Odla trendigt under 2016

Dela artikeln
måndag, 18 januari 2016 0
Örter på torkning. Bla. Salvia, Rosmarin, Timjan och Dragon. Örter på torkning. Bla. Salvia, Rosmarin, Timjan och Dragon. Text av Lisa Vainio

Odling har under de senare åren börjat locka till sig nya entusiaster. Har du också hakat på trenden, eller funderar på att göra det? Här får du fem tips på odlingstrender, några ätbara och några icke-ätbara, som vi har sett under året som gick, samt några uppstickare som kan vara roligt att hålla koll på framöver.

Kryddor & Örter

Det absolut vanligaste i ätbar väg att odla i hemmet är kryddor av olika slag. Kombinationen odling och ätbart har länge varit populärt i trädgårdsland, men har nu också befäst sin popularitet i lägenhetsodling. Många kryddor är enkla att odla, och tar dessutom inte upp så mycket plats i hemmet. Citrongräs, mynta, persilja, timjan och gräslök är bland de mest tacksamma kryddorna att odla inomhus. Det går också bra med rosmarin, dragon, salvia och basilika vilket heller inte så svårt att odla fram. De doftar också fantastiskt gott.

Kaktusar

Kaktus har under en tid hållit sig i skymundan bland odlings- och växttrender, men nu är den tillbaka och är dessutom hetare än någonsin – gärna i miniformat. De flesta kaktusarna är tacksamma växter som inte kräver så mycket omtanke för att överleva. Testa på att köpa kaktusfrön, plantera i en kruka och följ deras utveckling. Kom dock ihåg att kaktusar finns i en mängd varianter och att behovet av jordsort, sol och bevattning därmed kan skilja dig från sort till sort.

Citrusfrukter

Citrusfrukter är en uppstickare inom odlingstrenden. Dessa frukter och det svenska klimatet går för många inte hand i hand, men faktum är att du kan odla dem i hemmet. Det behöver inte heller vara särskilt svårt. Du kan så din egen planta från en kärna, men då är det inte säkert att den kommer att ge dig frukt. Ett säkrare kort är därför att köpa ett citrusträd i miniatyr – det kan både ge dig ätbar frukt och fungera som en snygg inredningsdetalj. Att odla citrusfrukter är inte lika enkelt som att odla kryddor, men det kan vara värt ett försök!

Elefantöra

Denna gröna och söta växt har fått en plats i mångas hjärtan, och idag kan du hitta den i var och vartannat hem. Elefantöra växer snabbt och är mycket enkel att ta hand om. Be att få sno med dig ett rotskott hem från din vän och plantera den i ekologisk blomjord med lite näring, mycket mer än så krävs det inte.

Spenat och kål

Mattrender påverkar ofta vad vi väljer att odla. De senaste årens stora hälsotrend har medfört att många gärna odlar sin egen spenat. Denna vitaminberikade planta är både lättodlad och kan skördas relativt snabbt. Du har väl inte heller lyckats undgå kåltrenden inom matlagning? Picklad vitkål, grönkålschips och svartkål har varit enormt populärt den senaste tiden, och att odla dem själv är ingen större konst. Utomhusodling är att föredra för dessa plantor, men du kan även lyckas med vissa sorter inomhus året runt. Även ruccolasallad och rädisor är enkelt att odla både utom- och inomhus.

Något av det roligaste med odling är att skörda och omplantera skott. Kom bara ihåg att ha tålamod med din planta. Lycka till!

Läst 3352 gånger Senast redigerad måndag, 18 januari 2016 17:02

Välj kommun från listan