

Total users online: 0
Legend:  Site Administrator Global Moderator Moderator Banned User Guest
  • Total Messages: 11 | Total Subjects: 8
  • Total Sections: 3 | Total Categories: 20
  • Today Open: 0 | Yesterday Open: 0
  • Today Total Answer: 0 | Yesterday Total Answer: 0

Flest reaktioner i veckan

Välj kommun från listan