Höns ger oss ägg och näringsrik gödsel - men nu behöver du inte bo på landet för att ha en egen liten hönsgård! Det går precis lika bra att ha höns i en villaträdgård bara man gör det på rätt sätt. Man kan faktiskt bli självförsörjande på ägg. Hör med din kommun om vad som gäller där du bor. Innan du skaffar höns måste du fundera på om du har den tid som behövs. Höns är relativt lättskötta, men kom ihåg att de är ett slags husdjur och behöver tillsyn och skötsel varje dag. Titta gärna till dem flera gånger under dagen och se till att det alltid finns gott om mat och rent vatten. Städa hönshuset med jämna mellanrum, gärna en gång i veckan eller en storstädning i månaden.
Att välja rätt sort/ras
Ungefär fem hönor kan vara lagom för en normalstor villatomt, man kan räkna max tre stora höns eller fyra dvärghöns per kvadratmeter golvyta. Stora raser kräver mer plats än små. Dvärgcochin och stora Brahma-höns är två exempel på lugna och populära hönsraser. Gamla lantraser som Orpington, Blommehöns och New Hampshire är tåliga och passar bra i vårt nordiska klimat. Om du vill ha fler tips kan du vända dig till Svenska Lanthönsklubben och/eller Sveriges Fjäderfäklubb. Som nybörjare är det enklast att köpa ett gäng unghöns. Man kan föda upp egna från ägg, men det kräver lite vård och omsorg. Du kan köpa höns hos bönder, hönsuppfödare eller leta annonser på exempelvis Blocket. Det finns många olika sorter av hönor, och de har alla olika utseenden och temperament. En del hönor kan bli väldigt tama eftersom varje individ har sin alldeles egna personlighet. En höna kan bli 15 år gammal.
En frisk höna kan värpa upp till 200 ägg om året, så har man fem stycken täcker man husbehovet av ägg hela året. Man behöver ingen tupp för att det ska bli ägg, men däremot blir det inga kycklingar. Tuppen kan ha en lugnande inverkan på flocken och främja sammanhållningen, men han låter också mer än hönorna – något som kan vara mycket störande för närliggande grannar. I vissa bostadsområden kan det vara förbjudet att ha en tupp. Om du vill ha en tupp men är osäker på vad som gäller för just ditt bostadsområde, kontakta kommunen.
Skötsel
För att dina höns ska må bra måste du se till att deras omgivning tillåter dem att leva ett så naturligt hönsliv som möjligt. Det innebär bland annat att de ska ha ett bo som känns tryggt samt att det finns en rejäl rastgård där de kan gå omkring och picka på dagarna. Hönshuset kan du antingen bygga själv eller köpa ett färdigbyggt. En gammal lekstuga kan också fungera fint, eller ett gammal skjul. Tänk cirka 6 kvm per höna. Inne i hönshuset ska det finnas sittpinnar för hönsen att sova på, samt utrymmen för hönsen att värpa. Ett värprede kan vara en liten låda med halm i, huvudsaken är att det känns ombonat och tryggt för hönan. Hönshuset ska vara isolerat, dragfritt och ha ett lättstädat golv. Placera aldrig matskålar och vattenbehållare direkt under sittpinnarna – det får inte komma avföring i maten. Ett alternativ kan vara att skaffa så kallade sommarhöns; höns som får bo hos dig på sommaren för att sedan flytta hem till bonden igen när vintern kommer. Då behöver inte hönshuset vara lika välisolerat, utan fungerar mer som en plats för hönsen att sova och värpa på.
Hönorna behöver utrymme utomhus. Stängsla av en bit grusad mark i anslutning till hönshuset och låt hönorna gå omkring fritt där ute. Det räcker med att lågt stängsel då hönorna inte kan flyga särskilt högt och långt. Se till att det finns en lucka eller liknande i hönshuset så att hönorna kan komma och gå som de vill. På kvällen är det bra om du ser till att hönorna är tryggt instängda i sitt lilla hus, eftersom rovdjur som räv och mård gärna besöker hönsgården nattetid. På morgonen släpper du sedan ut hönsen igen. Man kan sätta ett tak av nät över hönsgården för att skydda ytterligare mot rovfåglar.
Vad äter hönsen?
Bland det bästa en höna vet är att gå ute och picka efter mat i jorden. Hönor tycker om att äta lite av varje, som maskar, småkryp och fröer. Du kan gärna lägga ut lite av dina matrester, höns gillar mat som majs, rotfrukter, ärter, spaghetti, brödbitar och kokt spaghetti. Du kan också låta dem gå ute och sprätta i en öppen kompost. Se bara till att inte låta dem komma i närheten av dina trädgårdsland eller nysådda rabatter – då har du snart bara uppriven jord kvar. Höns behöver även få i sig mer näringsrik föda. Hönsfoder är ett mycket bra komplement och går att köpa i djuraffären. Kom ihåg att inte ge hönsfoder utomhus, utan lägg ut fodret inne i hönshuset. Om du börjar sprida mat ute kan det locka till sig vilda fåglar och råttor. All annan mat ger man utomhus eftersom hönorna är rätt ”yviga” när de äter och tycker om att slabba runt med maten.